Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›Instalaciaj Ubunta 14.04 na /swap area/ Win 7 ga nevidi…PROBLEM dualboota POMOC
- This topic has 2 odgovora, 2 glasa, and was last updated 8 years, 12 months ranije by
tomaja.
-
AutorČlanci
-
12. juna 2014. u 7:29 am #12667
Doktor
UčesnikInstalirao sam Ubuntu 14.04 na free speisu kao /spa/4 oko 25GB prostora i na
/swap area/oko 5Gb prostora.Win 7 NE VIDI Ubuntu,a pri updateu Wina 7 se
podize za par sekundi Ubuntu.Zelim da mi neko pomogne kao pocetniku:
1.Zelim da uklonim Ubuntu 14.04 kao OS iz racunara,verovatno rucno.
2.Kako to da izvedem kao pocetnik imam Ubuntu samo dva dana.
3.Uputstva i saveti bi mi dobro dosli.
4.Zadovoljan sam sa Ubuntom pa bi ga ponovo instalirao preko Wubia da ga Win 7 vidi.
5.HVALA unapred na pomoci.Doktor.
12. juna 2014. u 10:38 am #87930tomaja
GostDa bi uklonio Ubuntu (ili bilo koju drugu Linux distribuciju) sa računara, odnosno hard diska potrebno je da iz Windows 7 odradiš sledeće:
1. Podigni Win7 i otvori Disk Management alatku (otvori start meni, opcija “Computer” pa desni klik na nju i u meniju izaberi opciju “Manage” a po otvaranju programa izaberi opciju “Disk Management” )
2. U Disk Managementu-u pronađi particiju na kojoj si instalirao Ubuntu i ukloni je sa “Delete Volume” opcijom. Kada se to završi od novi slobodni prostor možeš dodati postojećoj Win particiji sa opcijom “Extend Volume”
3. Podigni sistem sa Windows Recovery diska ili USB-a, izaberi “Repair Your Computer” opciju i u konzolu, odnosno promptu pokreni sledeću naredbu
bootrec.exe /fixmbr
da bi uklonio Ubuntu-ov boot starter a vratio Windows-ov. Nakon toga resetuj mašinu i to je to.12. juna 2014. u 10:48 am #87931tomaja
GostBTW, ako instaliraš Ubuntu preko Wubi-ja to ne znači da ćeš lakše pristupati Linux particiji iz Windowsa. Na ovom linku imaš zvanično upustvo za Wubi a u njemu i način kako možeš pristupiti Linux (ubuntu) particijama iz Windowsa. U osnovi je potrebno da instaliraš dodatni program na Windowsu, poput ext2read-a http://ext2read.sf.net/
Moj ti je predlog da kreiraš treću particiju formatiranu sa NTFS fajl sistemom na kojoj ćeš držati podatke kojima ćeš moći da pristupiš i iz Ubuntua i iz Windows sistema bez problema, a da pri tome zadržiš Ubuntu na njegovoj particiji, jer tako ipak radi najbolje i najbrže. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.