Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Zasto je linux bolji
- This topic has 65 одговора, 24 гласа, and was last updated 16 years, 4 months раније by burga.
-
АуторЧланци
-
12. мај 2008. у 9:20 pm #50717GoranSTXУчесник
Imam problem.
Kontaktirao me vlasnik sajta why linux is better jer mu se neki naš čovek žalio kako je prevod hrvatski, a ne srpski, zato što je na latinici, a ne na ćirilici.
Molim članove koji se razumeju u tematiku jezika da me upute u problematiku “ćirilica vs. latinica”.
Ja koristim latinicu, iako znam ćirilicu, jer sam ja sad manje srbin? I onako ne znam nijednog srbina koji ne zna latinicu, ali sam siguran da dosta hrvata ne može da čita ćirilicu, a kad je linux u pitanju, nije mi bitna nacionalnost, već da što veći broj ljudi može da dođe do informacija…
Da sam makar koristio hrvatske izraze pa i da se neko buni, ali mi ovo totalno bezveze… ako nije ćirilica onda nije srpsko… ma jel…12. мај 2008. у 9:41 pm #50718dukenukem_4dУчесник한국사람을 읽기 위하여 나는 어떻게 모른다 :redface:
12. мај 2008. у 9:42 pm #50719ВладимирУчесникJa sam ranije čuo, čini mi se, da se kao sve što je pisano na latinici tretira kao da je hrvatsko. I mene baš zanima dal’ je to istina. Ima ovde stručnih ljudi za to, sad će oni to da nam objasne 🙂 (Časlav, Urke, Zvezdan,popac,… 🙂 )
12. мај 2008. у 9:43 pm #50720GoranSTXУчесникhmmm, možda bi se i složio sa tvojom konstatacijom KAD BIH MOGAO DA JE PROČITAM!!! 😀 😀 😀
12. мај 2008. у 9:53 pm #50721foxbunnyУчесникJa sam ranije čuo, čini mi se, da se kao sve što je pisano na latinici tretira kao da je hrvatsko. I mene baš zanima dal’ je to istina. Ima ovde stručnih ljudi za to, sad će oni to da nam objasne 🙂 (Časlav, Urke, Zvezdan,popac,… 🙂 )
?!?!?!?!?! Ае пиши српски… не разумем ништа. >:D
12. мај 2008. у 11:01 pm #50722MladenIsakovicУчесникJa sam ranije čuo, čini mi se, da se kao sve što je pisano na latinici tretira kao da je hrvatsko. I mene baš zanima dal’ je to istina. Ima ovde stručnih ljudi za to, sad će oni to da nam objasne 🙂 (Časlav, Urke, Zvezdan,popac,… 🙂 )
To mogu ‘rvati da seru, u Srbiji su po Ustavu ravnopravni i ćirilica i latinica, što znači da je korišćenje i jednog i drugog pisma sasvim ispravno, a taj što se žalio, nek’ se prvo obavesti.
12. мај 2008. у 11:08 pm #50723dukenukem_4dУчесникovaj… mislim da sam ustanovio razlog što je neko to ‘prijavio’
vrlo jednostavno: na elitesecurity je pre 23 dana i 11h
otvorena tema sa nazivom Zasto je Linux(mozda) bolji
(sa direktnim linkom do http://www.whylinuxisbetter.net/ )
koja do sada verovali ili ne ima 45 stranica 😉kao logična posledica je da je prevod Goran’aSTX bio vrlo popularan 🙂
a ovo bi moglo da se shvati i u pozitivnom smislu, nekako 🙂
😀 😀 valjda ???13. мај 2008. у 6:03 am #50724velialУчесникali sam siguran da dosta hrvata ne može da čita ćirilicu, a kad je linux u pitanju, nije mi bitna nacionalnost, već da što veći broj ljudi može da dođe do informacija…
Ово ти није добра констатација, чему онда локализација, или пиши све на енглеском тад ће највише људи да дође до информација.
Немам ништа против равноправности писма, али мислим да ако је српски у питању треба користити ћирилицу. Из једноставног разлога, ако се не користи нестаће. Ионако већ пола света мисли да је наше основно писмо латиница, један од разлога је и писаније по сајтовима где људи чешће користе латиницу. На неком Бугарском форуму су ме једном питали “одакле знам ћирилицу”, веровали или не.13. мај 2008. у 7:01 am #50725GoranSTXУчесник@duke
hvala na infou, sad ću da skoknem da vidim o čemu se radi…
@velial
ne sporim to što si rekao, ja koristim latinicu zato što sam tako navikao prvih 12 godina života u Zagrebu, a ne zato što ne znam ili ne želim da koristim ćirilicu. Kad sam počinjao prevod nisam ni razmišljao o pismu koje koristim, kasnije sam tek ustanovio da sam trebao da pišem ćirilicu jer je u tom slučaju lakše izvesti transliteraciju… jbg, neiskustvo… Bila je u planu i ćirilična verzija, ali manjak vremena (i da budem iskren pomalo lenjost) sa moje i strane admina sajta uzrokovao je odustajanje (mada još nije kasno da se i to uradi – pregovaram o tome sa adminom)
Ono što me nervira je ta tvrdnja da sad to nije “srpsko”??? Mislim, stvarno…EDIT: eto, jednom godišnje kad hoću na ES on ne radi…
13. мај 2008. у 8:00 am #50726DanilocУчесникNeradi od jutros, izgleda je neki neocekivani downtime 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.