Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Zasto je linux bolji
- This topic has 65 odgovora, 24 glasa, and was last updated 17 years, 6 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
13. maj 2008. u 8:32 am #50727
miodragz
UčesnikDa, ES pogone mocne masine koje rade samo na windows-u i veoma su stabilne 😀
13. maj 2008. u 10:33 am #50728foxbunny
UčesnikOvo ti nije dobra konstatacija, čemu onda lokalizacija, ili piši sve na engleskom tad će najviše ljudi da dođe do informacija.
Vala kakvu terminologiju koriste pojedini prevodioci, bolje bi bilo da covek nauci engleski, posto ce ionako uciti +1 jezik. :p
Nemam ništa protiv ravnopravnosti pisma, ali mislim da ako je srpski u pitanju treba koristiti ćirilicu. Iz jednostavnog razloga, ako se ne koristi nestaće. Ionako već pola sveta misli da je naše osnovno pismo latinica, jedan od razloga je i pisanije po sajtovima gde ljudi češće koriste latinicu. Na nekom Bugarskom forumu su me jednom pitali “odakle znam ćirilicu”, verovali ili ne.
Pa da. Mada ono, jezik je ziva stvar i kao takva ima puno pravo da evoluira. Za razliku od Bugara, kod nas skoro da nema coveka koji pravi cirilicne fontove. Veoma je tesko doci do kvalitetnih fontova za upotrebu u izdavastvu, i zato imas more latinicnih izdanja (Quark, recimo, koji je i danas de facto standard kod nas NE PODRZAVA UNICODE). I sta sad da radis? Nije pitanje tvog ili mog ili Perinog kucanja na forumima, vec je celokupna pisana bastina u Srbiji prevashodno latinicna.
U tehnickom smislu, “sa posebnim osvrtom na stanje u izdavastvu”, latinica je superiorna u odnosu na cirilicu. Nisu ni ravnopravni, niti je cirilica glavna. Vec upravo obrnuto: latinica rula.
Zatim, 4 miliona Srba sada zivi u inostranstvu. Oni uglavnom ne koriste cirilicu, a drugo, trece koleno vise ni ne zna sta je cirilica. Sve to naspram verovatno manje od 6 miliona ljudi koji zive ovde i takodje ne koriste cirilicu. 😉 Pa sta reci vise. Cirilica odavno vise nije svetinja.
I konacno, evo ti primer iz realnog zivota:
Dodje jedan cova da mu radim news site (na kraju nisam, ali ono…) i kaze tako i tako, hocu takav i takav sajt. I ja mu tu kazem kako moram da napravim dvojezicni sajt posto treba cirilica i latinica. I on kaze “Ma sta ce mi cirilica”. Ja reko, “Pa zar nije logicno da kazes sta ce mi latinica, posto cirilicni tekst mozes lakse da konvertujes u latinicu (kao zbog novinara koji bi skidali tekstove sa sajta).” I on kaze “Ma, gde si ti video cirilicnu novinu?!” 😡
13. maj 2008. u 10:53 am #50729urosevic
Učesnik@GoranSTX: Čini mi se da ti je Časlav još pre dve godine pomenuo da interno prevod radiš ćirilicom a publikuješ latiničnu verziju (konverzija u tom smeru traje par treptaja oka). Imaš onih koji mrze ćirilicu, imaš onih koji mrze latinicu. Ja sam više za ćirilicu, ali koristim i latinicu 🙂
Zašto je poželjno da takve stvari poput ovog sveobuhvatnog štiva budu pisani ćirilicom ako su na srpskom jeziku? Ja pođem od predpostavke da je to uzeo da čita moj sin od devet godina, ali pre pola godine kada nije znao latinicu nego samo ćirilicu.
Zašto je dobar GNU? Zato što imaš mogućnost izbora. Ako želiš da nešto prevedeš i želiš da to uradiš latiničnim pismom, to je tvoj izbor pod legitimnim pravom na SLOBODU IZBORA. Takođe, ako ja nešto hoću da prevedem i hoću ćirilicom, moje je pravo da u skladu sa SLOBODOM IZBORA to i uradim tako. Ako se Peri, Miki i Lazi ne sviđaju tvoj ili moj izbor, oni takođe imaju SLOBODU IZBORA da to isto urade onako kako oni žele. ALI!!! Pera, Mika i Laza NEMAJU PRAVA da pljuju to što si ti, ili ja, uradio ako nemaju nameru da urade to isto po svojoj želji, sve dok tu informaciju dobijaju besplatno. U suprotnom, ako se ta simbolična trojica bune, neka naduvaju i tebi i meni jaja.
Pun mi je đoka šabana koji znaju samo da pu-pu-pu ono što se radi u zajednici slobodnog softvera a niti jednim svojim delom nisu doprineli toj zajednici, ili što bi naš narod rek’o, ni qrcem nisu makli.
@foxbunny: Pa u pravu je taj čovek. Svet i Skandal nema ćirilicom. Politika i Novosti gde su samo dnevne vesti „štampaju se ćirilicom“.13. maj 2008. u 11:12 am #50730GoranSTX
UčesnikZnam da me je Časlav savetovao, ali tada je prevod već bio odmakao…
I pogodio si suštinu, ako se dotičnom ne sviđa latinica, sasvim je slobodan da uradi svoj prevod… Čak ću da mu ponudim moje prevode pa neka ih koriguje kako mu odgovara.13. maj 2008. u 12:19 pm #50731foxbunny
Učesnik
@foxbunny: Pa u pravu je taj čovek. Svet i Skandal nema ćirilicom. Politika i Novosti gde su samo dnevne vesti „štampaju se ćirilicom“.Pa to, upravo se radi o tome da je upravu. Ali se isto tako radi o tome da se situacija nece promeniti zato sto je “javnost” prihvatila to kao cinjenicno stanje, a ne kao problem koji se mora resiti. Sto se mene tice, dizem ruke. Ako ljudi nece cirilicu, neka ih. Nisam nista pametniji sto cu da ih ubedjujem (i eventualno uspem jednom u 10 pokusaja).
