Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 714

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 725

Warning: Undefined array key "host" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 728

Warning: Undefined array key "scheme" in /home/linuxo/www/www/wp-includes/canonical.php on line 749
RISC OS постаје софтвер отвореног кода - linuxo.org

RISC OS postaje softver otvorenog koda

Podeli preko

Jedan od nekada velikih igrača, RISC OS prelazi na OSS model razvoja softvera (objavljen pod Apache 2.0 licencom), što je verovatno i jedini način da se oživi i nastavi da se razvija. Relativno nedavno formirana RISC OS Developments je kupila dosadašnjeg vlasnika ovog operativnog sistema,  Castle Technology Ltd, zajedno sa svim vlasičkim pravima. Daljim razvojem sistema će se baviti RISC OS Open, uglavnom volonterska organizacija koja se bavi razvojem vezanim za ARM arhitekturu i RISC operativni sistem.

Šta je to RISC OS ?

RISC OS je računarski operativni sistem dizajniran na Kembridžu od strane Acorn Computers-a. Prva verzija je objavljena još 1987 godine, a njegovi koreni sežu sve do orginalnog tima koji se bavio razvojem Arm mikroprocesora.  Sam operativni sistem je bio vlasnički, zatvorenog koda. Povremeno je licenciran trećim licima za različite projekte poput digitalnih TV dekodera, potpuno automatizovanih sistema i recimo grafike za popularni kviz “Ko želi da bude milioner”. Više detalja o samom sistemu moguće je pronaći na wiki stranicama.

Inače, RISC radi i na Raspberry Pi uređajima, pa ko želi da proba ga preuzeti ovde. Izvorni kod RISC OS-a se može preuzeti na CVS repou kao i ovde (tar.bz2).

Na kraju, svakako dobra vest za zajednicu okupljenu oko RISC-a, kao i Arm a mislim da će i svi druge OSS zajednice imati neku koristi. Ako ništa drugo, zajedno smo jači.