Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › zasto koristimo slackware, ili kako me gnuzilla naterala da se zapitam???
- This topic has 75 одговора, 21 глас, and was last updated 17 years, 5 months раније by rodsmirnoff.
-
АуторЧланци
-
21. новембар 2006. у 10:05 pm #8051zchiraУчесник
nova gnunzilla!
Lepo izdanje…nisam jos sve procitao, ali ima lepih stvari…I tu je prikaz dragog nam slackware-a 11!
Izgleda da su slackwareovci mnogo osetljivi kad im neko kritikuje distribuciju, pa pisac (ivan chukic) mora da se pravda za svaku ‘manu’ koju uochi… nishta loshe, chak mi je i bilo simpatichno.
Samo se mislim, dal mi slackowci koristimo najzaostaliju distribuciju (bez najnovijih X chuda, AIGLX, visual zezalica, apt-ova, yumova…..) i shta je to tolko dobro kod slacka pa smo jos uvek na njemu?
Jel to navika? dal bi prelaskom na (recimo) ubuntu, fedoru, mandrivu itd, progledali! da li mozda slack treba malo da se modernizuje? (ko je rekao gslapt???)
Ja od pocetka koristim slack (oko godinu dana). imao sam malo i suse, probao na par dana ubuntu i vector (lite slack 🙂 )…ali sam se uvek vracao slacku, i za sad ne mislim da ga menjam…..a ne znam zashto????ovaj post nema poentu…eto, tekst iz gnuzille me podstakao na razmishljanje 😀
21. новембар 2006. у 10:08 pm #49574popacУчесник[align=center]Gentoo[/align]
21. новембар 2006. у 11:47 pm #49575MoneoУчесникOno sto volim kod Slacka je izrazita jednostavnost,brzina i stabilnost…
Takodje tu treba dodati vrlo lako instaliranje programa iz source-a koje ide out-of-the box kao i check install koji se sada nalazi u extras folderu i preko koga se posle make koraka lako prave tgz paketi nad kojima se ima kontrola preko pkgtool-a
Sve se vrlo lako i iz prve namesta opet iako se vecina tih radnji radi iz konzole….
A da je Slack zastreo to bas ne stoji-svako izdanje dolazi sa svezim softverom,izuzev package mangera koji je vrlo jednostavan i po mom misljenju i ne treba da se menja,a opet ko hoce moze da instalira swaret ili gslapt i da olaksa sebi posao….
Takav kakav je meni Slack savrseno odgovara,niti bi,kao sto sam kazao,sta menjao,a vidim i gomila korisnika se ne buni protiv filozofije koju gura Pat…
Zato je najbitnije(kao i uvek)ispostovano-stabilnost,brzina i jednostavnost
Opet kome to ne odgovara ima gomilu linux distroa za probati….
Ja,recimo,sam instalirao Fedoru i pored toga sto volim da koristim Slack,ne mogu da se odvojim i od nje,a ako Debian Etch ispuni moja ocekivanja,vrlo verovatno ce upravo to biti moj default distro….22. новембар 2006. у 9:52 am #49576debelizmajУчесникKoristio sam slack dve-tri godine…. Kompajlirao programe, zezao se sa bibliotekama koje mi fale, zezao se sa xorg podesavanjima i tako dalje sve dok jednog dana meni nije crkla ploca…
.
Primetio sma da mi se slack posle menjanja ploce mnogo sporije dize (dobro vin se uopste nije dizao) pa sam resio da ga promenim ali da eto dok ne izadje 11ica ja koristim malo fedoru 5.
O MOJ BOZE KOLIKA JE ONO PROMENA BILA, hardver prepoznat, nema cimanja oko medjuzavisnosti ,nema nikakvog skoro cimanja, samo sednem i koristim, sto mi sada i treba
Probao sam i Ubuntu i takodje se odusevio…sada koristim Ubuntu i ne zelim da ga menjam, i ako ga budem menjao bice to fedora….nemam vise nerava da se cimam…22. новембар 2006. у 10:19 am #49577MoneoУчесникZnas ne bi da ovo pretvorim u bezrazloznu raspravu,ali kako je moglo biti nesto ne prepoznato u Slack-u?Ja koristim genericki kernel jos od verzije 10.0 i nije bilo nikakvih problema,jer je u taj kernel ukljucena podrska za 99% standardnog hardvera kakav poseduju vlasnici obicnih desktop kanti….
Jedino sto treba instalirati dodatno jesu drajveri za ATI/Nvidia ako kartica vec nije podrzana u okviru DRI-a,ali to se podrazumeva i za ostale distroe….
I ja koristim Fedoru naporedo sa Slack-om i zaista sam zadovoljan-sve ide dosta lakse preko yum-a kada je manipulacija paketima u pitanju
Medjutim,ja opet nikad nisam iskusio kako ga zovu “dependancy hell” na Slack-u kada sam instalirao tgz pakete,jos postoje slapt-get i slackpkg koji za svaki paket sa linuxpackages ili odakle vec prijave i koji im paket treba….
Zato je recimo koristiti gslapt(frontend za slapt-get)kudikamo ugodnije nego recimo neki frontend-ovi za yum na Fedori koji se zaista vuku kao crevo(Yumex recimo),dok sam yum iz konzole funkcionise skroz OK….22. новембар 2006. у 10:31 am #49578debelizmajУчесникStvarno ne vidim razlog za raspravu….tako je na mojoj masini svidelo se nekom to ili ne….
