Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koji LINUX
- This topic has 287 одговора, 102 гласа, and was last updated 12 years, 6 months раније by Uros09.
-
АуторЧланци
-
18. мај 2009. у 9:21 pm #33027djvujkeУчесник
moje subjektivno misljenje je openSUSE…
ne samo da iza njegovog imena stoji zajednica nego i veliki Novellpclinuxos mi lepo radi na notebooku isto (ima nekih gluposti ali …)
debian 4 mi je bio odlican, bio je pre suseta ali njega dok nastelujem kako mi odgovara to je problem…dobro to se jednom uradi ali posto sam menjao hdd mrzelo me sve ponovo da namestam jednostavno sam stavio suse
mandriva je bila dobra, ali svakom novijom verzijom mi je sve gora i gora..
fedora mi jednostavno kao gnome distribucija jednostavno ne odgovara jer sam ipak kde orjentisan. nju sam samo onako reda radi probao tako da ne mogu da pricam nista…niti da je hvalim ili pljujem
ubuntu i njegove derivate ne podnosim, ne znam sto ali ne podnosim….ali za pocetnika mozda je to najbolji izbor jer sve ili barem 90% vec na forumima reseno za njega
ali kad pogledas linux je linux zvao se on mandriva ubuntu mepis il kako vec
sve sto se na ubuntu moze primeniti moze i na drugim verzijama (u vecoj ili manjoj meri,zbog nekih specificnosti)sto se tice paketa…zypper radi odlicno i moze da parira apt-u, e sad urpmi…ma sta znam..nisam ga cesto koristio, mandriva ima odlican kontrolni centar sve je lepo radilo iz grafickog okruzenja…dok kod suse i debiana uglavnom sam koristio konzolu kako brze resenje…sem kad moram nesto specijalno da trazim pa da ne bih prebirao po komandama lepo upali yast ili synaptic
i na kraju posle sveg ovog bezveznog pisanija odgovor na pitanje koji linux
-onaj koji ti prve dodje pod ruke26. јун 2009. у 5:18 pm #33028koojotУчесникKao pocetnik koristio sam suse. Sad koristim Debian i svidaj mi se vise nego suse. Ali bih ipak preporucio suse pocetnicma koji hoce dualboot. kad sam suse instaliravo on je sve odradio bez problema, ali kod debina morao sam da sam podesavam da bih mogo da udejm u windows.
20. март 2010. у 1:52 pm #33029vrag81Учесникdefinitivno K(U)buntu i Mint 8….
20. март 2010. у 3:47 pm #33030slobex90Учесникmepis je bog za notebook i starije računare nije preterano zahtjevan a dovoljno je funkcionalan za svakodnevnu upotrebu
21. март 2010. у 8:53 pm #33031vpakovicУчесникUbuntu (SuperOS) зато што има све потребне кодеке и програме које ја користим (Skype …).
22. март 2010. у 10:09 am #33032DrLove73УчесникVi ljudi kada probudite temu, vi je BAS probudite, hehehe.
PC Linux OS je isto lep za pocetnike iako bi pametnije bilo da postoji kratko elektronsko uputstvo za koristenje GNOME-a i KDE-a na srpskom. Razlozi za preporuku neke distribucije su izuzetno subjektivni tako da je uvek najbolje skinuti nekoliko predlozenih i probati, kao i nabaviti neku knjigu o Linuxu pa malo citati.
Ali posto velika vecina ne procita cak ni uputstvo za nov automobil a kamoli za nov operativni sistem, sve se svede na “upomoc ljudi, sta sada?” ucenje (BILO koje distribucije ili BILO kog okruzenja).
30. август 2010. у 7:57 am #85273hazmajuГостUbuntu 10.04.1 x64 Uvek se nekako vratim na Ubuntu, mada sam vrteo razne varijante Linuxa, nekako se svede da mi je to uvek glavni OS
30. август 2010. у 9:05 am #85276DrLove73ГостPa, to je generealni trend u zadnje vreme. Mozda se nesto promeni za par meseci kada se pojavi novi CentOS 6.0 zasnovan na Fedori 12 (moderne biblioteke i alati) a stabilan kao granit. Ne verujem da ce stici Ubuntu, ali ce privuci veliki broj korisnika zbog modernijeg izgleda i nekoliko godina novijeg motora ispod haube.
Ima puno pocetnika koji probaju Ubuntu zato sto je pojednostavljen, pa zato ima i vise pitanja i poziva u pomoc, sto opet znaci da je vise uputstava na net-u.
Sto se mene tice, samo neka drze koliko toliku stabilnost i neka malo vise ciste bug-ove nego sto dodaju nove stvari i ja sam zadovoljan.
1. септембар 2010. у 9:22 am #85295velialГостМорам признати да ми се Федора 12 јако добро показала. Судећи по томе CentOS 6.0 би требало да буде одлична дистрибуција.
1. септембар 2010. у 6:52 pm #85299sre76ГостZa pocetnike Ubuntu definitivno.
Zasto?
1. odlicna podrska,
2.loklaizacija software sistem i programi na sprskom
3.lak za koriscenje,
4.lak nacin instalacija programaVeoma stabilan i ima najbolju hardwersku podrsku.
Odlicno resen problem instalacije grafickih drajvera
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.