Manjaro-Illyria 18.0

Podeli preko

Nova verzija Manjaro Linux-a je pre svega namenjenima novim korisnicima ili onima koji treba da instaliraju sistem na novu mašinu ili hard disk. Svi ostali, koji već koriste Manjaro, samo treba da ažuriraju sistem. I dalje je izdanje sa Xfce grafičkim okruženjem glavno, mada se mogu preuzeti odlične verzije sa KDE i GNOME okruženjima: Ovoga puta u pitanju je Xfce 4.13.

Glavni fokus je bio na dorađivanju korisničkog iskustva na desktopu i menadžeru prozora, kao i na ažuriranju pojedinih komponenti da bi se iskoristile nove tehnologije, kao što je prelezak na novu temu pod imenom Adapta-Maia. Sa novom opcijom Display-Profiles sada je moguće sačuvati jedan ili više profila u zavisnosti od konfiguracije displeja koji se koristi. Što je još bolje, autodetekcija priključenog displeja je uključena, samim tim i postavljanje odgovarajučih profila.

KDE izdanje donosi novu verziju Plasma 5.14 desktopa u kombinaciji sa još novijim KDE-Apps-om 18.08. Postavljen je i novi vidžet za konfiguraciju displeja koji može biti koristan prilikom prezentacija. Izmena monitora je sada poboljšana, a unapređenja su napravljena i u mrežnim i audio vidžetima.

Linuks kernel 4.19 LTS je ubačen u novo izdanje, a sa sobom donosi najnovije drajvere. Uz novi kernel Manjaro Settings Manager (MSM) je dobio grafičku alatku za instaliranje i deinstaliranje raznih serija kernela (3.16-4.19) koje su dostupne na Manjaro Linuksu.

Nova verzija Pamac-a 7.2, Manjaro-vog menadžera softverskih paketa je dobila nove funkcije poput CLI moda (jeeeee !) uz ispravke uočenih grešaka.

Pozdravni i početni ekran – Manjaro Hello je takođe dobio nekoliko novih funkcija, poput unapređenja korinisničkog interfejsa, bolje lokalizacije kao i mogućnost ažuriranja preporučenih softverskih paketa direktno sa pozdravnog ekrana

Linkovi za preuzimanje:
Manjaro v18.0 XFce
Manjaro v18.0 KDE
Manjaro v18.0 Gnome

Lista softverskih paketa (pkglist)

Nešto detaljniju najavu možete pročitati na zvaničnom forumu.