Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Definitivno zbogom Linuksu!
- This topic has 170 одговора, 35 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
8. јун 2010. у 12:37 pm #83722MoneoУчесник
Lepo je Barone rekao sve
Kada tome dodas i da za linux nema native igara (tacnije postoje ali im je broj vise nego mizeran u odnosu na Windoze ;)) i da ne postoji nesto slicno DirectX-u niti ce postojati (jer Microsoftu logicno nije ni na kraj pameti da portuje svoju eksluzivu na druge platforme) eto zasto linux nece u nekoj doglednoj buducnosti pridobiti znacajniji broj korisnika
Istina, postoji Wine ali daleko je to od idealnog, DX specifikacija je zatvorena pa Wine developeri moraju da se krpe kako znaju i umeju pa njihova implementacija DX-a nije nikako na istom nivou u odnosu na pravi DX i zato igre rade preko njega tako kako rade
Nema od linux-a na desktopu nista, treba to da shvatite
To sto ja kazem da je Windows bolje desktop resenje ne znaci da je linux los operativni sistem, sve ima svoje prednosti mane i odgovarajuci primenu 😉
Jednostavno uspesniju primenu je nasao u nekim drugim vodama, u poslednje vreme najvise su aktuelni mobilni uredjaji (HTC pa Android a vrlo verovatno uskoro i tableti i ultraprenosne netbook varijante), ne treba zaboraviti ni HPC i serverski deo trzista
Sto se tice SMB trzista (Exchange serveri i kompanija) i desktopa, MS je tu dominanatan i tako ce biti i ubuduce kako stvari stoje – sem ako Google ne napravi neki bum sa svojim cloud operativnim sistemima i promeni koncepciju istih u skroz drugom pravcu mada pitanje je sta ce uopste biti od toga, zivi bili pa videli8. јун 2010. у 2:04 pm #83723АнонимниГост@moonbeam_rider: Lepo je Barone rekao sve….
I “na12” je dobro ( i kratko ) obrazložio
– DirectX: Ima dosta korisnika kojima igrice nisu bitne ( važne )
– Trojan Horses (Trojans), Viruses, Worms, Spyware, Malware etc: koliko običnih win korisnika sa ovim gamadima izlazi na kraj – bez reinstalacije sistema?
– Linux, besplatan, legalan, otvorenog koda vs windows, košta poprilično, kako sam OS, tako i gomila pratećih programa, zatvoreni kod. Kada se sve ovo izvaga, prednost je na strani linuxa…. 😎8. јун 2010. у 2:53 pm #83724BaroneУчесникPa kako gledas… U teoriji je tako. U praksi i ne bas.
Ja koristim win i nemam problema sa virusima i trojancima… A za 10 godine koliko ga koristim, nikad nisam bio napadnut od takvog virusa da mi je izbrisao ceo hard disk i slicno… Kada vidim da koci ja instaliram ponovo sistem. I mogu ti reci da kod mene win traje i po godinu dana.
I gle cuda… Sta mislis kako je kod drugih. Od slilnih virusa instaliraju sistem na 2 -3 dana. Proklinju dan kad su kupili racunar. Ne od toga nema nista. Svi traze win xp ili jace, svi su zadovoljni. A sine ako cackas po sistemu sjebaces i linux a ne samo win. Ti koji imaju bas velike probleme sa win uglavnom dete nesto podesava sto ne treba. A to moze da se desi i u Linuxu. Znaci ta prica i ne pije mnogo vodu.
A pogledaj sta ima za linux novo
NOD 32 za linux
http://www.linuxzasve.com/aplikacije
Iznenadjen, jel 😮
Opet: Ja volim linux, zato sto tako nesto treba da postoji, zato sto se zasniva na jednoh humanoj ideji. Ocekujem da se i dalje razvija, ali po kvalitetu jos nije onaj pravi. Jos nije vreme…
A radije cu ici u win pod virusima, da lagano pricam preko skype-a(bez stelovanja da mi opadne kosa), nego da samo cucim u linuxu- i kazem a jel moze da se kuckamo. Ne hvala ( PS. namestio sam u lin i kameru i mikrofon, ali vecina nije :p )8. јун 2010. у 3:24 pm #83725dukenukem_4dУчесникok ali zašto mora mušterija da uvek bude u pravu :'( O0
kad se nekome kaže ‘hey skajp ne predstavlja siguran način komunikacije’ prihvatite kao stanje
ili ‘adobe fleš nije siguran’ali kad populus navali to nije bitno i posle po pola foruma se svi žale i šta očekuju da dr bora skoči sve im opravi 😀
u ovom slučaju stvarno postoje ti virusi i stvarno prave probleme
i svima puca qrac kad im se kaže ISKLJČITE HEBENI javascripr !!!!
