Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › zasto koristimo slackware, ili kako me gnuzilla naterala da se zapitam???
- This topic has 75 одговора, 21 глас, and was last updated 19 years, 2 months раније by
rodsmirnoff.
-
АуторЧланци
-
26. новембар 2006. у 12:34 pm #49613
Moneo
УчесникE i jos nesto 🙂
Sto se tice DistroWatch-a i merila popularanosti to nije ama bas nikakav pokazatelj-eto kako sad skace Debian-u popularanost jer uskoro treba da izadje Etch koga nestrpljivo ocekujem i koji ce po meni biti dovoljan razlog da se Ubuntu nikad i ne proba-pogotovu na ovim prostorima gde ljudi imaju los net,a na dva dvd-a koji dolaze uz Debian-a nema sta nema 😉
Tek da ne pomnjiem max utegnutost i stabilnost koja se krcka vec nekih 16 meseci 😉Ja sam misljenja da recimo SuSE,Mandriva i Fedora,pa i Slackware,Debian i Gentoo imaju vise korisnika nego Ubuntu-narocito SuSE i Mandriva u Evropi,Fedora,Gentoo i Slack u USA i Debian worldwide….
Mozda Ubuntu jeste sada najpopularniji kod nas i to,rekao bi,pre svega zbog cinjenice da se besplatno slao na adresu,a kada se u Srbiji nesto namirise da je za dz,e onda…Jos jedan razlog Ubuntu popularnosti sam naveo(kad moram sebe da quote-ujem :biggrin:)
Svoj uspeh moze da zahvali i vestoj/dobroj kampanji i besplatanom slanju cd-ova korisnicima…
Postojali su i Mepis i Knoppix i Kanotix mnogo pre Ubuntua,a ti se zapitaj zasto je Ubuntu ovako popularan iako su pomenuti distroi u mnogim stvarima i bolji…Ubuntu najpopularniji?Bice dovoljno sam da pomenem ludnicu koja je pratila izdanje Fedore 6-svi serveri su pali na kolena zbog ogromnog broja upita i bili su apsolutno nedostupni nekoliko dana po postavljanju Core 6 na mirror-e,a slicna situacija je bila i kada se pojavio SuSE 10.0
Samo za kraj da napomenem da ja nemam nista protiv Ubuntu-a i da smatram da je to prilicno kvalitetan distro,ali posto su me vukli za jezik,prosto nisam mogao da odolim i da iznesem svoje vidjenje stvari 😀
26. новембар 2006. у 1:08 pm #49614miodragz
УчесникAko pocnemo da mlatimo o slobodi sofware-a i Ubuntu daleko ce da doguramo. Meni se licno svidjaju samo evropski dostroi. Sto se tice lokalizacije na Srpski mislim da je Mandrake prvi ubacio Srpski jezik pa tek onda ostali.
Ima distroa za svakog 😉26. новембар 2006. у 1:34 pm #49615Milanche
УчесникE i jos nesto 🙂
Sto se tice DistroWatch-a i merila popularanosti to nije ama bas nikakav pokazatelj-eto kako sad skace Debian-u popularanost jer uskoro treba da izadje Etch koga nestrpljivo ocekujem i koji ce po meni biti dovoljan razlog da se Ubuntu nikad i ne proba-pogotovu na ovim prostorima gde ljudi imaju los net,a na dva dvd-a koji dolaze uz Debian-a nema sta nema 😉
Tek da ne pomnjiem max utegnutost i stabilnost koja se krcka vec nekih 16 meseci 😉Pa sad i ti postane sektas… Pricas o tome da probamo neki drugi Distro, a sa druge strane pricas da kad izadje novi Debian ljudi neće vise trebati da probaju Ubuntu… Onda kad izadje Sabayon, nemoj da probas Gentoo, kad izadje SuSE nemoj da probas Slackware, kad izadje PCLinuxOS ne isprobavaj Mandrivu…
Ubuntu je isazao pre 2 godine, a Red Hat pre 12 godina, a za njim i Fedora. Sta mislis, koliko ce Ubuntu da postigne za 12 godina u odnosu na Fedoru??? (samo nemoj da kažeš da Ubuntu tada više neće postojati)
