Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koji LINUX
- This topic has 287 одговора, 102 гласа, and was last updated 12 years, 10 months раније by Uros09.
-
АуторЧланци
-
11. април 2009. у 8:55 pm #33017lotharУчесник
Za pocetnike , najpogodnije Linux distribucije .
Mandriva Linux , Linux Mint (KDE/GNOME) moj izbor KDE .
Za naprednije korisnike ALT Linux kao univerzalni Distro , za svaku pohvalu .
Za server naravno Debian GNU/Linux .
Mini Live Distro -Nimblex- savrsenstvo u malom .
Long live the Tux .
O017. мај 2009. у 8:09 am #33018sinansakicУчесникĆao! Iskren da budem od starta i bez mnogo filozofije tebi je dobar svaki Linux. Ako si početnik uzmi Suse ili Ubuntu. Po meni za početnike je dobro radno okruženje Gnom jer je sličan Windows-u i brzo se na njemu uči. I ja sam početnik kao i ti i koristim Ubuntu. Moj bi ti bio savet da koristiš isključivo Linux i Linux-ove programe. To ti kažem jer ako ti se desi da imaš neke programe za Windows u kojima radiš zbog škole ili fakuteta bolje ostani na Windowsu dok ne završiš fakutet ili školu jer je veliko pitanje da li bi taj neki Windows program bi radio pod Linux-om i ako bi radio koliko bi stabilno i brzo radilo. 🙂
17. мај 2009. у 1:05 pm #33019MoneoУчесникNeko pametan je rekao da je traziti razliku izmedju distribucija i govoriti koja je najbolja isto kako kada bi se raspravljao sta je bolje-dal’ Pepsi ili Coca Cola :biggrin:
17. мај 2009. у 1:17 pm #33020MladenIsakovicУчесникNaravno da je coca-cola neuporedivo bolja!
17. мај 2009. у 5:58 pm #33021kodadzijaУчесникNije bitno sa kojom ces distribucijom krenuti, bitno je da krenes i za pocetak da imas dual boot (win/lin).
pozz18. мај 2009. у 10:27 am #33022djvujkeУчесникupravu je covek…sve je to subjektivno.
ali najlakse je odluciti se na mainstrim verziju
na neku koja vec ima sve po instalaciji (mislim na codec)18. мај 2009. у 11:22 am #33023MoneoУчесникPa moje subjektivno iskustvo govori da su SUSE,PCLOS,Arch Linux,Debian i Ubuntu zaista vrlo dobri distroi
Dobri su takodje i Gentoo i Slackware pod uslovom da vas ne mrzi da cekate kod kompajliranja i cackate USE varijablu,odnosno da rucno ganjate ovisnosti paketa
Sto se tice Mandrive,Fedore i Kubuntua-zaobici u sirokom luku 😉18. мај 2009. у 12:58 pm #33024na12УчесникSta nedostaje Fedori?
18. мај 2009. у 2:04 pm #33025atomicУчесникA Mandrivi? ^-^
18. мај 2009. у 7:46 pm #33026MoneoУчесникMrzi me da se ponavljam pisao sam vise puta o tome ovde 😉
Uostalom evo teme na ES,pratite moje postove aka Body Bag
http://www.elitesecurity.org/t345325-0-Fedora-dostupna-za-download
Suma sumarum-package kit,Plymouth i pulse audio sucks i to big time plus gomila jos gluposti i sitnica sa kojima sam se susretao u hodu 😉
Ne kazem ja da to ne moze da se sredi ali nesto nisam navikao na toliku cimazu kod jednog distroa koji cilja na siri auditorijum bas kao Fedora
Sta drugo da kazem da sam kada sam se prvi put susreo sa Archom vecinu stvari namestio brze nego na Fedori
Sto se tice Mandrive imao sam problema sa podizanjem iste-to je jedini linux distro koji je posle instalacije za ovih 6 godina koliko se bavim linux-om odbio da se podigne-dakle instalirao sam Grub na bootblock root particije i onda chainlodovao Grub od Arch linux-a da podize grub od Mandrive-i nece iako sam sve dobro namestio i proverio,prijavljuje neku gresku invalid partition id or something(a sto je nasmesnije podigne se Mandrivin Grub,dakle sama Mandriva nece ni da bekne :p),sa napomenom da su Fedora 10,CentOS 5.2 i Debian Lenny radili sve to po istom scenariju bez ikakvih problema
Drugo,urmpi je najobicnije sranje kada se uporedi sa yumom dok je sa apt-om kod Debiana tek neuporediv,a i softvera u repoima ima manje nego kod SUSE-a ili Fedore,tek Ubuntu da ne spominjem sa napomenom da im je wiki i dokumentacija za koplje ispod pomenutih ukljucujuci i community,pa ako covek negde zapne mora opet dodatno da se cima
A ostatak slicno deluje kako kod koriscenja Fedore-lep artwork i naoko utegnuto okruzenje koje posle par nedelja krene da nervira sa gomila gluposti i sitnica -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.