Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Zasto je linux bolji
- This topic has 65 odgovora, 24 glasa, and was last updated 17 years, 12 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
12. maj 2008. u 9:20 pm #50717
GoranSTX
UčesnikImam problem.
Kontaktirao me vlasnik sajta why linux is better jer mu se neki naš čovek žalio kako je prevod hrvatski, a ne srpski, zato što je na latinici, a ne na ćirilici.
Molim članove koji se razumeju u tematiku jezika da me upute u problematiku “ćirilica vs. latinica”.
Ja koristim latinicu, iako znam ćirilicu, jer sam ja sad manje srbin? I onako ne znam nijednog srbina koji ne zna latinicu, ali sam siguran da dosta hrvata ne može da čita ćirilicu, a kad je linux u pitanju, nije mi bitna nacionalnost, već da što veći broj ljudi može da dođe do informacija…
Da sam makar koristio hrvatske izraze pa i da se neko buni, ali mi ovo totalno bezveze… ako nije ćirilica onda nije srpsko… ma jel…12. maj 2008. u 9:41 pm #50718dukenukem_4d
Učesnik한국사람을 읽기 위하여 나는 어떻게 모른다 :redface:
12. maj 2008. u 9:42 pm #50719Vladimir
UčesnikJa sam ranije čuo, čini mi se, da se kao sve što je pisano na latinici tretira kao da je hrvatsko. I mene baš zanima dal’ je to istina. Ima ovde stručnih ljudi za to, sad će oni to da nam objasne 🙂 (Časlav, Urke, Zvezdan,popac,… 🙂 )
12. maj 2008. u 9:43 pm #50720GoranSTX
Učesnikhmmm, možda bi se i složio sa tvojom konstatacijom KAD BIH MOGAO DA JE PROČITAM!!! 😀 😀 😀
12. maj 2008. u 9:53 pm #50721foxbunny
UčesnikJa sam ranije čuo, čini mi se, da se kao sve što je pisano na latinici tretira kao da je hrvatsko. I mene baš zanima dal’ je to istina. Ima ovde stručnih ljudi za to, sad će oni to da nam objasne 🙂 (Časlav, Urke, Zvezdan,popac,… 🙂 )
?!?!?!?!?! Ae piši srpski… ne razumem ništa. >:D
12. maj 2008. u 11:01 pm #50722MladenIsakovic
To mogu ‘rvati da seru, u Srbiji su po Ustavu ravnopravni i ćirilica i latinica, što znači da je korišćenje i jednog i drugog pisma sasvim ispravno, a taj što se žalio, nek’ se prvo obavesti.
12. maj 2008. u 11:08 pm #50723dukenukem_4d
Učesnikovaj… mislim da sam ustanovio razlog što je neko to ‘prijavio’
vrlo jednostavno: na elitesecurity je pre 23 dana i 11h
otvorena tema sa nazivom Zasto je Linux(mozda) bolji
(sa direktnim linkom do http://www.whylinuxisbetter.net/ )
koja do sada verovali ili ne ima 45 stranica 😉kao logična posledica je da je prevod Goran’aSTX bio vrlo popularan 🙂
a ovo bi moglo da se shvati i u pozitivnom smislu, nekako 🙂
😀 😀 valjda ???13. maj 2008. u 6:03 am #50724velial
Učesnikali sam siguran da dosta hrvata ne može da čita ćirilicu, a kad je linux u pitanju, nije mi bitna nacionalnost, već da što veći broj ljudi može da dođe do informacija…
Ovo ti nije dobra konstatacija, čemu onda lokalizacija, ili piši sve na engleskom tad će najviše ljudi da dođe do informacija.
Nemam ništa protiv ravnopravnosti pisma, ali mislim da ako je srpski u pitanju treba koristiti ćirilicu. Iz jednostavnog razloga, ako se ne koristi nestaće. Ionako već pola sveta misli da je naše osnovno pismo latinica, jedan od razloga je i pisanije po sajtovima gde ljudi češće koriste latinicu. Na nekom Bugarskom forumu su me jednom pitali “odakle znam ćirilicu”, verovali ili ne.13. maj 2008. u 7:01 am #50725GoranSTX
Učesnik@duke
hvala na infou, sad ću da skoknem da vidim o čemu se radi…
@velial
ne sporim to što si rekao, ja koristim latinicu zato što sam tako navikao prvih 12 godina života u Zagrebu, a ne zato što ne znam ili ne želim da koristim ćirilicu. Kad sam počinjao prevod nisam ni razmišljao o pismu koje koristim, kasnije sam tek ustanovio da sam trebao da pišem ćirilicu jer je u tom slučaju lakše izvesti transliteraciju… jbg, neiskustvo… Bila je u planu i ćirilična verzija, ali manjak vremena (i da budem iskren pomalo lenjost) sa moje i strane admina sajta uzrokovao je odustajanje (mada još nije kasno da se i to uradi – pregovaram o tome sa adminom)
Ono što me nervira je ta tvrdnja da sad to nije “srpsko”??? Mislim, stvarno…EDIT: eto, jednom godišnje kad hoću na ES on ne radi…
13. maj 2008. u 8:00 am #50726Daniloc
UčesnikNeradi od jutros, izgleda je neki neocekivani downtime 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.