Ubuntu najpopularniji?Bice dovoljno sam da pomenem ludnicu koja je pratila izdanje Fedore 6-svi serveri su pali na kolena zbog ogromnog broja upita i bili su apsolutno nedostupni nekoliko dana po postavljanju Core 6 na mirror-e,a slicna situacija je bila i kada se pojavio SuSE 10.0
Pa mozda je to zato sto imaju manje mirrora od Ubuntu-a, mada i sa release-om Edgy-ja se desavalo isto, tako da ti to i nije neki komentar…
Samo za kraj da napomenem da ja nemam nista protiv Ubuntu-a i da smatram da je to prilicno kvalitetan distro,ali posto su me vukli za jezik,prosto nisam mogao da odolim i da iznesem svoje vidjenje stvari 😀
Posle tolikog pljuvanja, ovakav zavrsetak… Kao u bajkama…
26. новембар 2006. у 1:45 pm #49616BrokeBody
Учесникposto su me vukli za jezik,prosto nisam mogao da odolim i da iznesem svoje vidjenje stvari
Hmm… Da, i mene si poceo da cimas za jezik…
Seleuk – majstore, pogledaj moj topic o propriatery driverima na Ubuntuu, i videces da se ni ja ne slazem sa tim, ali sa druge strane, oni prave distro koji nece da pravi probleme krajnjim korisnicima oko setupovanja posle instalacije bla bla bla… da ne duzim, svima je slika jasna…
O’ladi bre malo(a pre svega probaj neki drugi linux jer svet ne staje i pocinje sa Ubuntu-om -ovako se ti i Milache ponasate,da se slozim sa Urketovom konstatacijom,kao neki sektasi…
Vala, Milanche i ja ne izbacujemo toliko Ubuntu, koliko ti izbacujes Slack ovde. Pre ce biti da si ti kao neki sektas, nego mi. E to je vec ocigledno.

Takodje mi se ne svidja sto iza tog distroa stoji jedan covek koji ga i finansira(sto mu je omogucilo da napravi kvalitetan distro okupivsi za finu lovu dobre developere),nasuprot npr. Debian-u ili Gentoo-u-moze Shuttleworth da prica sada sta god hoce,a sta ce biti ako jednog dana(koliko sutra)njemu dune da se vise ne bavi linux-om ili da pocne da naplacuje svoje cedo
Pa ti bre stvarno nisi normalan! Pa da se to i desi, seti se da je tu toliko veci i bolji community od Fedore na primer, tako da nema razloga za brigu. Bilo je puno topica o tome na http://www.ubuntuforums.org “Sta ako se Ubuntuu desi ovo”, “sta ako ono…”, pa ti pogledaj malo sta su uvek bile konacne reci i odluke na takvim temama, da ja sad ove ne bih poceo da sirim sektu.

Mora da si merio koliko na Ubuntu i Fedora forumu ima unapred resenih problema
Majstore, odakle ti sad pa to?
Ubuntu najpopularniji?Bice dovoljno sam da pomenem ludnicu koja je pratila izdanje Fedore 6-svi serveri su pali na kolena zbog ogromnog broja upita i bili su apsolutno nedostupni nekoliko dana po postavljanju Core 6 na mirror-e,a slicna situacija je bila i kada se pojavio SuSE 10.0
Ista stvar sa Ubuntuom, samo sto je to trajalo mnogo krace sa sa njim, ali to je zato sto Ubuntu ima vise mirrora. Pogledaj samo okvirno, pa ces videti.
Samo za kraj da napomenem da ja nemam nista protiv ostalih distroa, a kamo li protiv Fedore, i da smatram da je to prilicno kvalitetan distro, ali strasno me nervira kada neka rasejana Srbenda pocne da me vuce za jezik, i lupa neke stvari koje i nisu bas rezonski razumne. Da sam ja hteo da pocnem u ovom topicu da izbacujem Ubuntu, uradio bih to odavno, ali kada pocnu da se pricaju stvari koje nisu na svom mestu, moram da odreagujem.
26. новембар 2006. у 2:03 pm #49617Moneo
Учесник@Milanche
Koje brate pljuvanje?