Slack ima gadnog problema da prepozna moju Ati 9200 karticu, na znam koji mu je ali moram bas da se potrudim da bi dobio sliku, cak i u 11ici….ne znam….mozda je to samo moj trip, ali Slack mi je postao jako naporan i presao sam na Ubuntu koji je skroz automatizovan….hteo sam da probam i Fedoru 6 ali nemam vremena….22. новембар 2006. у 12:06 pm #49579MoneoУчесникNe svadjamo se nego normalno pricamo 🙂
Kako moras da se potrudis da bi dobio sliku?Ta kartica je podrzana u Xorg-u,pa i Xfree serveru,a imas i DRI za nju od verzije 7.1 Xorg-a ukljuceno u startu…
Sliku mozes dobiti odmah i u obicnom VGA-a modu(ako kartica nije prepoznata,X je prepozna kao obican vga adapter),pa pretpostavljam da si ti imao problema sa HorizSync i VertRefresh vrednostima za tvoj monitor…
Ispravi me ako gresim….
Potrebno je samo kucati xorgsetup i sve ce biti automatski namesteno,par puta next(kod drugara je prepoznat i LG monitor iz cuga),a ja sam samo morao da rucno dodam vrednosti kod sebe za monitor(isto sam morao i u svim ostalim distroima) jer je u pitanju stariji 15″ IBM model….
Ostatak namestanja se u Slack-u prakticno svodi na instaliranje Mplayer-a i OpenOffice-a(recimo u Ubunutu moras da dodajes kodeke,Javu(Sun verzija)i Xine,a ovde to imas u startu),tako da mislim da Slack nije nikakav bauk od distroa…
Samo iznosim neko svoje glediste,no-offense…22. новембар 2006. у 2:07 pm #49580djuxУчесникSlackware je izuzetno jednostavan linux distro. Kao sto je Seleuk rekao prakticno sve radi u startu nakon istaliranja. Od podesavanja tu su jedino alsa driver i konfiguracija xorg-a. Ima fenomenalnu multimedijalnu podrsku i sto je najbitnije ukljuceni softver je maksimalno istestiran i stabilan. Po meni je jedna od najboljih distribucija koju nemam nameru da menjam O0
P.S. Gentoo moze, ali tek kad nabavim kablovski ili ADSL
22. новембар 2006. у 9:37 pm #49581zchiraУчесник@Seleuk
Ja,recimo,sam instalirao Fedoru i pored toga sto volim da koristim Slack,ne mogu da se odvojim i od nje,a ako Debian Etch ispuni moja ocekivanja,vrlo verovatno ce upravo to biti moj default distro…
Sta to ima fedora sto slack nema? mislim, zasto koristis i fedoru ako je slack dobar?
Pitam zato sto ne znam, fedoru sam video samo na slikama :).Moje iskustvo sa suse-om su recimo jako losha (moje iskustvo sa distribucijama koje nisu slackaware je 5-6 dana ukupno :D) Imao sam utisak kao da suse krije konzolu i da se svako rucno editovanje konfiguracionih fajlova kaznjava. I izgledalo mi je kao da suse tezi ka tome da bude novi windows shto mi se uopshe nije dopalo. Zato sam se vatio dobrom starom slacku i navukao strah od drugih distribucija…
zato i ne zurim da isprobam te nove fedore, razne XXXbuntu i slicno…. s druge strane, hteo bih da probam i neke stvari kao sto su aiglx, xgl i slicno…ali pitanje koliko cu to morati da chekam na slacku (mada verovatno postoji mogucnost uz mukotrpno radjanje mechke :D).22. новембар 2006. у 10:21 pm #49582MoneoУчесникZasto mi se svidja Fedora?
Zato sto ima Gnome 2.16 😀
Salu na stranu-pre svega mi se svidja yum-ukucas yum install i dovidjenja,a eto uradio sam upgrade sa verzije 5 na 6 sa dvd-om i opet nije bilo problema….
Zaista yum radi besprekorno-bilo da uklanjas ceo KDE,Gnome ili sta vec,sve radi prosto savrseno,a “ovisnosti’ se automatski resavaju…
Svidjaju mi se Fedora repoi gde postoji gomila paketa bez potrebe da se nesto(citaj-uopste)kompajlira-na livna repou npr imas i ATI drajvere koji zauzimaju oko 9MB,a za Slack bi morao da skines ono cudo od instalera koje tezi ni manje ni vise nego 50 MB 😉
Sve radi OK,prilicno brzo i stabilno,izuzev nesto sporijeg boot-a….
Takodje,default artwork kod Fedore izgleda prosto fantasticno,rekao bi bolje nego i Ubuntu i pravi je melem za oci,kao uostalom i Gnome 2.16 O0
Kao sto sam rekao,videcu kad izadje Etch-ako mi bude bio po meri,to ce definitvno postati moj default linux distro-zao mi je,ali apt+Synaptic+gomila softvera na dvd-u prevaginje na Debian stranu,a tome treba da dodam izuzetnu stabilnost,a i brzinu(tu negde kao Slack)
PoZ! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.