13. maj 2008. u 3:40 pm #50732Žarko Mihajlović
UčesnikKao i Urke, preferiram kirilicu, ali poštujem ako je neko nešto napisao kako je hteo. Tehnički, bolje je pisati kirilicom zbog lagane transliteracije, pa posle kako god. Neki članci na Vikipediji koji su bazično pisani latinicom, veoma nesrećno izgledaju nakon transliteracije (ako je pisac imao pravo da napiše pismom kojim je želeo, i korisnik ima pravo da ih čita u pismu u kom želi a da to izgleda lepo i čitko, zar ne?).
Koje su ti opcije? Može li da se izvrši lagana transliteracija, ili jok?
Što se tiče lepih ćiriličnih fontova – ima ih. I ima par ljudi koji ih prave, ali pošto ih niko ne plaća (stimulacija od strane države ili nekog časopisa) rade kad imaju vremena, više za svoju dušu. Kažu da je izrada jednog fonta skup i dugotrajan posao, oko 20.000 evra košta izrada samo jednog fonta (tako kažu).
Par veza na kojima možete preuzeti lepe ćirilične fontove:

http://www.cirilica.org/pisma.html

Zvanična strana: http://cirilica.com/cirilica/Strane/fontovi/fontovi01.html
Arhiva slovolikova: http://cirilica.com/cirilica/Downloads/cirotf3.zip (Open Tajp, 17 MB)
PS
Fontovi su besplatni za svaku upotrebu koja nije komercijalna.13. maj 2008. u 4:05 pm #50733dens
UčesnikNeću da ulazim u raspravu oko ćirililice i latinice (evo nastaviću na ćirilici)…
Problem na linuksu po meni je i dalje to što ne postoje tehnički korektni fontovi za ekran (da li sam se dobro izrazio ne znam). Pre svega mislim, osim ako ne uzmete MS fontove (clear type), nećete imati preterano dobar izgled ekrana, posebno na ćirilici.
Latinica je dobrim delom sređena, mada ne u potpunosti i to samo par fontova. Isti ti fontovi kada prikazauju ćirilicu… imate razmazivanja što u celini što kod pojedinih slova…
Ono što priznajem windows-u to je ispis oštar kao žilet… Oni koji ne drže LCD monitore u prirodnoj rezoluciji, naravno nemaju pojma o čemu pričam…
13. maj 2008. u 4:50 pm #50734kosmi
UčesnikKad ugledam ovu azbuku, osećam se kao đaće prvače, iako imam 30 godina. Ne znam, ja sam
izgleda otpisan za ćirilicu, jeste da razumem sve, ali kao da moram da u glavi konvertujem slova, isto i kad pišem na ovoj latiničnoj tastaturi… Jbg, mislim da su trebali da izglasaju samo jedno pismo, ovako će današnja deca iznova imati isti problem. I sve što ostaje je samo
pojedinačno roditljesko usmeravanje. Država treba da odreže ili ovo ili ono, a mi smo kao multi, pa i Ameri su multi i Rusi, da umreš od smeha. Čuvamo i pravimo državnu decu, a kao da živimo u egzilu. Ma nema od takve države ništa, država u kojoj 200 godina “nada umire poslednja”. Daj bre državo, ako si nekakva država, il jedno il drugo, pa onda i zvanično ko zna nek uči onog koji ne zna.edit: Isto ko za Kosovo. Odlučite Srbi i dogovorite se samo za jedno pismo, a ne dva. Ko ima zvanična dva? Možda, banana, ali ne i kruška… Država, da jeste država, rekla bi: “Evo, ovo je to zvanično pismo”, a ona “Evo ih dva, kad vam je jedno malo”. A ja ću i dalje razvijati bogom dan inat: “Džabe ćeš me tako jebati, dupe mi je tvrdo”! Nema ozbiljnosti, dok grupnjak traje.
13. maj 2008. u 5:24 pm #50735foxbunny
Učesnik[b]lepe ćirilične fontove[/b]:
Nisam rekao “lepe” vec “kvalitetne”. Font je softver, a samim tim podlozan bagovima isto kao i bilo koji drugi softver. Zapravo, probemi sa fontovima u izdavastvu mogu biti i veoma skupi. Naravno, za profesionalnu upotrebu, ne dolaze u obzir ni fontovi koji nisu za komercijalnu upotrebu. 😉
U svakom slucaju, bio sam vec na svim tim raznim “cirilicnim” sajtovima i uvek sam se razocaravao u kvalitet fontova. Uglavnom su to neki hackovani bugarski fontovi ili ruski, i to hackovani amaterski. A oni koji su “originalni” nisu uopste za tekstove vec uglavnom ukrasni fontovi kao ti sto si ih prikazao osim poslednjeg.
13. maj 2008. u 5:55 pm #50736foxbunny
UčesnikOdlučite Srbi i dogovorite se samo za jedno pismo, a ne dva. Ko ima zvanična dva?
Zvanicno pismo u Republici Srbiji je cirilica. Njom se pisu svi zvanicni spisi. Latinica nije zvanicno pismo, sto bi reklo da imamo jedno zvanicno.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.