Stiže nova OpenMandriva

Подели преко

После више од 2.5 године од последње финалне верзије, стиже нова OpenMandriva Lx 4.0, кодно име Нитроген. Да напоменемо да нову Мандриву уређује OpenMandriva асоцијација, односно удружење. Тренутно у бета верзији, нова OpenMandriva доноси прегрш новина у односу на претходну верзију, и то не рачунајући, наравно, нови и нове верзије софтвера. Једна од њих је свакако Каламарес (Calamares) који представља инсталациони оквир (framework) који се користи на више Линукс дистрибуција. Поред тога што је прилагодљив и лак за употребу, садржи и напредну апликацију за партиционисање (било ручно или аутоматско). Једна од популарних диструбуција која такође користи Каламарес је и Мањаро Линукс.

Када смо код апликације за инсталацију, треба поменути нове могућности попут сада једноставне замене партиција (Easy swap partition), затим копирање лога након успешне инсталације. Укључено је и аутоматско уклањање непотребних језичких фајлова на крају инсталације како и проверу да ли се систем инсталира у VirtualBox или на стварни рачунар. Уколико је ово друго случај, сви непотребни фајлови и пакети везани за VirtualBox ће бити уклоњени.

OpenMandriva welcome screen

Софтвер

Што се тиче основног системског софтвера, Линуксово језгро је са верзијом 4.20.4, KDE Plasma: 5.14.90 (једино доступно у бета верзији), KDE Frameworks: 5.54.0, KDE Апликације: 18.12.1, Qt Framework 5.12, Systemd 240 и компајлери LLVM/clang 7.0.0

Главни апликативни софтвер је представљен новим LibreOffice-ом 6.2, затим ту је Firefox Quantum 65.0, Krita 4.1.7.101, DigiKam 6.0, Xorg 1.20.3 и Mesa 18.3.3.
Нове апликације које су нашле своје место у ISO пакетима су Dnfdragora – графички фронтнед за пакетни менаџер (уместо rpmdrake-a), Kuser – алат за управљање корисницима и групама (уместо старог userdrake-a). Ту је и KBackup – алат за сигурносну копију директоријума и фајлова (уместо старог draksnapshot-а) као и Plasma software updates.

Уколико неко жели да испроба бета верзију нове OpenMandrive 4.0 Lx Download (Sourceforge)
Могуће је преузети верзије за 64-битне x86, znver1 и aarch64 хардверске архитектуре, док су у приреми ARM и RICS-V.