Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › zasto koristimo slackware, ili kako me gnuzilla naterala da se zapitam???
- This topic has 75 одговора, 21 глас, and was last updated 17 years, 5 months раније by rodsmirnoff.
-
АуторЧланци
-
23. новембар 2006. у 9:19 pm #49593MladenIsakovicУчесник
Ja lično nemam neke bitne zamerke na tekst o Slacku 11 u Gnuzilli. Mislim da je sam tekst malo siromašan, mnogo toga je izostavljeno, kao i to zbog čega Slackware-ovci misle da je Slack najbolji. Ali dobro, imam utisak da je namera samog članka bila samo sušto predstavljanje nove 11-ice, bez dubljeg zalaženja u bit Slackware Linuxa, te mi se članak takav kakav je čini onako – realan. Ono izvinjenje slackware-ovcima na početku mi je baš bilo simpatično
Ono što mi je zasmetalo u Gnuzilli je što su presrali više sa tim Ubuntu-om, probao sam ga, i nimalo nisam impresioniran, ništa što već nije viđeno, ni nešto bolje od drugih, a oni zapeli svaki drugi tekst u zadnjih par brojeva samo Ubuntu, što pokazuje određenu dozu neprofesionalnosti glavnog urednika, jer je malo degutantno da svoju omiljenu distribuciju (koja pritom i nije ništa naročitao) trpa u svaki drugi tekst, ali da ne skrećem temu u offtopic, o tome ćemo na nekoj drugoj temi, ne želim da izazovem flame, i poštujem svačiji izbor.23. новембар 2006. у 10:32 pm #49594zchiraУчесникslackware mu dodje nekako za zaljubljenike u rachunare, a ne za klasichne korisnike. Kod slacka sam imao osecaj kao da vozim rucno sklopljeni harley-davidson koji (za razliku od drugih) nema fluorescentne neonke, abs system, vazdusne jastuke, alarm, elektronsko paljenje, itd… ali harley je harley. BORN TO BE WILD!!!
e to je slack…… ipak, mladost prolazi, pa ljudi se vremenom uozbilje pa kupe nekog karavana ili kombi ili sl 😮
udobnosti radi…i zbog dece……. ali harley ostane u srcu 😀23. новембар 2006. у 10:34 pm #49595Mr_PingvinУчесникJa koristim slackware zato što na njemu sve radi, a i ako ne radi, može se srediti da proradi.
Sada trenutno koristim Kubuntu 6.06, jer me u zadnje vreme prosto mrzi da kompajliram svaki put kad skinem nešto sa neta, ali tu postoje i određeni problemi, napr. često mi se dešavalo da paketi koje skinem nisu kompajlirani po mojim potrebama, ili su previše nabudženi, ili im nedostaju neke opcije. Naravno neke stvari su jako komplikovane za kompajliranje i oduzimaju dosta vremena, pa samo skineš sa neta sa svim zavisnostima i sve automatski proradi. Kod Slekvera mi ništa ne smeta, i dalje držim 10.1 na jednoj particiji i još uvek sve radi kako treba, stavio sam kernel 2.6 i kde 3.5 i sistem se ubrzao. Uspeo sam da pokrenem i mnoge igrice i radile su mi mnogo brže nego na Kubuntu ili Suse. Pa kad me neko pita zašto još uvek držim taj stari Slek, ja odgovaram… Pa zbog igrica… 😀 😀
24. новембар 2006. у 1:23 am #49596jbobanУчесникSlackware je izuzetno jednostavan linux distro. Kao sto je Seleuk rekao prakticno sve radi u startu nakon istaliranja.
Vidim da se baš insistira na jednostavnosti i lakoći korišćenja, ali ne znam šta to znači, tj. šta je to jednostavno i lako kod Slack-a, a nije tako kod drugih distro-a, npr. SuSE koji koristim? Može li malo detaljnije, uporedno?
Imao sam utisak kao da suse krije konzolu i da se svako rucno editovanje konfiguracionih fajlova kaznjava.
1. Kako krije konzolu? Ja sam svojevremeno bio zaprepašćen kada sam posle “letnjeg dana do podne” instalacije Gentoo-a najzad ugledao KDE i video da nema ikonu za konzolu, a distro niskog nivoa, jako orijentisan na konzolu! Gentoo majstori su mi tad rekli da mogu sam da je kreiram. Znam… Mogu i u SuSE, ali već postoji.
