Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Koji LINUX
- This topic has 287 odgovora, 102 glasa, and was last updated 14 years, 5 months ranije by
Uros09.
-
AutorČlanci
-
28. februar 2006. u 3:42 pm #32877
Moneo
UčesnikNeka pricaju sta hoce, SUSE ima najvise hardwerske podrske.
Nema tog Linux-a/Unix-a/BSD-a koji moze da ti pruzi bolje i lakse konfigurisanje nego SUSE, tj trenutno.
Ostali su “profesionalni”, ali kad tvoj hadrver ne radi, dzaba ti ta profesionalnost. Kasnije predji na Debian, jer je on IZUZETAN po paketima i softveru koji STVARNO radi.Da li hardver radi ili ne zavisi od kernela i ostalih servisa,a ne od distribucije-tako da sve sto radi na SuSE-tu radi i na recimo Slackware-u…..
Da li ce ti raditi graficka,mis,stampac,zvucna….zavisi od kernela i Xorg servera,CUPS-a,ALSA-e…. koji su,koliko ja znam isti za sve distroe….6. mart 2006. u 3:05 am #32878dejan1980
UčesnikNeka pricaju sta hoce, SUSE ima najvise hardwerske podrske.
Nema tog Linux-a/Unix-a/BSD-a koji moze da ti pruzi bolje i lakse konfigurisanje nego SUSE, tj trenutno.Da ali 32bit-na varijanta.
7. mart 2006. u 2:31 pm #32879zorand
UčesnikTreba mi savet koju LINUX da kupim.
Samo da vas podsetim na temu.
Windows + Neki Linux, recimo Mandriva, SUSE, Slackware, Debian, Fedora + Knoppix( za početnike obavezno).
Ima sad i neki PC Linux OS p92, live sa mogućnošću instalacije. Zanimljivo, treba probati.7. mart 2006. u 3:31 pm #32880jovir
UčesnikIma sad i neki PC Linux OS p92, live sa mogućnošću instalacije. Zanimljivo, treba probati.
I meni je to bilo zanimljivo, pa sam ga instalirao na HDD. Lepo je izgledao, ali je bio bez kernel sourcea, pa je otpadala instalacija i korišćenje modema Intel 536ep i NVidia drajvera za 3D.
Obzirom da mnogo lepo izgleda, rešio sam i da se, ako treba, malo i pomučim, ali da ga valjano instaliram. Za net koristim dial-up pa skidanje kernel sourcea za aktivni kernel nije dolazilo u obzir, kompajliranje kernela takođe, jer to onda više nije to, i na kraju iskoristim kernel i kernel source od Mandrive 2006. Obzirom da se PC Linux OS zasniva na Mandrivi, sve je prošlo sasvim OK, i ja sam sada “vlasnik” najdoteranijeg Linuxa (KDE-a) do sada…
Sve radi stabilno i dosta dobro, i čini mi se da je bolji od uzora – Mandrive.
Pozdrav!7. mart 2006. u 9:02 pm #32881miodragz
UčesnikMs svaki linux je dobar
7. mart 2006. u 11:19 pm #32882LimitMan
Učesnikbtw … Slax se (kao Live distirbucija) sa lakocom instalira na hdd … Programi se skidaju u obliku modula i laki su za instalaciju … Takodje je moguce instalirati slackware pakete … Probao sam, svidja mi se, brz je … Samo bih preporuchio da medju prvim paketima bude gcc 😉
7. mart 2006. u 11:52 pm #328838. mart 2006. u 6:50 am #32884velial
Učesnik[quote=”Prezident”]Treba mi savet koju LINUX da kupim.
Samo da vas podsetim na temu.
Windows + Neki Linux, recimo Mandriva, SUSE, Slackware, Debian, Fedora + Knoppix( za početnike obavezno).
Ima sad i neki PC Linux OS p92, live sa mogućnošću instalacije. Zanimljivo, treba probati.[/quote]Live CD moze da bude nocna mora za pocetnika. Cesto se desava da ne moze da prepozna nesto od hardvera na primer modem.
Kad nekom preporucujem linux kao glavnu karakteristiku isticem da NEMA VIRUSA, i sobzirom na paranoju ljudi svima se to neopisivo svidi.
Onda live CD stupa na scenu. Ubacis disk i surfujes do mile volje cak i po toplim i vlaznim mestima gde su kao sto znamo iz biologije naj povoljniji uslovi za razvoj virusa.
Problem nastaje kada taj live distro ne prepozna modem, ili sto mi se pre neki dan desilo sa mepisom, nije prepoznao TFT.
Mislim da osnovna stvar koju svaki live distro mora da zadovolji je da obezbedi dobru podrsku za osnovni hardver (monitor, tastatura i mis) bez da se cacka i podesava, i podrsku za uredjaje koji se koriste za pristup netu (modemi, kablovski modemi idt.). Druga bitna stvar je mogucnost pisanja po NTFS-u zbog downloada.
Filmovi i muzika su od sekundarnog znacaja.
Mislim da paranoja po pitanju virusa, narocito kod pocetnika koji ne poznaju ni windows, moze ljude da okrene da koriste linux bar za net.
Ljudi koji razvijaju “linuxo live” mogu ovo da uzmu kao dobronameran savet, ali mislim da su i sami vec upoznati sa tim.8. mart 2006. u 7:34 am #32885LimitMan
Učesnik@BrokeBody
Vratio sam se ja na moj stari dobri slackware …. I uz malo muke uspeo sam da osposobim stampac na njemu … I nema vise te sile koja ce da me natera da promenim distro 😉8. mart 2006. u 11:58 am #32886nikmil
UčesnikMoje geslo je Linux je Linux, bez obzira o kojoj je distribuciji reč.
Ako si početnik i imaš brz komp i želiš da ti Linux funkcioniše kako treba, bez mnogo znanja i truda uzmi Suse ili Ubuntu.
Ali, ako te interesuje kako linux radi i nešto više od toga, moj predlog ti je da uzmeš prvo Slackware – dok se ne naučiš, a da posle mesec-dva kreneš sa Linux From Scratch.
http://www.linuxfromscratch.org/. Linux From Scratch je način da napraviš svoj Linux od nule i da ga potpuno prilagodiš svojim potrebama, i da pritom naučiš od čega je Linux sastavljen. Naravno, za LFS ti treba oko nedelju dana rada, ali se isplati.
Tako dobijeni linux, na mom kompu je ispao za oko 400MB manji i 2x brži od Ubuntua.Takođe možeš probati sa FreeBSD-om(mnogo je dobar), ali prvo proveri da li postoje BSD drajveri za tvoj hardver.
Poz.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.