Ja se samo trudim da budem realan i pokusavam da sagledam sve prednosti i mane jednog distroa….
Izvini molim te,sto sam se usudio da uputim koju(konstruktivnu)kritiku na racun Ubuntu distribicije koja je po takvim zealotima kao sto si ti “najbolja” i “bezgresna”?
Pa pogledaj ko je tu sektas(a isto vazi i za tvog “brata” Body-ja)
Linuxom se bavim vec 3 godine i koristio sam RH,Mandrake,Gentoo,SuSE,Knoppix,Kanotix,Mepis,Vector,Debian,Free/Net/OpenBSD,Ubuntu-nekima sam bio manje zadovoljan,a nekima vise,ali najvise sa Slack-om koga drzim za stalno,a na drugoj particiji imam Fedoru i na njoj instaliram distroe koje mi padnu u ruke-ako mi se neki svidi-eto zamene za Slack….
Za razliku od vas dvojice koji niste dalje od Ubuntu-a(i Fedore) videli sto samo govori koliko samo ste VI uskih pogleda i drago mi je da se tako lepo prepoznajete/projektujete >:D26. новембар 2006. у 2:36 pm #49618Moneo
УчесникSeleuk – majstore, pogledaj moj topic o propriatery driverima na Ubuntuu, i videces da se ni ja ne slazem sa tim, ali sa druge strane, oni prave distro koji nece da pravi probleme krajnjim korisnicima oko setupovanja posle instalacije bla bla bla… da ne duzim, svima je slika jasna…
Ubacivati nesto po default-u sto je najobicnija sarena laza,eyecandy i sto nema nikakvu prakticnu vrednost(xgl)i sto je jos u testing fazi je prilizno neozbiljno za “ozbiljan” distro poput Ubuntu-a…
Pa ti bre stvarno nisi normalan! Pa da se to i desi, seti se da je tu toliko veci i bolji community od Fedore na primer, tako da nema razloga za brigu. Bilo je puno topica o tome na http://www.ubuntuforums.org “Sta ako se Ubuntuu desi ovo”, “sta ako ono…”, pa ti pogledaj malo sta su uvek bile konacne reci i odluke na takvim temama, da ja sad ove ne bih poceo da sirim sektu.
Jaki su svi oni na recima-videces kako prilike(citaj-vise para) menjaju coveka 😉
Samo zaboravljas jednu stvar-ako Shuttleworth povuce svoje finansije i prepusti distro zajednici total,on nece biti ni priblizno istog kvaliteta kao ovaj prethodni 😉
Gde je fina lova tu su i dobri developeri-sta mislis zasto Ubuntu tim pravi tako kvalitetan distro-zato sto je taj tim dobro placen od Shuttleworth-a 😉
Skoro pa licna distribucija,bar kad su finansije(najvaznija stvar,zar ne?) u pitanju…Vala, Milanche i ja ne izbacujemo toliko Ubuntu, koliko ti izbacujes Slack ovde. Pre ce biti da si ti kao neki sektas, nego mi. E to je vec ocigledno.
Sto se posebno vidi iz tvog avatara,potpisa i topica gde je svaka druga o Ubuntu-u i gde uglavnom sam sebi odgovaras na postove-lose bre zeal-otizam utice na ljude :biggrin:
Bolje radi nesto konkretno sem sto se bavis propovednistvom….Ista stvar sa Ubuntuom, samo sto je to trajalo mnogo krace sa sa njim, ali to je zato sto Ubuntu ima vise mirrora. Pogledaj samo okvirno, pa ces videti.
Jeste…..i sada treba da ti verujem?Bice da si permutovao iz mog posta >:D
Da rezimiram-Ubuntu je prilicno kvalitean Debian derivat koji je uspeo da se nametne popularnijim od npr Mepis-a i Knoppix-a koji nimalo ne zaostaju za kvaliteom vec su u nekim stvarima i bolji-a zasto zapitaj se sam….
