И коначно: GParted 1.0

Podeli preko

Konačno je GParted, ova toliko popularna i korišćena alatka, došla do verzije 1.0 (1.0.0-1). Slobodni i besplatni editor particija je jedna od najkorisnijih alatki za rad sa particijama na račuarskim diskovima. Objavljen je pod uslovima GNU/GPL2 licence. GParted podržava rad sa velikim brojem fajl sistema: btrfs, ext2 / ext3 / ext4, fat16 / fat32, hfs / hfs+, linux-swap, lvm2 pv, nilfs2, ntfs, reiserfs / reiser4, udf, ufs, xfs

Nakon 14 godina razvoja, prošle nedelje je objavljena nova finačna verzija koja pred jubilarne verzije donosi dosta unapređenja. Pre svega se radi po portovanju grafičkog interfejsa na najnoviji GTK3 (Gtkmm 3) i GNOME 3 yelp-tools dokumentacionu osnovu. Pored toga, o novoj verziji stiže i kompletna podrška za F2FS fajl sisteme, podrška za online promenu veličine proširenih particija, bolje osvežavanje NTFS fajl sistema…

 

Inače, GParted predstavlja multi-patformsku aplikaciju, jer se može koristiti na GNU/Linuks sistemima, Vindous i Mak OS X operativnim sistema. Može da radi i u virtuelnim okruženjima (VMWare, VirtualBox). Postoji i lajv verzija koja omogućava poporavku ili rad sa particijama gde operativni sistem ne može da se podigne. Ova lajv verzija je bazirana na Debian Linuksu.

gparted logo
gparted logo

 

Startni meni  je unapređen, kao i razna unapređenja za UEFI sisteme, uključujući unapređeno podizanje lokalnog sistema, novi meni za podešavanje UEFI firmware-a, kao i informacije o GParted Live-u.

Preuzimanje nove verzije GParted Live 1.0.0-1 se može obaviti direktno na stranici za preuzimanje ili preko menadžera za softver u bukvalno svakoj Linuks distribuciji.