Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koji LINUX
- This topic has 287 одговора, 102 гласа, and was last updated 12 years, 6 months раније by Uros09.
-
АуторЧланци
-
1. септембар 2010. у 7:43 pm #85300sre76Гост
Linux sam poceo da koristim davno pre oko 5-6 godina prvi put.
Kao pocetnik bez bukvalno imalo znanja poceo sam od velikih distribucija koje su imale dobru softwarsku podrsku, SUSE, MANDRAKE, RED HAT jer tad nije bilo neta, pa je bilo jako bitno da sav potreban software dizete sa DVD.
DVD smo narucivali preko nekih domacih linux sajtova.
Svi smo bili na dial-up modemima, a sanse da ti linux prepozna i i da ti proradi net su bile jako jako male.Uz to u to vreme linuxi su imali velike probleme sa grafickim karticama
Na primer poceo sam od Red hata 9.0 Brzo sam ga batalio jer mi nije prepoznavao moju GeForce 4Mx tada.
Kao pocetnik koji ama bas nista nije znao nita nisam mogao iz textualnog moda da uradim.Onda sam probao suse. Ja neznam koja je tad verzija bila dal 9 ili 8 davno je to bilo.
Sa suse sam imao problema sa netom i problem sto mi je softwerski radio graficki drajver.
Sve je usporeno bilo.
Skrolujete stranicu u mozilli a ona ide sprite po sprite uzas.
Jedini pomak sam imao na mandrivi.
nekako sam uspeo iz koznole da dignem nvidia driver i da prekompajliram driver za kernel.
Zamislite samo dignete linux provalite da nesto ne radi. Onda nazad u win pa na net koji je extra spor bio u to vreme, dial-up modem, onda ako nadjete resenje, skinete drajver procitate uputstvo za instalaciju e to nije ni pola posla.
Onda nazad u linxu pa da se to sve sprovede u delo. Muke su bile velike. Podrska jako mala vecina proizvodjaca hardware uopste nije izbacivalo drajver za svoje modele.
Nvidia je izbacila jedan genericki drajver za sve kartice koji bi samo osposobio neki osnovni 3D.
*Danas kad svi imamo brz net nije problem bilo koja distribucija.
Tada sam morao da imam dual boot, iz gore navedenih razloga. Prvom prilikom sam se resio widnowsa i sad samo imam linux kao primarni sistem.
Trenutno koristim Ubuntu 10.04 32bitnu verziju i prezadovoljan sam.
Imao sam malo poteskoca jer se profesionalno bavim grafickom pripremom. Godinama sam na corelu, photoshop adobe illustratoru itd.
Ali i te decje bolesti sam prebrodio i sad uspesno radim u inscapu, scribusu, itd.
Malo poduzi text ali hteo sam da podelim sa vama neka moja iskustva.
2. септембар 2010. у 8:46 am #85316velialГост@sre 76
Стара добра времена 8)
4. септембар 2010. у 1:09 pm #85335MoneoГостIskreno, ja bi vremena dial-up najradije zaboravio :bigsmile:
Kada se samo setim koliko je muke za pocetnika bilo tada da se instaliraju drajveri za Lucent i ostale soft-shit modeme, a tek da ne pominjem instaliranje drajvera za graficke kartice, pogtovu ATI-ja
To natezanje oko pojedinih komponenti hardvera se na linux-u oseca i dan danas, sem sto je situacija dosta povoljnija i smatram da je upravo to jedan od glavnih razloga zasto vecina ljudi posle pocetnog vremena gustiranja na kraju i batali linux8. септембар 2010. у 10:08 am #85382dukenukem_4dГостna svu sreću se koriste broadband ruteri i za vistu
(tako da smo se tu dosta okoristili)
jedino što retko koji podrži ipv6 protokol ,a to će da se oseti u nekoj budućnosti (,ili neće , zavisi, sa bilo kojim OS.sistemom ) 😀8. септембар 2010. у 11:05 am #85383velialГостIskreno, ja bi vremena dial-up najradije zaboravio :bigsmile:
Kada se samo setim koliko je muke za pocetnika bilo tada da se instaliraju drajveri za Lucent i ostale soft-shit modeme, a tek da ne pominjem instaliranje drajvera za graficke kartice, pogtovu ATI-ja
To natezanje oko pojedinih komponenti hardvera se na linux-u oseca i dan danas, sem sto je situacija dosta povoljnija i smatram da je upravo to jedan od glavnih razloga zasto vecina ljudi posle pocetnog vremena gustiranja na kraju i batali linuxЈа сам срећом имао некакав матор хардверски модем па сам бар мучење са модемом иѕбегао >) , али секс са Атијем, ТВ картом и још којечим ме није мимоишао.
Иако ту и тамо и данас има проблема са хардвером, мислим да је ситуација неупоредиво боља. Не памтим кад сам последњи пут налетео на она километарска упутства у стилу: “измени некакав фајл у изворном коду кернела, па прекомпајлирај кернел са укљученим некаквим додатним опцијама, па закрпи модул, па њега прекомпајлирај ецт, ецт.” уз чувен крај “ТРЕБАЛО би да проради”.
Слажем се да са линуксом треба бити упоран, али и ту се ситуација изменила набоље. Раније су људи одустајали и пре него што су кренули, чим поменеш да се доста ствари ради кроз конзолу већина одма побегне. Сада се доста ствари одради кроз графичке алате што је људима много мање одбојно.
14. септембар 2010. у 9:29 pm #85428sre76Гостja kad bi poceo da pricam price koliko sam vremena kao pocetnik provodio u konzoli da nateram tada moju Geforce 4 da proradi kako treba, i moj dial up modem ne biste verovali.
a lexmark stampac sam namestao mesecima. Imao nekog pljuckavca ma boga nema da to linux pusti.
Bas je bilo zeznuto, jako je slaba bila hardwarska podrska. Cak sam razmisljao da kupim externi dial up modem i da resim sve probleme.
Danas je daleko lakse. Meni sav hardware radi bez ikakvih poteskoca. Tako i treba. Ali eto setih se starih dobrih (teskih) vremena.
14. септембар 2010. у 11:01 pm #85430nebjakГостKad vec kukamo, da pomenem da sam na Fedoru 2, morao da instaliram CUPS od RH9, jer je Lexmark nudio drivere samo za taj linux, pa GF4 sa kompajliranjem modula za kernel, a pre toga skidanje preko dial-up.
Sada stvari idu ko podmazane, sve mi radi bez problema 🙂15. септембар 2010. у 8:19 am #85431sre76ГостJa sam davno probao jednom Fedoru na preporuku. Mislim da je bila Fedora 4. Medjutim tad je jos bilo vreme dial up modema, nisam imao net, a fedora koju sam instalirao je bila prazna.
Jako malo software je imala. Tako da sam je brzo batalio.
Mada danas bi voleo da je probam. Verujem da bi verovatno imao drugacije misljenje.15. септембар 2010. у 7:07 pm #85435dukenukem_4dГостnekad beše sam uzeo 50h na dial up samo da
bih imao da skinem drivere za nvidia
(nekako mi je pošlo skoro iz drugog puta ako se sećam
ali po text uputstvima od nvidije , nešto rpm -Uvh… , deisnstaliraj nv driver… itd)
😀 😀 😀4496 , nsajbolja verzija ever 😎
3. септембар 2011. у 9:56 am #87244dadobГостOvako ljudi..
Koristim Ubuntu 11.04, a mislio sam preci na Fedoru 15 sa Gnome 3, pa me interesuje koliko je to pametno i koje su vase preporuke i savjeti?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.