LibreOffice 6.2 donosi novi interfejs

Podeli preko

Nova verzija LibreOffice 6.2 je objavljena od strane Dokument Fondacije. Ono što donosi nova verzija su svakako već duže vreme očekivani korisnički interfejs koji uključuje “tabbed” UI, a takođe i “grouped-bar compact UI”. Novi meniji su dostupni preko (View ▸ User Interface) opcije u podrazumevanom meniju. Pred toga, integracija sa KDE/Qt5/LXQt grafičkim okruženjem je sada bolja, kao i uvoženje PDFfajlova. Poboljšano je u uvoženje/izvoženje PPT/PPTX fajlova, podrška za OOXML agile enkripciju. Podrazumevana copy/paste podrška za uvoženje tabela iz Calc-a u Writer je takođe poboljšana, tu su i HiDPI unapređenja i mnogo toga drugog.

novi setovi LibreOffice ikonica

Što se tiče grafike, tu su i tri seta svg ikonica, Breeze, Colibre i Elementary. Ukoliko želite da ih isprobate i podesite Tools ▸ Options ▸ LibreOffice ▸ View

LibreOffice 6.2 donosi unapređenja za Android okruženje, a rad na unapređenja za LibreOffice Online su takođe u toku. LibreOffice sada poseduje jednostavnije okruženje za mobilne uređaje, unapređenje unošenje teksta za Android Chrome, bolje zumiranje i drugo.

Napomena: LibreOffice 6.2 predstavlja ujedno i poslednje izdanje koje ima Linux x86 32-bitnu verziju. Svako sledeće izdanje neće imati zvanične Linuks x86 verzije. Ako ste do sada koristili i instalirali ovakve binarne pakete pripremite se za prelazan na 64-bitnu verziju.

Nivo personalizacije je podignut na još veći nivo, i radi brže i stabilnije. A zahvaljujući programerima iz Collabora-e unapređenje u performansama i stabilnosti se odnose na ceo set aplikacija.
Unapređenja su vidljiva i kod uvoženja EMF+ vektorske grafike, radu sa sertifikatima, integracijama.

Uostalom, mnogo detaljnija i kompletnija lista vezana za novi LibreOffice 6.2 se može pronaći na zvaničnoj napomeni o izdanju.

Ukoliko želite da preuzmete novu verziju LibreOffice-a 6.2:

LibreOffice 6.2 64-bit deb LibreOffice 6.2 64-bit rpm
Srpski 64-bit deb Srpski 64-bit rpm

LibreOffice 6.2 32-bit deb LibreOffice 6.2 32-bit rpm

Ukoliko (želite da) koristite Snap pokrenite u terminalu:
sudo snap install libreoffice
a za pokretanje:
/snap/bin/libreoffice

1 komentar o “LibreOffice 6.2 donosi novi interfejs”

Komentari su zatvoreni.