2. Kako se kažnjava editovanje konf. fajlova? Misliš da se narušavaju ručnim editovanjem? Ja kako
kad ih editujem, ili menjam kroz grafički U/I, ali nisam ovo primetio.
Valjalo bi da diskusije budu malo objektivnije, umesto hvalospeva na temu… 😎I izgledalo mi je kao da suse tezi ka tome da bude novi windows shto mi se uopshe nije dopalo.
Ni meni ne bi, da nisam SuSE korisnik ::)
Ovako, drago mi je da postaje sve više intuitivan, što bi stranci rekli “User friendly” OS koji tako
privlači sve više korisnika.24. новембар 2006. у 2:37 am #49597LYbУчесникNije problem sto mnogi linuxi postaju windowsoliki na racun click-click i next-next fora, vec zbog jedne mnogo gore stvari: to (linux) sve vise ume da “ne radi”, da pravi probleme ili da te neprijatno iznenadi od verzije do verzije. Bas mi danas rece jedan drug “secas se bre kako je bilo 98-99, to stavis i SVE radi…”.
Jeste, stoji da ne postoji vise parna/neparna grana kernela pa je logicno da se u aktuelnoj grani javljaju bubice, nema se vremena za takav nacin razvoja… ali zasto? Cemu tolika zurba i jurcanje po svaku cenu? Napravi nesto sto radi i zamrzni ga. Na sest meseci ili koliko vec.
Cik probaj da instaliras _malo_ stariji cisco vpn clijent na iole novijem kernelu.
Malo sutra.Edit: da, opet kontempliram prelazak na BSD…
24. новембар 2006. у 9:17 am #49598jbobanУчесник“secas se bre kako je bilo 98-99, to stavis i SVE radi…”.
Već je bilo o ovome reči. Tad rekoh da je i DOS radio (uglavnom) bez greške, a nikad nije zakucao mašinu i tražio reset. Kao i svaki drugi sistem, kako postaje komplikovaniji postaje teže držati sve pod kontrolom. Opet, što se tiče Linux-a (svake distribucije), sve je to jako prihvatljivo čak i pored sitnih nedostataka, povremeno.
24. новембар 2006. у 10:27 am #49599miodragzУчесникSlackware i Gentoo su svoja prica. Skidam kapu Slackware-u koji jos zivi posle toliko godina a kad nesto zivi toliko znaci i da vredi. Ja npr. koristim Mandriva20007 i Sabayon ( Gentoo ) potpuno dva razlicita sveta. Mandriva prenabudzena a Sabayon minimal na kome sve sljaka vise nego odlicno.
@jboban sta da ti kazem osim ne koristi Gentoo ako se ne snalazis, pre ce da ti se ukuca SuSe nego Slackware i Gentoo, mnogo alata mnogo gresaka itd itd
@lyb trka za prestiz da ih nazovem ¨velikih distribucija¨ a kad se one trkaju onda moraju manje da ih prate inace su ugasene. Ispravi me ako gresim ali poslednjih godinu dana izbacuju se nove verzije brzo, uhvatili neku hyper brzinu 😀
24. новембар 2006. у 10:46 am #49600jovirУчесник24. новембар 2006. у 11:05 am #49601svrbinУчесникNemam reci pohvale za slack11, pouzdanost, brzina na kojoj druge, meni poznate distribucije mogu za sada samo da zavide. Treba tu i tamo nesto podesiti, ali sve to nije nikakav ozbiljniji problem. Ja sam poceo sa linuxom pre par meseci, pa sam uspeo. Uzgred, koristim i toliko nehvaljeni intel536ep modem. Otvaram stranice gotovo adsl brzinom, sto sa download-om, naravno, nije slucaj. SeaMonkey predstavlja pravo otkrovenje za mene.
24. новембар 2006. у 11:05 am #49602MladenIsakovicУчесник[b]Jovir[/b]
Arhaičan? Kernel 2.4Da to je i meni bilo malo – da ne kažem šta 🙂
Treba da se zna da je taj 2.4.33 kernel u 11-ici noviji od 2.6.15 kernela, i da u sebi ima podršku za noviji hardver, tako da iako je čitava 2.4 grana na izmaku, kernel još uvek nije obsolete. Kernel je ustvari srce sistema, a Pat je čovek kome je stabilnost na prvom mestu. Ako ste probali neku komercijalnu Linux distribuciju, gde je prioritet broj 1 stabilnost u radu (što će reći, neznatan broj buggova), ili prete tužbe i povraćaj novca, onda je jasno zašto i dalje preovlađuje 2.4 grana kernela. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.