Objavljena Fedora 29, stiže i RHEL 7.6

Подели преко

Многи кажу најбоља до сада,  Fedora 29 доноси много новина од којих је можда и најзначајнија увођење Fedora Modularity опције која, укратко, омогућава да на истој верзији Федоре користимо различите верзије софтверских пакета. И неће бити потребе да се ажурира цео систем да би користили новију или старију верзију неке апликације.

Друге веће измене су нова, ажурирана верзија подразумеваног GNOME 3.30 десктоп окружења,  ZRAM за  ARM варијанте Федоре, као и Vagrant за Fedora Scientific. Не треба заборавити огроман број ажурираних софтверских пакета.

У наредном периоду ће Fedora CoreOS заменити Atomic Host као контејер орјентисано издање,  а планира се IoT издање за Fedora-у 30. Као и Fedora Silverblue  који би у наредним верзијама требао потпуно да буде спреман за продукцијски ниво рада.

Нова Федора је доступна у великом броју едиција, почевши од Радне станице, Сервера, Atomic Host едиције, разноврсних Десктоп спинова (KDE, Xfce, Mate-Compiz, LXQT, Cinnamon, LXDE, SOAS). Labs-си су ту за посебне намене, као и  варијанте за Cloud и ARM уређаје, као и друге хардверске палтформе.

Ако нисте сигурни шта вам од овог свега навише одговара потражите оно право на getfedora.org . Ако већ имате инсталирану Федору, ажурирање система је све што вам треба – упуство за ажурирање (en).

RHEL 7.6

Сви су већ чули за највећу трансакцију у свету отвореног кода, и преласку Red Hat-a под окриље IBM-a. Да цела прича била још потпунија, Red Hat Inc. je објавио нову верзију Red Hat Enterprise Linux-a 7.6

Вероватно последња верзија система без елемената утицаја новог власника, RHEL се базирао на појачање безбедности увођењем  подршке за TPM 2.0 као и интеграцију nftables firewall технологије, која је при томе отвореног кода.

RedHat
 

Red Hat такође уводи нови пројекат у оквиру својих контејнерских алатки преко Podman-а. Помоћу њега, контејнери се могу сада покретати изван Кубернета што корисницима омогућава да креирају, постављају, проналазе и деле cloud-native апликације много лакше. Ето зашто је, између осталог, IBM спреман да да онолике паре !

Званична објава издања и објава за медије