RISC OS постаје софтвер отвореног кода

Подели преко

Jедан од некада великих играча, RISC OS прелази на OSS модел развоја софтвера (објављен под Apache 2.0 лиценцом), што је вероватно и једини начин да се оживи и настави да се развија. Релативно недавно формирана RISC OS Developments је купила досадашњег власника овог оперативног система,  Castle Technology Ltd, заједно са свим власичким правима. Даљим развојем система ће се бавити RISC OS Open, углавном волонтерска организација која се бави развојем везаним за ARM архитектуру и RISC оперативни систем.

Шта је то RISC OS ?

RISC OS је рачунарски оперативни систем дизајниран на Кембриџу од стране Acorn Computers-a. Прва верзија је објављена још 1987 године, а његови корени сежу све до оргиналног тима који се бавио развојем Arm микропроцесора.  Сам оперативни систем је био власнички, затвореног кода. Повремено је лиценциран трећим лицима за различите пројекте попут дигиталних ТВ декодера, потпуно аутоматизованих система и рецимо графике за популарни квиз „Ко жели да буде милионер“. Више детаља о самом систему могуће је пронаћи на wiki страницама.

Иначе, RISC ради и на Raspberry Pi уређајима, па ко жели да проба га преузети овде. Изворни код RISC OS-a се може преузети на CVS репоу као и овде (tar.bz2).

На крају, свакако добра вест за заједницу окупљену око RISC-a, као и Аrm а мислим да ће и сви друге OSS заједнице имати неку користи. Ако ништа друго, заједно смо јачи.