Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Koji LINUX
- This topic has 287 odgovora, 102 glasa, and was last updated 14 years, 4 months ranije by
Uros09.
-
AutorČlanci
-
8. mart 2006. u 12:40 pm #32887
zorand
Učesnik[quote=”zorand”][quote=”Prezident”]Treba mi savet koju LINUX da kupim.
Live CD moze da bude nocna mora za pocetnika. Cesto se desava da ne moze da prepozna nesto od hardvera na primer modem.
Druga bitna stvar je mogucnost pisanja po NTFS-u zbog downloada.
[/quote][/quote]Slažem se u potpunosti, ali live je najbezbolniji način da ih uopšte ubediš da vide na svom računaru taj Linux.
Što se tiče upisivanja na NTFS, Knoppix veoma jednostavno pravi i upisuje na FAT 32. Ta particije je zgodna i u slučaju da Windows neće da krene, tako da svi podaci mogu da se pomoću Knoppixa prekopiraju sa C-e na tu drugu FAT 32 particiju i onda Windows jednostavno pregazi.8. mart 2006. u 3:56 pm #32888velial
UčesnikSlažem se u potpunosti, ali live je najbezbolniji način da ih uopšte ubediš da vide na svom računaru taj Linux.
To i kazem, dosta ljudi u mom okruzenju je bilo jako zainteresovano za live distribucije, ali je…ga nije im prepoznao modem i odustali.
8. mart 2006. u 5:49 pm #32889miodragz
UčesnikMoze samo vizuelno da vide kako izgleda sistem inace rad sistem tesko moze da ocene mislim na instalrane sisteme
8. mart 2006. u 7:42 pm #32890Chex
UčesnikMislim da osnovna stvar koju svaki live distro mora da zadovolji je da obezbedi dobru podrsku za osnovni hardver (monitor, tastatura i mis) bez da se cacka i podesava, i podrsku za uredjaje koji se koriste za pristup netu (modemi, kablovski modemi idt.)
Tacno!
Ja sam imao uzasnih problema jer sam imao neku wireless VPN konekciju koju nikako nisam mogao da podesim ni na jednoj distribuciji koju sam probao (najdalje je otishao knoppix al dzaba). Nemogucnost povezivanja na net, bilo live ili dead distroa, najbolji je put da neko odustane od Linuxa. Ko ima net na Linuxu ima i podrshku i drajvere i sve sto mu treba.9. mart 2006. u 4:16 am #32891dejan1980
UčesnikTo i kazem, dosta ljudi u mom okruzenju je bilo jako zainteresovano za live distribucije, ali je…ga nije im prepoznao modem i odustali.
Meni ni jedna Live distribucija nije prepoznala Intel-536 ali nisam odustao. Našao sam distro koji radi sa njim dok ne kupim externi. Doduše distro je 32-bitni jer ni na jednom 64-bitnom nisam uspeo da ga nateram da radi. Radi i Fedorica OK. 😀
9. mart 2006. u 6:44 am #32892miodragz
UčesnikBitno je da sljaka evo ja imam Mandrivu2006 i odlicno radi zavrsava poso
22. mart 2006. u 7:27 am #32893crveni1
Učesnikslažem se sa tim mada i na linux tržištu vlada koliko para toliko muzike. recimo uzmimo xandrosa koji ako se plati 40$ (ili se koristi neki torrent pretražiovač ppp to nijsam ja rekao 😉 ) može da se skine sada već po malo zastarela varijanta xandros 3 deluxe. Jako lepo prepoznaje veći deo hardvera koji se nalazi na računarima, i ono što mi se sviđa kod njega je jedan pojednostavljeni interfejs za instalaciju. Neko bi rekao kao Windows. Iza te lepe maske se nalazi kernel 2.6.9 sa kde okruženjem 4.3.3 itd… Ono što je zanimljivo je da prepoznaje dobar deo win modema bes problema
Okoreli linuxaši bi rekli da ne valja ništa našta nisu oni stavili šape, apsolutni početnici bi bili ovim oduševljenim. Moje stanovište je negde između. Ako želiš kvalitetan OS nije na odmet pojednostavljena instalacija, ali nemoj se zaustaviti na tome. Nauči nešto! Driveri bi trebalii da dolaze na dvd-u (bar oni koji mogu) jer šteta je što se tako veliki prostor ne koristi i za ovo. Ako se ne mogu driveri (zbog licenci) staviti na dvd što jednostavno ne postoje veze gde se oni mogu preuzeti… Šteta što se besplatne distibucijee tako asketski odnose ka ovom problemu…26. mart 2006. u 10:01 am #32894Marel
UčesnikStvarno mi nije jasno kako tako hvalite neke distroe zbog brzine, pa cak kazete da je brzi i od windowsa. Ja sam se sretao sa mnogim distribucijama i nisam primetio neku razliku, cak ni kod gentoo-a kog sam kompajlirao sa optimizacijama. Razlika sigurno ima, ali su one zanemarljive.
26. mart 2006. u 1:19 pm #32895crveni1
Učesnikprvo, a možda i pravo pitnaje je kakvu ti mašinu imaš. I kod mene kući fercra Atomix savršeno (kao i Fedora 4, kao i Slack što su pre radili) ali kod mene kući je zverka i onda naravno da neću primetiti razliku među njima.
U firmi imam različite računare. Evo baš juče sam instalirao Atomixa na 1 (za koga sam verovao da će biti savršeno brz) kad ono međutim… Sporooooo, doduše na tom mi je i windows spor tako ako to uporedim otprilike je brz kao win. Koleginice se žalile, žele brz linuxxxxx. Šta ću, zasukao rukave i juče do 23h postavio Kubuntu. Duplo brži, mada ga još nisam ni optimizovao (na atomixu to nisam mogao jer nisam imao kernel source na instalacionim cdovima, a nije mi se baš xxxM skidalo sa neta.).
Što se samog gentoa, odnosno principa instalacije preko kompajliranja postiže se ubrzanje i to se ne može poreći, ali svuda gde sam video je poboljšanje reda nekoliko procenata tako da ako ne znaš nemoj ga raditi, ne isplati se do te mere… 😀6. maj 2006. u 2:18 pm #32896Omorjan
UčesnikPretraga foruma mi je samo na jednom mestu pokazala da se spominje dynebolic live distribucija (http://www.dynebolic.org). Ima par dobrih stvari koje su sasvim poželjne sa svaku live distribuciju. Autori napominju da je namenjena prvenstveno audio i videfilima. Iako sam je koristio relativno kratko vreme, prilično sam zadovoljan. Brzo radi na slabijim mašinama sa manje memorije (PIII sa 128 MB je sasvim OK. Neki Live distro-i “teške kategorije” ne rade na ovakvom sistemu). Može se ISO fajl iskopirati na hard disk i prilikom podizanja sistema se dynebolic CD automatski izbacuje i CD uredjaj je slobodan i može se koristiti (ne znam da li još neka live distribucija ima ovako elegantan fazon). Live distribucije su dobra stvar (svaki ozbiljan distro ima opciju live CD/DVD) a mislim da je ovo jedna koju svakako treba preporučiti početnicima.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.