Линукс кернел 5.1

Podeli preko

Novi Linuks kernel 5.1 je još jedno u nizu izdanja koje donosi postepena unapređenja. Ovaj put se ističe novi I/O interfejs visokih performansi koji donosi brži i asinhroni rad aplikacija na Linuksu. Inače, izdanje 5.1 deli isto kodno ime sa Linuks kernelom 5.0.

Takođe, novo izdanje donosi unapređeni fanotify interfejs za monitoring Linuks fajl sistema i dodaje “super block root watch” opciju kao skalabilni način za prađenje promena.

Još jedna od značajnijih novina u Linuksu 5.1 je podrška za korišćenje trajne (persistent) memorije (PMEM) kao RAM-a. Ovo naravno može dovesti do određenih kompromisa u performansama sistema, ali bar omogućava korisnicima da koriste svojy NVDIMM memoriju kao dodatni RAM.

Nastavlja se i rad na rešavanju problema 2038 godine, a u osnovno jezgro je uključena podrška za R-Pi 3 A+ model, Intel 22260 WiFi i mnogo toga drugog.

Torvaldsovu objavu možete pročitati ovde, a novi kernel preuzeti ovde.

Kao i obično, nakop objave je već počeo rad na novoj, veoma obećavajućoj, verziji Linuks kernela 5.2. U najavi su značajna unapređenja poput bolje podrške za AMD Ryzen laptopove, grafičke kartice, nove procesorske arhitekture (Icelake, Elkhart) itd. Više informacije o 5.2 kernelu na phoronix.com

1 komentar o “Линукс кернел 5.1”

Komentari su zatvoreni.