Објављена Fedora 29, стиже и RHEL 7.6

Podeli preko

Mnogi kažu najbolja do sada,  Fedora 29 donosi mnogo novina od kojih je možda i najznačajnija uvođenje Fedora Modularity opcije koja, ukratko, omogućava da na istoj verziji Fedore koristimo različite verzije softverskih paketa. I neće biti potrebe da se ažurira ceo sistem da bi koristili noviju ili stariju verziju neke aplikacije.

Druge veće izmene su nova, ažurirana verzija podrazumevanog GNOME 3.30 desktop okruženja,  ZRAM za  ARM varijante Fedore, kao i Vagrant za Fedora Scientific. Ne treba zaboraviti ogroman broj ažuriranih softverskih paketa.

U narednom periodu će Fedora CoreOS zameniti Atomic Host kao kontejer orjentisano izdanje,  a planira se IoT izdanje za Fedora-u 30. Kao i Fedora Silverblue  koji bi u narednim verzijama trebao potpuno da bude spreman za produkcijski nivo rada.

Nova Fedora je dostupna u velikom broju edicija, počevši od Radne stanice, Servera, Atomic Host edicije, raznovrsnih Desktop spinova (KDE, Xfce, Mate-Compiz, LXQT, Cinnamon, LXDE, SOAS). Labs-si su tu za posebne namene, kao i  varijante za Cloud i ARM uređaje, kao i druge hardverske paltforme.

Ako niste sigurni šta vam od ovog svega naviše odgovara potražite ono pravo na getfedora.org . Ako već imate instaliranu Fedoru, ažuriranje sistema je sve što vam treba – upustvo za ažuriranje (en).

RHEL 7.6

Svi su već čuli za najveću transakciju u svetu otvorenog koda, i prelasku Red Hat-a pod okrilje IBM-a. Da cela priča bila još potpunija, Red Hat Inc. je objavio novu verziju Red Hat Enterprise Linux-a 7.6

Verovatno poslednja verzija sistema bez elemenata uticaja novog vlasnika, RHEL se bazirao na pojačanje bezbednosti uvođenjem  podrške za TPM 2.0 kao i integraciju nftables firewall tehnologije, koja je pri tome otvorenog koda.

RedHat
 

Red Hat takođe uvodi novi projekat u okviru svojih kontejnerskih alatki preko Podman-a. Pomoću njega, kontejneri se mogu sada pokretati izvan Kuberneta što korisnicima omogućava da kreiraju, postavljaju, pronalaze i dele cloud-native aplikacije mnogo lakše. Eto zašto je, između ostalog, IBM spreman da da onolike pare !

Zvanična objava izdanja i objava za medije