Kakva revolucija,kakvi bakraci-linux distro ko i svaki drugi…
Da ste malo bolje procitali moje postove videli bi da u njima nema nikakve pljuvacine,a to sto vi izvrcete moje reci i prisivate mi nesto,dok se vasi postovi cede od pljuvacke pokazuje odmah ko je nadobudna Srbenda >:D
Raspravljam se sa dva sektasa(toliko o objektivnosti)koja imaju dual boot sa WinXP-om i koji zagovaraju Free spirit Ubuntu-a i koji su se svetlosnom brzinom okomili na nekoga ko kritikuje Ubuntu…
Zar taj XP nije svetogrdje po vasim merilima 😉P.S. Nisam dobio odogovor za DistroWatch,a Milanche ocigledno ne zna da su Debian i Ubuntu jedna te ista stvar-mislim sta drugo da kazem ::)
26. новембар 2006. у 3:07 pm #49619BrokeBody
УчесникGde je fina lova tu su i dobri developeri-sta mislis zasto Ubuntu tim pravi tako kvalitetan distro-zato sto je taj tim dobro placen od Shuttleworth-a
Da, znam.
Ubacivati nesto po default-u sto je najobicnija sarena laza,eyecandy i sto nema nikakvu prakticnu vrednost(xgl)i sto je jos u testing fazi je prilizno neozbiljno za “ozbiljan” distro poput Ubuntu-a…
Nisam mislio samo na eye candy, al’ kad smo se vec uhvatili samo za to…
Jaki su svi oni na recima-videces kako prilike(citaj-vise para) menjaju coveka
Samo zaboravljas jednu stvar-ako Shuttleworth povuce svoje finansije i prepusti distro zajednici total,on nece biti ni priblizno istog kvaliteta kao ovaj prethodniAko se to desi (a mozda ce se desiti za nekoliko godina), Ubuntu nece biti kao sto je danas, ali nece biti ni tako slab kao sto pricas. Uostalom, videcemo…
to sto vi izvrcete moje reci i prisivate mi nesto
Ko?

pokazuje odmah ko je nadobudna Srbenda
Ko?

Raspravljam se sa dva sektasa(toliko o objektivnosti)koja imaju dual boot sa WinXP-om i koji zagovaraju Free spirit Ubuntu-a i koji su se svetlosnom brzinom okomili na nekoga ko kritikuje Ubuntu…
Zar taj XP nije svetogrdje po vasim merilimaWindows XP sam vratio na masinu zbog faksa, ali skoro sam na forumu rekao da mi i ne treba, tako da cu da ga brisnem.
26. новембар 2006. у 4:37 pm #49620zchira
Учесникej, ljudi, iskulirajte malo O0
ova tema se pretvori u “zasto koristimo ubuntu…” 😀
Licno sam probao ubuntu na par dana. I moji utisci su sledeci: nista posebno. Razocarao sam se i zato sto sam ocekivao mnogo vise jer sam slusao razne hvalospeve. Mnoge biblioteke nisu ukljucene u distro (sto mi je jako smetalo jer sam tad imao dial-up)… I plus (mada ce ovo mnogima zvucati cudno) Slackware mi je bio jednostavniji 🙂 . Verovatno zato sto sam njega dugo koristio pa sam nauchio kako, gde i shta. A i ne plasim se editovanja konfiguracionih fajlova (sve je tu lepo iskomentarisano i lepo pishe sta i kako treba izmeniti).IPAK, da sam prvo koristio ubuntu, verovatno bi mi slack izgleado korak unazad itd.
Znaci, svako koristi ono sto mu odgovara, i to nije razlog da neko omalovazava ubuntu (ili neki drugi distro) niti da se ubuntuovci busaju “mi smo NAJ-ovo i NAJ-ono” jer to nije ni bitno.U sustini, distroi se uglavnom razlikuju po paket-menadzmentu i tu postoje nekoliko tipova (deb, rpm, tgz, source…) ostalo je manje vise sminka i po koji alat za konfigurisanje i tip grafickog okruzenja. Sve je to u sustini isto – GNU/Linux.
