Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › zasto koristimo slackware, ili kako me gnuzilla naterala da se zapitam???
- This topic has 75 одговора, 21 глас, and was last updated 19 years, 2 months раније by
rodsmirnoff.
-
АуторЧланци
-
24. новембар 2006. у 11:59 am #49603
djux
УчесникDobro za totalne linux pocetnike ni ja koji obozavam slackware ne bih ga u startu preporucio. Ipak treba imati malo znanja ili bar upustvo za particionisanje uz pomoc cfdisk-a ili fdisk-a, takodje i init3 default okruzenje ume pocetnike da prestravi. Mnogima je neophoda 2.6 kernel koji je u 11-ici podrzan i izbacen iz /testing foldera ( 2.6.17.13 ) , ali nije default. Svakako za pocetak neki laksi distro u smislu pogodnije graficke instalacije, automatske konfiguracije graficke, zvucne, stampaca… Za svakog ko malo bolje poznaje linux, voli da rucno kompajlira i extra gotivi konzolu i pre svega tezi ka stabilnosti sistema definitvo treba da proba slackware.
24. новембар 2006. у 12:01 pm #49604Moneo
УчесникVidim da se baš insistira na jednostavnosti i lakoći korišćenja, ali ne znam šta to znači, tj. šta je to jednostavno i lako kod Slack-a, a nije tako kod drugih distro-a, npr. SuSE koji koristim? Može li malo detaljnije, uporedno?
Pa,eto kao prvo rc skripte umesto onog SysV haosa u SuSE-u 😉
Pa recimo installer ili installpkg i pkgtool-jeste da nema razresavanje zavisnosti(to pak ispravljaju slapt-get i swaret)ali ja ni na jednom linuxu ili BSD-u nisam video jednostavnijeg alata za upotrebu(iako je konzolni)
U SuSE-u recimo moras da zongliras da bi namestio kppp,a u Slack-u radi out-of-the-box
Zongliranje postoji i sa recimo drajverima za soft-modeme(zbog gcc-a)
Ima jos dosta primera,a jednostavnost na koju se pozivaju ljudi lezi u tome da se sve lako namesti preko konzole ili par skripti koje dolaze u paketu-to zapravo odbija mnoge ljude od Slack-a(jer ne postoji gomila GUI i sarenih alata)vec mora konzola,iako,verovali ili ne,iz te kozole se sve jos i lakse namesti)
Takodje svaki conf fajl je detaljno dokumentovan,a tu su i uputstva koje je ostavio Pat…1. Kako krije konzolu? Ja sam svojevremeno bio zaprepašćen kada sam posle “letnjeg dana do podne” instalacije Gentoo-a najzad ugledao KDE i video da nema ikonu za konzolu, a distro niskog nivoa, jako orijentisan na konzolu! Gentoo majstori su mi tad rekli da mogu sam da je kreiram. Znam… Mogu i u SuSE, ali već postoji.
2. Kako se kažnjava editovanje konf. fajlova? Misliš da se narušavaju ručnim editovanjem? Ja kako
kad ih editujem, ili menjam kroz grafički U/I, ali nisam ovo primetio.Za ovo se slazem-mnoge stvari u SUSE-tu mogu da se urade i preko konzole-medjutim koristiti konzolu i recimo Sax ili jos neke Yast alate napredo,e to nikako-ima da nastane haos u konfiguraciji:D
Ovo ne pricam napamet,vec sam sam iskusio,jer sam jedno vreme koristio SuSE 😉
Vidim gore se pominje neka trka za prestiz i to je zaista bzvz-ja nikako ne volim distribucije koje hoce da postuju deadline od 6 meseci po svaku cenu uz manje izuzetke(npr. Ubuntu)
A eto vidis Debian i Slackware nisu takvi-oni se izbacuju tek onda kada sve bude gotovo,max ispegalno i istestirano-eto proslo je skoro godinu i po od zadnjeg Debian Sarge Stable izdanja i tek u decembru se ocekuje Etch-kome se to ne svidja i ko hoce cutting-edge-ima testing i unstable granu kojima se redovno osvezava softver…..24. новембар 2006. у 12:11 pm #49605Moneo
УчесникVidim pominje se i prelazak na BSD,a sta ga znam taj BSD nije na mene ostavio bogzna kakav utisak(mislim na FreeBSD)
Koristio sam verzije 5.3 i 6.0 i pazi kada su znale da se zapucaju same od sebe(iako se uglavnom BSD korisnici busaju kako je sve dosta stabilnije nego u linux-u),sto mi se u linux nikad nije desilo-toliko o tome…
Ali da ne budem napravedan-bilo je leka i za to(rekompajliranje kernela i iskljucivanje APIC-a),a FreeBSD 6.1 izdanje koje sam probao radi zaista savrseno po default-u…
Zato je OpenBSD potpuno drugacija prica-jos nisam probao stabilniji i sto se resursa tice skromniji OS…24. новембар 2006. у 1:40 pm #49606jboban
Учесник
@jboban
Još da probaš Slackware… 😉Zašto da ne. Za vikend sam u tvojim krajevima, a ti lepo pripremi jednu DVD kopiju, pa da se vidimo 😎
24. новембар 2006. у 6:06 pm #49607jovir
УчесникZašto da ne. Za vikend sam u tvojim krajevima, a ti lepo pripremi jednu DVD kopiju, pa da se vidimo 😎
OK, spremi “prazan” DVD i javi mi se telefonom…
Ako imaš još nešto – na private, da ne uzurpiramo forum. 😉 😉 😉24. новембар 2006. у 8:30 pm #49608Milanche
УчесникLjudi cuo sam da je Torvalds poceo sa nekim Minixom… A on i dalje postoji pogledajte> http://www.minix3.org/
Jer on zasnovan isto na kernelu, ili ima svoj kernel… Jednom sam ga pokrenuo sa VMWare-om ali nisam mogao da se ulogujem trebala je sifra koji nesam mogao da provalim…
24. новембар 2006. у 8:59 pm #49609popeye
Главни мајсторKad kažem arhaična, mislim na nepromenjen pristup operativnom sistemu, uprkos vremenu. Način instalacije (serije koje se i dalje zovu prema disketama na kojima su te grupe paketa dolazile) i održavanja (da taj notorni paket menadžment i nedostatak konfiguracionih alata/sistema) jesu arhaični (zastareli, nepromenjeni decenijama). Da li je i koliko inovacija Slackware doneo u zadnjih 10 godina? Samo menjanje verzija prevedenih aplikacija?