ali hoće da budu svi admini ma kolki da su duduci 😡8. јун 2010. у 3:39 pm #83726densУчесникNe znam šta bih rekao na ovu temu…
koristio sam na svom laptopu linux 2 godine a da nijednom nisam usao u windows, a sada sam zbog promene istog, dobio sedmicu.. Nisam mogao da primetim da mi je sedmica stabilnija od XP-a, koga sam pre toga godinama koristio na nekim drugim mašinama.. ne zato što nije, nego mi je i XP bio dovoljno stabilan…
Posle dve godine na linux desktopu, ja nisam baš toliko impresioniran sedmicom.. ima više razloga zašto je to tako..
Prvo ono što me je nerviralo kod XP.a nije se promenilo.. a to je da se posle nekog vremena uspori podizanje računara, koji kad se jednom podigne radi manje više isto kao i kad problema nije bilo.. To se na linuxu nikad nije desilo.. to neko taloženje nečega na mestu koje još niko nije otkrio, ali postoji i funkcioniše tako da ti je windows posle par meseci nekako otupeo…
I dalje postoji smeće i problem sa privremenim fajlovima… koji se gomilaju i nikada neće biti uklonjeni.. a njihova veličina raste do neverovatnih razmera…
Ono što me je dotuklo je izmena u networking alatima… Oni su očaj živi.. sve je kao user frendly i to je možda dobro za nekog ko nema neke velike potrebe.. ali za networking inženjera… taj interfejs je potpuno retardiran i nepraktičan.. nemaš pojma šta se dešava .. ne naziva stvari pravim imenom… nego radi recimo neki “fixing” wireless interfejsa, a zapravo je drugačije nazavao neke operacije koje je čovek mogao ako to želi i ručno da uradio pod XP-om. sada mora da potegne malo jače alate… iz cmd shell-a ako želi zaista da zna šta ovaj radi…sa jedne strane to mi je kao proffesional windows, sa druge strane po interfejsu ne može biti proffesional, nego samo simple user friendly (“internet access”, wow).
Izvinite, ali windows networking.. je po meni prilično smešna stvar…
Tako da se pod win 7 osećam prilično skučeno i onemogućeno.. što je još jedan dokaz da mnogo zavisi od toga šta radiš i čime se baviš…
Naravno, napunio sam ga najboljim besplatnim i os alatima i sada je malo lakše… ali i dalje mislim da su neka rešenja bolja u linuxu, ma kako ljudi vikali da linux nije zreo za desktop..Možda i nije ako ti treba photoshop, autocad… i slično…
Takođe, u windows-u zbog sveopšte podrške proizvođača uređaja. može se govoriti o nepodnošljivoj lakoći instaliranja nepoznatog hardvera … bolje uklopljeni uslužni programi za većinu štampača, skenera i slično.. tabli.. štagod.. Takve stvari u linuxu jednostavno.. rade po principu raspitaj se šta radi, pa to kupi…
Konzistencija interfejsa je nešto bolja kod windows-a, ali ta neka skučenost koju osećam na svakom koraku, prosto ubija…
Nisam siguran da sam sasvim tacno izneo svoje gledište.. dakle za razliku od mnogih ovde, ja ne mislim da je windows krš, da ne valja.. ali takođe ne mislim ni da je linux desktop nezreo…
8. јун 2010. у 3:40 pm #83727MoneoУчесникSada je sa Windows 7 dovoljno da instaliras neki AV (ima odlicnih besplatnih resenja) i da koristis neki posteni browser (IE se doduse poprilicno popravio) i mozes reci da ces biti poprilicno siguran
Nije potrebno vise instalirati ni dodatni firewall – sada u 7mici ima ugradjeni koji je vise nego solidan i koji je ukljucen po deafultu O0
Meni Win ne da traje godinu dana vec mi je trajao i 3 godine – tek kada sam kupio nove komponente za komp odlucio sam da odradim reinstall
Mislim da mi se samo jednom desilo da mi je virus urnisao ceo hard a to je bilo bas davno i onda kada je valjda bila najezda Blastera i kada prvi SP nije ni izasao za XP – a i to su bila vremena kada sam tek realativno skoro poceo da koristim PC pa i nisam bio preterano potkovan sto se tice istog O0
Inace to sto Windows kosta 100 i nesto dolara nije neka preterano bitna stavka na Zapadu, pogotovu sto tamo Windows dolazi uz komp kada ga kupujes i onda korisnik sve to lepo placa u paketu
Pride svi oni besplatni programi postoje i za Windoze, cak stavise za linux i ne postoje odlicna ostvarenja kao sto su Aimp i Foobar i jos dosta dosta drugih
I Barone je lepo rekao – briga obicnog korisnika za otvorenost i open source, njemu je bitno da otb rade stvari na koje je navikao i bez po muke O0
A sto se tice igara niste u pravu – covek kad tad pozeli da odigra neku igru, a to ce na linux-u malo teze ici 😉8. јун 2010. у 3:46 pm #83728AndersenУчесникOvde ljudi cesto idu iz krajnosti u krajnost, ili neko napise post o obozavanju linux-a, ili neko pretera sa kritikama.
