Manjaro-Illyria 18.0

Подели преко

Нова верзија Manjaro Linux-a је пре свега намењенима новим корисницима или онима који треба да инсталирају систем на нову машину или хард диск. Сви остали, који већ користе Manjaro, само треба да ажурирају систем. И даље је издање са Xfce графичким окружењем главно, мада се моgu преузети одличне верзије са KDE и GNOME окружењима: Овога пута у питању је Xfce 4.13.

Главни фокус је био на дорађивању корисничког искуства на десктопу и менаџеру прозoра, као и на ажурирању појединих компоненти да би се искористиле нове технологије, као што је прелезак на нову тему под именом Adapta-Maia. Са новом опцијом Display-Profiles сада је могуће сачувати један или више профила у зависности од конфигурације дисплеја који се користи. Што је још боље, аутодетекција прикљученог дисплеја је укључена, самим тим и постављање одговарајучих профила.

KDE издање доноси нову верзију Plasma 5.14 десктопа у комбинацији са још новијим KDE-Apps-ом 18.08. Постављен је и нови виџет за конфигурацију дисплеја који може бити користан приликом презентација. Измена монитора је сада побољшана, а унапређења су направљена и у мрежним и аудио виџетима.

Линукс кернел 4.19 LTS је убачен у ново издање, а са собом доноси најновије драјвере. Уз нови кернел Manjaro Settings Manager (MSM) je добио графичку алатку за инсталирање и деинсталирање разних серија кернела (3.16-4.19) које су доступне на Manjaro Линуксу.

Нова верзија Pamac-a 7.2, Manjaro-вог менаџера софтверских пакета је добила нове функције попут CLI мода (јеееее !) уз исправке уочених грешака.

Поздравни и почетни екран – Manjaro Hello је такође добио неколико нових функција, попут унапређења коринисничког интерфејса, боље локализације као и могућност ажурирања препоручених софтверских пакета директно са поздравног екрана

Линкови за преузимање:
Manjaro v18.0 XFce
Manjaro v18.0 KDE
Manjaro v18.0 Gnome

Листа софтверских пакета (pkglist)

Нешто детаљнију најаву можете прочитати на званичном форуму.