Stiže nova OpenMandriva

Podeli preko

Posle više od 2.5 godine od poslednje finalne verzije, stiže nova OpenMandriva Lx 4.0, kodno ime Nitrogen. Da napomenemo da novu Mandrivu uređuje OpenMandriva asocijacija, odnosno udruženje. Trenutno u beta verziji, nova OpenMandriva donosi pregrš novina u odnosu na prethodnu verziju, i to ne računajući, naravno, novi i nove verzije softvera. Jedna od njih je svakako Kalamares (Calamares) koji predstavlja instalacioni okvir (framework) koji se koristi na više Linuks distribucija. Pored toga što je prilagodljiv i lak za upotrebu, sadrži i naprednu aplikaciju za particionisanje (bilo ručno ili automatsko). Jedna od popularnih distrubucija koja takođe koristi Kalamares je i Manjaro Linuks.

Kada smo kod aplikacije za instalaciju, treba pomenuti nove mogućnosti poput sada jednostavne zamene particija (Easy swap partition), zatim kopiranje loga nakon uspešne instalacije. Uključeno je i automatsko uklanjanje nepotrebnih jezičkih fajlova na kraju instalacije kako i proveru da li se sistem instalira u VirtualBox ili na stvarni računar. Ukoliko je ovo drugo slučaj, svi nepotrebni fajlovi i paketi vezani za VirtualBox će biti uklonjeni.

OpenMandriva welcome screen

Softver

Što se tiče osnovnog sistemskog softvera, Linuksovo jezgro je sa verzijom 4.20.4, KDE Plasma: 5.14.90 (jedino dostupno u beta verziji), KDE Frameworks: 5.54.0, KDE Aplikacije: 18.12.1, Qt Framework 5.12, Systemd 240 i kompajleri LLVM/clang 7.0.0

Glavni aplikativni softver je predstavljen novim LibreOffice-om 6.2, zatim tu je Firefox Quantum 65.0, Krita 4.1.7.101, DigiKam 6.0, Xorg 1.20.3 i Mesa 18.3.3.
Nove aplikacije koje su našle svoje mesto u ISO paketima su Dnfdragora – grafički frontned za paketni menadžer (umesto rpmdrake-a), Kuser – alat za upravljanje korisnicima i grupama (umesto starog userdrake-a). Tu je i KBackup – alat za sigurnosnu kopiju direktorijuma i fajlova (umesto starog draksnapshot-a) kao i Plasma software updates.

Ukoliko neko želi da isproba beta verziju nove OpenMandrive 4.0 Lx Download (Sourceforge)
Moguće je preuzeti verzije za 64-bitne x86, znver1 i aarch64 hardverske arhitekture, dok su u priremi ARM i RICS-V.