Eh, kad me vučeš za jezik, raspisaću se na datu temu. ::)
Meni je to simpatično, drugi vole takav pristup jer im daje priliku da upoznaju sam OS. Dosta Slackware/Gentoo korisnika će reći da vole te sisteme upravo zbog količine novih stvari koje su _morali_ da nauče tokom korišćenja.
Ima ljudi koji, nažalost, nemaju šta time novo da nauče. A prošlo je vreme (bar u mojim očima) kada je Linux Desktop bio projekat koji obećava, te se moralo strpeti. Od njega očekujem da drži korak sa ostalim desktop sistemima – OSX i Windows Vistom. Da se razumemo, nijedan od navedenih nije dovoljno dobar, za sada.
Zašto? Zato što hoću da radi, a da me ne smara.
Konfigurisanje desktopa me apsolutno smara i ne interesuje. Ne samo u konzoli, jednako me smaraju i grafički alati, jer to _neću_bre_ ja da radim. Repetitivni poslovi nisu nešto što je ljudskim bićima interesantno.
Pokretanje programa, bilo kog, je smaranje. Korisnik jednostavno treba da odabere šta želi da radi, a OS neka brine kako i čime će to da odradi. A kada odradi, da bude brzo i kvalitetno. Da pojasnim: začetak te priče je automatsko puštanje ubačenih CD i DVD diskova – sve treba biti tako lako i jednostavno.
MIš kao pokazivački uređaj je zastareo nepraktičan i treba ga šutnuti pod hitno. Još jedan smarač. Budućnost je u 3D hologramskim čitačima, umesto guranja kutijice po stolu.
Prethodna stavka iziskuje i izbacivanje monitora kao 2D prikaza i uvođenje 3D hologramskog prikaza.
Da plastičnije objasnim situaciju na koju me podseća sadašnje stanje:
Među vama ima programera (za jbobana znam sigurno) – zamislite kada bi uvek pre korišćenja programa morali prvo da ga napišete. Ili bar prevedete (kompajlirate). Baš izazov? Verovali ili ne, nekad su neki od nas prekucavali listinge za Galaksiju i Lolu pre korišćenja.
Računari, uopšteno, su obične kućne alatke. A i dalje nisu dovoljno predusretljivi.
26. новембар 2006. у 12:34 am #49610BrokeBody
УчесникOno sto je dobro kod Fedore je da ima odlicnu community podrsku([color=red]ipak[/color] bolju nego Ubuntu [color=red]rekao bi[/color])i sjajan forum gde postoji mnogo vec unapred resenih stvari,a tome treba dodati i odlicnu dokumentaciju za RHEL koja se bez problema moze koristiti u Fedori
OK, jeste da Fedora ima odlicnu community podrsku i sjajan forum na kome ima mnogo vec unapred resenih stvari, a i odlicnu dokumentaciju, i sve to stoji.
Ali tako je ocigledno da Ubuntu ima daleko bolju community podrsku od Fedore, forum na kome ima brem pet puta vise unapred resenih stvari nego na forumu Fedore. Sto se dokumentacije tice, ako pogledamo lokalizaciju svih jezika ovoga Sveta, Ubuntu je u odnosu na Fedoru tako daleko otisao. O ovome nema rasprave, jer se jednostavno tako dobro vidi ko je gde, ako cemo da gledamo community podrsku, forum i dokumentacije.
ironicno,pre svega tezi ka desktop i newbie korisnicima…
Sta je tu ironicno?!? Dokle cemo da zivimo u… Hmm…??? Kako da nazovem doba u kojem covek dobar deo dana provede zmirkajuci u onu konzolu?!? Pa 21. vek je. Valjda cemo danas da gledamo da sto vise problema resimo uz samo nekoliko klika, na elegantan, human[/url]
nacin.Sa Fedorom se “bakcem” od verzije 4 i kod mene jos uvek nije kompletno prosla. Novu sansu dobija kada izadje verzija 7, a do tada, kliknite ovde[/url].
