Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Zasto je linux bolji
- This topic has 65 odgovora, 24 glasa, and was last updated 17 years, 11 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
14. maj 2008. u 6:13 am #50747
urosevic
UčesnikNisam rekao “lepe” vec “kvalitetne”. Font je softver, a samim tim podlozan bagovima isto kao i bilo koji drugi softver. Zapravo, probemi sa fontovima u izdavastvu mogu biti i veoma skupi. Naravno, za profesionalnu upotrebu, ne dolaze u obzir ni fontovi koji nisu za komercijalnu upotrebu. 😉
Pa vidi, nisi u pravu, mada i jesi u pravu 🙂 Recimo, Adobe i Paratype prave komercijalne fontove za komercijalnu upotrebu i sadrže, pored latiničnog, i ćirilične skriptove, i veoma su profesionalni. Recimo Myriad Pro.
Za kućne korisnike pak postoje i kvalitetni slobodni fontovi tipa Liberation i DejaVu. Ima i nekih koje radi URW.
14. maj 2008. u 11:25 am #50748Žarko Mihajlović
UčesnikNisam siguran, ali mislim da nismo mi jedini koji imaju dva pisma. Japanci imaju ono njihovo i neku zbudženu latinicu i koriste oba.
Verujem da i Kinezi imaju dva neka sistema (uprošćeni i tradicionalni), ali samo je valjda kod nas jedno slovo = jedan znak/glas, što je bogato polje za naučnu „vivasekciju“ mozga O0
14. maj 2008. u 11:47 am #50749foxbunny
UčesnikPa vidi, nisi u pravu, mada i jesi u pravu 🙂 Recimo, Adobe i Paratype prave komercijalne fontove za komercijalnu upotrebu i sadrže, pored latiničnog, i ćirilične skriptove, i veoma su profesionalni. Recimo Myriad Pro.
Pa ima ih, nije da ih uopste nema. Ali ima ih veoma malo. I ti sto imaju cirilicu su obicno mnogo skuplji. Ali poenta je da _kod nas_ nema ljudi koji ih prave. Video sam neki jadni pokusaj da se napravi cirilicni Times a sad Times dobijes uz Windows i sadrzi cirilicu.
Problem kvaliteta se najbolje vidi u kasnijim fazama pripreme kada su troskovi gresaka srazmerno veci. Jednom sam pripremao neku koricu za knjigu, koja je bila sklepana uz pomoc nekog levog cirilicnog fonta (kakvih ima dosta na nekim domacim sajtovima koji su kao resource sajtovi za cirilicu). Ode PDF na filmovanje i javlja mi se tehnicar koji je pustao tu koricu na film i kaze “Au, brate, sta si ovo radio, sjebala mi se masina!” Bese neki GaramondCyr ili tako nesto. Na kraju sam sav tekst pretvorio u krive i stvar je nekako prosla kroz masinu. Ali ono, zamislite celu knjigu od 500 strana radjenu tim fontom. To je vec samoubistvo od posla da se to natera da radi. A dobijao sam i neke PDFove koji nece ni da se otvore zato sto je sjeban font.
EDIT:
Jednom sam pokusao da pohadjam kurs za izradu fontova negde u centru Beograda. I javim se i sve, i likovi mi kazu da ce me pozvati kad se oformi grupa, ali to se nije nikad desilo… :'(14. maj 2008. u 2:20 pm #50750burga
UčesnikVideh na je neko napisao da su u Srbiji u ravnopravnoj potrebi ćirilica i latinica, pa hajde da to razjasnimo:
Ustav Republike SrbijeJezik i pismo
Član 10.
U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo.
Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava.Ono što piše da će se urediti akonom znači da zakon određuje da tamo gde ima manjina može se koristiti i jezik i pismo manjine (kineski, latinica na šiptarskom, latinica na mađarskom, ruska ćirilica na mongolskom i sl), ali PREMA VAŽEĆEM USTAVU SRPSKI SE ZEZIK PIŠE ISKLJUČIVO ĆIRLICOM.
14. maj 2008. u 3:27 pm #50751foxbunny
UčesnikI da se radi o sluzbenoj upotrebi a ne upotrebi uopste. Da se inace ravnopravno koriste je sasvim tacno. Ljudi su “primorani” da citaju i pisu i latinicu i cirilicu.
Mada ima i izuzetaka cak i kod sluzbene upotrebe. Meni u MUPu, NISU DOZVOLILI da popunim forumular cirilicom zato sto se u tom slucaju moje prezime pise drugacije pa ispada da “ne znam kako se prezivam”.
15. maj 2008. u 6:37 am #50752burga
UčesnikTo je takođe deo upotrebe koja je regulisana zakonom, ali i delom ustava koji se bavi pravima manjina. Naime, ako se neko zove na svom manjinskom jeziku, on ima pravo da mu u matičnoj knjizi rođenih (pa i u ostalim odgovarajućim dokumentima) ime piše u originalu. Jedino ne znam šta ćemo sad sa ovim kinezima koji su počeli da se rađaju po Srbiji ako dobiju državljanstvo :biggrin:
A taj problem je čuveni srpski general nemačkog porekla, Paul Sturm, rešio tako što se prekrstio u pravoslavlje i preimenovao u Pavle Jurišić.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.