Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koji LINUX
- This topic has 287 одговора, 102 гласа, and was last updated 12 years, 7 months раније by Uros09.
-
АуторЧланци
-
3. септембар 2011. у 11:16 am #87245tomajaГост
Mislim da Gnome 3 nije u potpunosti spreman kao radno grafičko okruženje, ali opet, što ne probati, ionako nije nepohodno instalirati sistem zbog toga. Probaš, vidiš, i odlučiš. Što se same Fedore tiče, ne možeš mnogo pogrešiti.
3. септембар 2011. у 11:27 am #87246dadobГостOk hvala..malo sam iscitavao strane web stranice, pa iskreno razmisljam ubaciti Gnome 3 na Ubuntu 11.04!
16. јануар 2012. у 7:42 pm #87610ZombieOfKillingГостkako da znam koji ja linux imam samo mi se nemojte smijati jer sam totaaaalni pocetnik xD. pise samo Ubuntu linux 10.10 xD
16. јануар 2012. у 9:46 pm #87612GoranSTXГостUpravo taj linux i imaš 🙂
Distribucija linuxa pod nazivom Ubuntu, verzija je iz desetog meseca 2010 godine, vidiš da linux nije težak kao što pričaju 😉
7. март 2012. у 2:48 pm #87712orionГостДа ли постоји неки упоредни преглед дистрибуција, не у смислу која је боља или коме се која више свиђа већ за конкретне примене (пре свега професионалне) која је најбоља или бар да је наведен довољно јак аргумент који је за одређене области примене издваја од других?
Нпр. openSUSE представља добар избор за рад под Mono окружењем из простог разлога што је Mono развијен и тестиран под openSUSE и за ову дистрибуцију је доступна најновија верзија.7. март 2012. у 4:25 pm #87714kmilosГостNpr. http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
Članaka koji upoređuju distribucije verovatno ima na pretek , Google ti je prijatelj (‘distro comparison’ npr.). Nemoguće je izdvojiti jedan kao referentan, jer su svi naravno subjektivni.
12. март 2012. у 9:32 am #87718zokypokyГост“Mono” je razvojno okruženje, koje je pandan i kompatibilno sa Micrsoft .NET razvojnim okruženjem. Ja to uobičajeno zovem Microsoft “JAVA”, zato što je to Microsoft-ov odogov na Java programski jezik, i po mnogo čemu liče. S tim što .NET nije prenosiv, odnosno ne može se iskompilirani kood prenositi sa OS-a na drugi OS.
Mono nema mnogo veze sa Linux-ovim desktopima i verujem da si ti pod tim mislio na KDE grafičko okruženje, jer je ono podrazumevano na openSUSE. Međutim ni KDE nije openSUSE-ov proizvod, mada programerski tim iz openSUSE-a aktivno učestvuje u njegovom razvoju, kao i drugi Linux timovi.
Za neiskusne, Linux je “vidljiv” (pojmljiv) upravo preko ovih grafičkih sučelja, od koji su najpopularnija GNOME (sada u verziji 3!), KDE (verzija 4!), XFCE i druga. Često se diskusije početnika vode upravo na ovoj relaciji jer neke Lnux distribucije preferiraju GNOME, dok druge KDE, a treće pak Unity. Na taj način se vode diskusije zapravo o grafičkim sučeljima, a ne o samim distribucijama, koje su dosta slične (što je i normalno, jer koriste isti kernel), ali i različite jer su nastale na nekadašnjim korenima koji su nekada bili dosta udaljeni jedni od drugih. Danas su sve bliže jedne drugim jer implementiraju Linux Standard Base (LSB!), koji ih na to upravo tera, kao što je Fedora, Mandriva, openSUSE…
Teško je reći koja je distribucija najbolja, jer k`o što reče ovde neko, to je jako individualno i ne mora biti pravilo da kad neko nešto kaže da je najbolje, da će tako i biti. Probaj ih nekoliko, ali više puta i doći ćeš sam do zaključka!
15. март 2012. у 7:25 pm #87725Uros09ГостJa koristim Trisquel GNU+Linux koji je čist od non-free softvera, kernel blobova, zatvorenih firmware-a itd… Ova distribucija bazirana je na Debianu i Ubuntuu, ima apt-get alat za instaliranje paketa. Zadovoljan sam sve mi lepo radi.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.