26. новембар 2006. у 11:38 am #49611Milanche
УчесникSlažem se sa Broke-om. Pazite ovo:
Threads: 300,125, Posts: 1,800,296, Members: 199,510
To je sa ubuntuforums-a. Mislim da Ubuntu ima ubedljivo najbolju (forumsku) podršku. Pre neki dan su uveli i podforume za LoCo-e.
Sve što može Slackware može i Ubuntu… Samo uz mogućnost manje rada u terminalu (ali ako želiš možeš da radiš i u terminalu)
26. новембар 2006. у 12:06 pm #49612Moneo
УчесникAli tako je ocigledno da Ubuntu ima daleko bolju community podrsku od Fedore, forum na kome ima barem pet puta vise unapred resenih stvari nego na forumu Fedore. Sto se dokumentacije tice, ako pogledamo lokalizaciju svih jezika ovoga Sveta, Ubuntu je u odnosu na Fedoru tako daleko otisao. O ovome nema rasprave, jer se jednostavno tako dobro vidi ko je gde, ako cemo da gledamo community podrsku, forum i dokumentacije.
Ocigledno?Uporedi RHEL dokumentaciju(koja je potpuno slobodna za koriscenje(a kao sto sam rekao Fedora je u sustini RHEL za krajnje korisnike)sa onom smejurijom na Ubuntu sajtu i Wiki-ju,a Ubuntu Guide neci ni da racunam u dokument jer je u pitanju Q-A za skoro totalne pocetnike…
Mora da si merio koliko na Ubuntu i Fedora forumu ima unapred resenih problema ::)
Gledati zvanicni forum i na osnovu toga ocenjivati doprinos community-ja je po meni smesno…
Ukucaj u Google “fedora tips” ili “faq” ili idi na fedorafaq.org pa vidi kako ima losiju community podrsku nego Ubuntu i koliko ce korisnih mini-tutorijala da ti izbaci,a isto vazi i za Fedora forum
A sto se tice lokalizacije-Fedora je prevedena na srpski jezik pre nego sto je Ubuntu i postojao zahvaljujuci trudu fedora.prevod organizacije-to sto je Ubuntu preveden na svahili a Fedora (mozda?)nije nema neku preteranu vaznost,pogotovu za nas 😉
A koliko sam video Fedora je prevedena na skoro sve moguce i nemoguce svetske jezike…Sta je tu ironicno?!? Dokle cemo da zivimo u… Hmm…Huh? Kako da nazovem doba u kojem covek dobar deo dana provede zmirkajuci u onu konzolu?!? Pa 21. vek je. Valjda cemo danas da gledamo da sto vise problema resimo uz samo nekoliko klika, na elegantan, human nacin.
Da si malo bolje procitao moj post video bi sta sam hteo da kazem-ironicno je to sto svemoguci Ubuntu nema GUI alatke za centralizovano podesavanje sistema(nasuprot Mandrivi i SuSE-u,a to cak i Mepis ima),a tezi ka newbie i desktop korisnicima-u SuSE-u mozes da podesis SVE iz Yast-a(pocev od monitora pa do grub loader-a)a u Ubuntu-u moras da ceprkas po konzoli-ono bas pristup za pocetnike….
Sa Fedorom se “bakcem” od verzije 4 i kod mene jos uvek nije kompletno prosla. Novu sansu dobija kada izadje verzija 7, a do tada, kliknite ovde.
A ja sam probao Ubuntu 5.10 i 6.06 i dosao do zakljucka-sareno,lepo-ali nista specijalno kao sto je lepo rekao moj imenjak 😉
Takodje mi se ne svidja sto iza tog distroa stoji jedan covek koji ga i finansira(sto mu je omogucilo da napravi kvalitetan distro okupivsi za finu lovu dobre developere),nasuprot npr. Debian-u ili Gentoo-u-moze Shuttleworth da prica sada sta god hoce,a sta ce biti ako jednog dana(koliko sutra)njemu dune da se vise ne bavi linux-om ili da pocne da naplacuje svoje cedo ???
Eto kako vremena menjaju ljude-ovamo se busaju “freedom for all” a vec u sledece izdanje ubacuju proprietary drajvere za ATI/Nvidia-u sve zato sto ce xgl biti default u startu(iako je sve to jos u debeloj testing fazi kazem ja),sto je po meni glupost kakve nema….
Izbor treba ostaviti korisniku(da li da instalira ili ne)i to je ono sto se zove sloboda
O’ladi bre malo(a pre svega probaj neki drugi linux jer svet ne staje i pocinje sa Ubuntu-om ::))-ovako se ti i Milache ponasate,da se slozim sa Urketovom konstatacijom,kao neki sektasi… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.