Linuks kernel 5.1

Подели преко

Нови Линукс кернел 5.1 је још једно у низу издања које доноси постепена унапређења. Овај пут се истиче нови I/O интерфејс високих перформанси који доноси бржи и асинхрони рад апликација на Линуксу. Иначе, издање 5.1 дели исто кодно име са Линукс кернелом 5.0.

Такође, ново издање доноси унапређени fanotify интерфејс за мониторинг Линукс фајл система и додаје “super block root watch” опцију као скалабилни начин за прађење промена.

Још једна од значајнијих новина у Линуксу 5.1 је подршка за коришћење трајне (persistent) меморије (PMEM) као RAM-а. Ово наравно може довести до одређених компромиса у перформансама система, али бар омогућава корисницима да користе својy NVDIMM меморију као додатни RAM.

Наставља се и рад на решавању проблема 2038 године, а у основно језгро је укључена подршка за R-Pi 3 A+ модел, Intel 22260 WiFi и много тога другог.

Торвалдсову објаву можете прочитати овде, а нови кернел преузети овде.

Као и обично, накоп објаве је већ почео рад на новој, веома обећавајућој, верзији Линукс кернела 5.2. У најави су значајна унапређења попут боље подршке за АМD Ryzen лаптопове, графичке картице, нове процесорске архитектуре (Icelake, Elkhart) итд. Више информације о 5.2 кернелу на phoronix.com

1 komentar o “Linuks kernel 5.1”

Komentari su zatvoreni.