Za krajnjeg korisnika, najbolji je Windows posebno Win 7, i tu nema vise nikakve price i razgovora.
Ja sam krajnji korisnik, nisam iz tehnicke struke, i meni linux toliko odgovara da ga koristim vec godinama.
A inace nisam fanatik, ako nesto ne radi nemam mnogo zivaca da se cimam s tim.A pogledaj sta ima za linux novo
NOD 32 za linux
http://www.linuxzasve.com/aplikacije
Iznenadjen, jel 😮Koja je poenta? I na samoj stranici pise da je dobar za brisanje virusa sa usb-a.
Kad god “ubodem” usb flash u neki komp na faksu, uz ono sto sam hteo da uzmem, pokupim gomilu virusa. Donesem sve kuci, prebacim sto mi treba, viruse obrisem rucno, jer ionako ne rade na ovom sistemu, a ne bi ih ni pokupio da na faksu ne koriste windows.
Postoji problem nedostatka odgovarajucih programa u poredjenju sa Windowsom, ali to nije argument protiv linuxa kao sistema. Ljudima se jednostavno ne isplati toliko da pisu programe za linux, ne zato sto sistem ne valja, vec zato sto je isplativije pisati za M$,
Setite se da M$ drzi monopolsku poziciju godinama, da ne kazem decenijama, pa su se tek skoro setili da ga malo “zakace” po kasi zbog toga, ali jos dugo ce proci dok se navike ljudi koji su rodjeni u eri M$ monopola ne promene.
edit:
I da..
A radije cu ici u win pod virusima, da lagano pricam preko skype-a(bez stelovanja da mi opadne kosa), nego da samo cucim u linuxu- i kazem a jel moze da se kuckamo. Ne hvala ( PS. namestio sam u lin i kameru i mikrofon, ali vecina nije :p )
Skinuo paket Skype-a za Slackware, instalirao i pricao, nema dodatnog podesavanja.
8. јун 2010. у 3:57 pm #83729na12УчесникPa nisu svi ljudi isti,za nekog je nesto funkcionalno i lepo i potrebno,dok za drugog nije.Lepo je kad ima covek izbor da se odluci izmedju vise varijanti,ili cak da koristi vise njih.Ono sto m$ itekako ne voli,a to je konkurencija,to mi najvise smeta,a ne toliko sam sistem.
Evo ja sam odigrao poslednji put neku igru pre nekoliko godina i uopste me ne vuce to,cak na samu pomisao da igram mi se prevrce u stomaku zato sto odmah razmisljam da je to gubitak vremena i da bih to vreme mogao dragocenije da iskoristim,da nesto naucim ili da odem u prirodu na rekreaciju sa drustvom.8. јун 2010. у 4:10 pm #83730AndersenУчесник..na samu pomisao da igram mi se prevrce u stomaku zato sto odmah razmisljam da je to gubitak vremena i da bih to vreme mogao dragocenije da iskoristim,da nesto naucim ili da odem u prirodu na rekreaciju sa drustvom.
Ovo bih mogao da potpisem.
8. јун 2010. у 4:29 pm #83731MoneoУчесникTo sto vas dvojica ne igrate igre, ne mora da znaci da ih ne igraju i ostali 😉
Nije redak slucaj da se PC masina kupi samo zbog igranja i to sigurno nece biti instaliran linux na nju 😉
Inace mene je Skype zezao tj nije hteo da vidi kameru dok nisam ubacio neku kobasicu u neki conf fajl usled zezanja sa v4l starim i novim modulima O0 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.