Šta donosi Linuks kernel 4.20 ?

Podeli preko

Novi Linuks kernel, čijim razvojem ponovo upravlja Linus Torvalds, stigao je do 4.20 RC1 verzije. Sve nedoumice oko toga da li će ovo biti Linuks kernel 5.0 su otklonjene u njegovom postu. Ovo izdanje donosi preko 350.000 linija novog koda, pa je tako ukupno premašio 24 miliona linija koda. Wow !

Najvećim delom se radi o podršci za novi hardver, počevši od AMD Vega 20 sistema, podrške za AMD Picasso APU.  Nastavak podrške za Intel Icelake, i žični Intel 2.5G Ethernet, zatim podrška za P2P PCI memoriju, Apple Trackpad 2, Logitech skrolovanje visoke rezolucije. Posebno treba izdvojiti i podršku za nove procesore poput kineskih Hygon Dhyana CPU-ova, zatim za čuveni Snapdragon 835 i dr.

Ipak, najobimnije novine se odnose na segment grafičkih čipova i odgovarajućih drajvera. Pored pomenutih AMD-ovih i Intel-ovih hardverskih komponenti tu je i prvi put uvedena podrška za HDMI 2.0 u open-source NVIDIA Nouveau drajverima kao i brojne DRM optimizacije. Još da pomenem i poboljšanja u domenu fajl sistema, poput Btrfs-a i njegovih boljih performansi ili poboljšanja za RAID10.

Mnogo detljaniji opis svih očekivanih novina, a i onoga što je izostavljeno iz kernela 4.20 može se pročitati na phoronix.com. Nova verzija kernela bi trebalo da bude objavljena za oko dva meseca, odnosno, krajem decembra ove godine.

2 komentar(a) o “Šta donosi Linuks kernel 4.20 ?”

  1. Objavjavljena je prvo podizdanje Linuks 4.20 kernel serije, i to 4.20.1.

    Linux 4.20.1 donosi veći broj ispravki za Btrfs fajl sistem, kao i nekoliko za F2FS i EXT4 fajl sisteme, par dopuna i ispravki za ALSA sistem i ARM64. Srećom, Linuks 4.20.1 nema ništa naročito da nam ponudi što je dobra vest. Nema većih bagova i sigurnosnih propusta. Više informacija na zvaničnoj objavi.

    The complete list of Linux 4.20.1 changes can be found via the release announcement.

    For those running Fedora, Linux 4.20 will soon be shipped as an update.

Komentari su zatvoreni.