IBM купује Red Hat за 34 милијарде долара

Подели преко

Овај потез, како IBM планира, треба да их лансира у сам врх борбе за cloud computing тржиште. Овај велики корак би треба да повећа број програмера који раде за IBM, и постане најквалитетнија и најпоузданија Cloud платформа. Сам Red Hat je успешно пословао до сада, са зарадом од преко 2.4 милијарде долара годишњих прихода, нудећи подршку, софтверске алате и квалитет за cloud computing и то све базирано на софтверу отвореног кода, углавном Линуксу.

Линукс је свакако први избор за cloud computing. И то пре свега за хибридни приступ, где се апликације и најбитни подаци налазе на дата центрима самих компанија, док се други задаци обављају на cloud простору технолошких компанија.

Предвиђа се да готово све компаније прелазе на такав начин рада, али да чак 80% компанија тек треба да пређе на cloud што само показује колико потенцијал има ово тржиште. IBM управо планира да олакша и осигура безбeдну везу између компанијских cloud сервера и јавних cloud сервиса.

И ту сада ускаче Red Hat који ће се прикључити cloud тиму IBM-а, али као одвојена јединица, да би сачувала независност и неутралност у свом open-source развоју. Како ће то у пракси функционисати, остаје да се види, али свакако чини се потез у правом смеру, јер Red Hat треба да задржи свој основни модел развоја.

Иначе, IBM и Red Hat сарађују на много начина већ 20 година, тако да је овај потез могао донекле и да се предвиди. Званично објава за штампу се може наћи и прочитати на сајту Red Hat-а и IBM-a, а да напоменемо да ће цео посао бити заокружен средином наредне године.