Magičnih 7

Podeli preko

Stariji i mlađi poštovaoci Mandrive i Mandrake Linuksa, ljubitelji Magije, ponovo je došlo vaših magičnih 7 minuta. Nova verzija Mageia 7 Linuksa je svakako prvi i pravi naslednih sjajnog nasleđa koje su iza sebe ostavila navedena distribucija. Postoji mnogo novih mogućnosti, uzbudljivih nadogradnji i novih verzija popularnih aplikacija, kao i podrške za najnoviji hardver.  Prethodna stabilna verzija je bila Mageia 6.1.

Kreatori su, po običaju, vodili računa na obe 32-bitne i 64-bitne arhitekture pa su urađeni klasični instalacioni ISO fajlovi. Postoje i posebni live DVD-ovi sa 64-bitnu Plasma, GNOME, Xfce, i  32-bitni Xfce grafičkim okruženjima.

Ako to i nisu desktop okruženja koja preferirate, ne brinite, postoji veliki izbor, dovoljno je da ih instalirate (Cinnamon, Mate,..) čim se prikačite na net posle instalacije. Ukoliko niste sigurni kako da podesite sistem, dobra polazna tačka se nalazi ovde. Kompletna dokumentacija je takođe dostupna ukoliko želite daljnije informacije.

Nadogradnja sa Mageia 6 (ne i na prethodne verzije) je takođe podržana, i to na više načina. Više o tome u zvaničnim napomenama o izdanju.

Mageia 7 dolazi sa velikom ponudom menadžera prozora, unapređenom podrškom za Wayland kao i za hibridne grafičke kartice. Sa druge strane, uloženo je dosta truda da se napredi igranje na Mageia Linux-u, tako da postoji veći broj nadogradnji i dodataka u kolekciji igara.

Lista ažuriranog softvera

ovde se nalazi lista nekih od najbitijih softverskih paketa koji se isporučuju u Mageia 7:

  • kernel 5.1.14
  • rpm 4.14.2
  • dnf 4.2.6
  • Mesa 19.1
  • Plasma 5.15.4
  • GNOME 3.32
  • Xfce 4.14pre
  • Firefox 67
  • Chromium 73
  • LibreOffice 6.2.3

Kompletna lista uključenog (a i onog dostupnog preko dodatnih repozitorijuma) se može pogledati u  bazi podataka. Mageia softverskih paketa.

Napravljen je i značajan napredak u podršci za ARM: aarch64 i ARMv7 imaju osnovne pakete, i iako se radi o još uvek eksperimentalnim verzijama, većina distribucije je kreirana za ove arhitekture.

Kompletno je prerađen Pozdravni ekran koji je sada jednostavniji i lakši za praćenje. Ovo će svakako biti od pomoći korisnicima koji po prvi put koriste Mageia 7.

Još od Mageia 6, uključen je DNF menadžer paketa, pod imenom dnfdragora, kao i  AppStream i desktop centri za softver, zajedno sa podrškom a kreiranje third-party paketa u Fedora COPR i openSUSE Build Service-u. Sve je ovo dostupno i u novoj verziji tj. Mageia 7! Kao dodatak, dodani su  Zchunk-kompresovani meta podaci za DNF i PackageKit, da bi se aktiviralo prevlačenje ažuriranja meta podataka repozitorijuma da bi se smanjila količina preuzetih podataka preko mreže. Ovo će korisnicima DNF-a i PackageKit-a, bar na ograničenim internet paketima, svakako značiti! Za više detalja, bacite pogled na napomene. Konačno, ažuriranje sistema sa Mageia 6 na Mageia 7 je sada moguće korišćenjem DNF-a

Kao i sve vezano za Mageia, ovo izdanje se ne bi dogodilo bez pomoći fantastične zajednice koja daje svoje vreme da bi sve ovo bilo moguće. Od kreiranja paketa, razvoja, testiranja, kontrole kvaliteta svih paketa i ISO fajlova… preko timova za dokumentaciju, prevodilaca, sistem administratora, umetnika i svih ostalih koji su iznedrili ovo izdanje. Ukoliko ste zainteresovani da se uključite na bilo koji način u razvoj ove distribucije pročitajte dostupne preporuke kako to uraditi.

Kao i obično, preporuka je da se pogledaju napomene o izdanju i do sada dokumentovani problemi i kako ih prevazići.

Kako i gde preuzeti Mageia Linuks?

Nova verzija se može preuzeti direktno, ili kao torrent fajl sa ovog linka. Tu ćete pronaći sve postojeće verzije za instalaciju i hardverske arhitekture, poput klasičnih ISO instalacionih fajlova, live izdanja i izdanja za mrežnu instalaciju.

Magija na srpskom

Jedna od dobrih vesti za naše korisnike je i da sam, konačno, nastavio rad na lokalizaciji Mageia distribucije na srpski jezik, uključujući i zvanični sajt mageia.org. Ako je neko zainteresovan da se priključi, javite se i posetite viki stranicu.

Tekst je objavljen pod uslovima CC BY-SA 4.0 licence.