Sa dovoljno znanja svako moze od bilo kog distroa da napravi ono sto mu odgovara…26. новембар 2006. у 4:46 pm #49621Moneo
УчесникNisam dobio odogovor za Distro Watch i dokumentaciju
Za ovo prvo ne znam sta da kazem,a za ovo drugo znam-iz prostog razloga sto za Ubuntu ne postoji nikakva organizovana dokumentacija(uz koju forum,koji tako potencirate,i nije tako potreban 😉Nisam mislio samo na eye candy, al’ kad smo se vec uhvatili samo za to…
Nego na sta si mislio-upravo ce on(xgl)biti ubacen za razmazenu klincadiju i Win konverte koji pre vode racuna o izgledu i sarenilu desktopa nego o brzini i stabilnosti 😉
A sve to u cilju privlacenja “normalnih korisnika”
Kontriras sam sebi….
Ja ne znam sta je to nego do klasicno kopiranje Win filozofije(ko je rekao Vista Aero ::))
Ja nemam nista protiv lepog desktopa,ali negde mora da se napravi ravnoteza ili kakav-takav balans…Ako se to desi (a mozda ce se desiti za nekoliko godina), Ubuntu nece biti kao sto je danas, ali nece biti ni tako slab kao sto pricas. Uostalom, videcemo…
Aha,sad pominjes takvu mogucnost,a u prethodnim postovima tvrdis suprotno-mislim…
Windows XP sam vratio na masinu zbog faksa, ali skoro sam na forumu rekao da mi i ne treba, tako da cu da ga brisnem.
Ne moras meni da se pravdas,a i ostalima-upravo to pokazuje da ga nisi ti prijatelju nikad ni brisao vec ti je uvek tu i bio 😀
Mora da ces i pored tog XP-a biti potpredsednik buduceg NVO-a,koje,jelte,promovise linux i slobodne tehnologije :p
Ljudi iz FSN Srbija na svojim masinama vrte samo linux ili BSD 😉Mogao bi da kazes i nesto konkretno i smisleno,umesto sto govoris “aha” “da” i “ne”
Posto moram da se ponavaljam kao pokvarena ploca-pogledaj moje prethodne postove i pogledaj da li sam ja negde rekao da je Ubuntu sranje ili da je sucks-nisam,niti tako mislim….
Samo hocu da kazem da nije bas sve u njemu glat i da nikako nije najbolji linux distro niti nekakvo free otkrovenje,a uveren sam da i jos ljudi deli moje misljenje….
Ali ne-odmah ste ti i tvoj “brat” po sekti(zao mi je,ali vas dvojica se zaista ponasate tako-nista drugo da zakljucim ne mogu)krenuli da mi napakujete brdo negativne karme-ako,ako…
Nema vise sta da kazem na ovu temu….
@Zchira
Pa moras razumeti zealote-u svaku temu ubace svoj Ubuntu-to mora da im je dnevna kvota 😎
Eto vidis mene su poceli da prozivaju samo zato sto sam rekao da Fedora ima bolji community-razumem ja da je to svetgrdje za njihov cult >:D
Ne-ja ne mislim na sve Ubuntu korisnike i na one koji realno sagledavaju mane/prednosti svojih distroa,ja mislim na dvojicu posebnih koji su dosadili svima na ovom forumu ::)26. новембар 2006. у 6:04 pm #49622BrokeBody
УчесникJa ne znam sta je to nego do klasicno kopiranje Win filozofije(ko je rekao Vista Aero ::) )
Ja nemam nista protiv lepog desktopa,ali negde mora da se napravi ravnoteza ili kakav-takav balans…Pored toga sto je Ubuntu lep, brz je i stabilan je.
Aha,sad pominjes takvu mogucnost,a u prethodnim postovima tvrdis suprotno-mislim…
Lose mislis. Nigde ja nisam tvrdio suprotno, ni ovako, ni onako. Sta vise, kada makar malo ne bih sumnjao u “srecnu Ubuntu porodicu”, ili sektu ako ti se tako vise svidja, ne bih nikada ni otvarao ovu temu.
Ne moras meni da se pravdas,a i ostalima-upravo to pokazuje da ga nisi ti prijatelju nikad ni brisao vec ti je uvek tu i bio
Ne. Brisao sam ga ja, i nije uvek bio tu.
Nema vise sta da kazem na ovu temu….
Hvala Bogu.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.