Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Definitivno zbogom Linuksu!
- This topic has 170 одговора, 35 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
29. јун 2010. у 9:32 pm #83752АнонимниГост
Kafići puni Sheeple! Samo bleje po ceo dan. To je IN! >:D
29. јун 2010. у 9:43 pm #83753AndersenУчесникPa kad skola nije “user friendly”. A nema ni “brend” jbg.
30. јун 2010. у 6:25 am #83754GoranSTXУчесникJel može da se zna ime novinara i osobe u pitanju? Ako ne javno ono na LP ili mail? Fala… 🙂
30. јун 2010. у 6:29 am #83755zokypokyУчесникVidi Gorane najnoviji MS Press, opet pogreših: PC Press (neću namerno da ga pominjem da se ne bi zarazio…).
30. јун 2010. у 6:42 am #83756dukenukem_4dУчесникa što da dajemo pare za nešto što traje 6 meseci ???
Davno su prošla vremena kada je glavni adut nekog proizvoda bio “da će večno trajati” – prosto mi je neobično kad pomislim da u kući imamo Singer šivaću mašinu iz 1930. godine koja radi jednako dobro kao i kada je bila nova
i još ako u startu ne radi… kao npr SATA diskovi – lol 😀 😀 to prećutkuju u tie časopisi 😡
ja bi reko totalno promešen koncept ‘protiv nacionalnih interesa’ što potvrđuje i činjenica da pola srbije po netu koristi ćelavu latinicu :'(
pouka priče je ako kupite polovnu singericu imaćete nešto od hardvera što će da vam traje O0
30. јун 2010. у 5:10 pm #83757MoneoУчесникVidim gore se kaze “sta mene briga sto se neko vratio na Windows”
Mislim da je preciznije reci obrisao particiju gde mu je linux (i krenuo da koristi samo Windows) kao sto je slucaj sa vecinom ljudi ovde na forumu hehe O0
Daj da budemo malo posteni, najlakse je praviti se veci katolik od pape 😉
Sto se tice teksta koji je okacio Zoki, ima gluposti ali mislim da je kljucna stvar kada je napisao da je linux samo za geekove za sta se apsolutno slazem
Jeste puno napredovao do desktop korisnika ali jos uvek to nekako skripi, tacnije sve je to lepo zamisljeno u teoriji al u praksi i ne funkcionise bas kako bi trebalo
Recimo novi X koji bi navodno trebao automatski da namesti odgovarajucu rezoluciju bez da se ista prcka po xorg.conf samo sto to nije bas tako u realnom radu (ko ima ATI karticu znace o cemu pricam)
To i jeste veliki problem kod linux-a, jer nekom moze da radi sve otb a neko moze i da se oteli dok ne namesti neke krajnje banalane i osnovne stvari, dakle od hardvera i njegove podrzanosti zavisi kako ce ti raditi OS
Neki pametnjakovic ce reci pa kupi Intel sto si uzeo AMD, e pa sto bi ja koji djavo uzimao Intel kada hocu AMD, na kraju krajeva sto bio uopste razmisljao dal ce nesto da mi radi ili ne radi?
Sa druge strane sa Windozom to nije slucaj jer za skoro sav moguci hardver drajveri postoje i sto je jos bitnije prilicno lako se instaliraju, moze da bude problema i tu, ne sporim, ali to se realno retko desava 😉
Realno, na desktopu ga je linux ugasio – kao sto rece cini mi se Dr Love, to je postalo jasno jos od pocetka 2000-te kada je i Red Hat shvatio da nema od toga vajde i okrenuo se enterprise vodama, i ostavio im Fedoru da se sami bakcu sa njim
Dovoljno je pogledati i da trenutno najkvalitetniji desktop linux distroi ne dolaze vise iz velikih kompanija vec ih prave ljudi iz komune sa izuzetkom Ubuntua sto dosta objasnjava neke stvari – PCLOS, Mint, Mepis, Sabayon…
Da je to tako pokazuje veliki uspeh Androida i to otprilike pokazuje u kom smeru se linux dalje razvija plus da ne pominjem ChromiumOS koji Google najavljuje – dakle poslovno trziste, cloud u buducnosti i embeded uredjaji, ovo zadnje je aktuelno vise nego ikad u poslednje vreme i niko vise ne zeli da se bakce sa necim (desktop) od cega ocigledno nema preterane vajde
To je nesto sto linux zealoti ne mogu da skapiraju vec godinama vrte istu pricu i nesto cekaju, a zapravo se nece desiti nista – linux jednostavno napreduje u onim segmentima u kojima je njegova primena uspesna ili pogodna – right tool for the right job reklo bi se, sto naravno ne vazi samo i za linux vec i za Windows 😉30. јун 2010. у 5:24 pm #83758dukenukem_4dУчесникnije , treba da se gleda u globalu O0 ,
– windows je uništio razvoj hardvera , tako što je sada hw u bescenje 🙁
(o 16 hw interupta da se i ne govori)
– taj hardver koji je u bescenje u velikim količinama , na primer gf4mx ili intel GMA je efektivno uništio gaming na samom windowsu – lol 😀sada imamo apsurdnu i pre par godina nezamislivu situaciju da je intel najjeftiniji ???
(nekad je bio ka’ zlato kad neko kaže “EEE a ja imam intela ^-^ ” , a sad svako ima intela 🙁 )ono što je bitno je da su kompjuteri nepouzdani , a to treba podvući __nepouzdani__
(da li su postali ili su oduvek bili to je pitanje ??? )edit
u stvari linuksi i jesu pogodniji za desktope , i masovnu upotrebu sa stanovišta da im se ne pate napasti po automatizmu ???30. јун 2010. у 6:21 pm #83759AndersenУчесник@moonbeam_rider
Imas ljude koji ne znaju da se snadju ni u control panelu na Windozi. Ne znaju da instaliraju ni igricu kako treba, a o drugim stvarima da ne pricamo. Mnogo je takvih. Jednostavno ih ne interesuje, zele ljudi da im radi, ne interesuje ih “kako radi”, ali hoce da sve bude kako treba.
I to je potpuno ok.Takvi ljudi pozovu nekoga ko ume da instalira, ovaj dodje, namesti im sve to jednom, “utegne” sistem maksimalno da odgovara korisniku, naplati, i ode.
Instalirani sistem moze biti Windows (u vecini slucajeva) ili Linux.
Ako je ovo prvo, bice tu mnogo posla i oko odrzavanja, dolazice “majstor” jos mnogo puta, da pocisti viruse i ko zna sta jos sve, a ako je korisnik mnogo zeznuo, mozda i da reinstalira.
Ako je ovo drugo, verovatno ce se malo iscimati prilikom instaliranja i konfiguracije, ali kad jednom namesti sistem da odgovara korisniku, vise se nece vracati.
Vecinu obicnih korisnika ne interesuje ni instaliranje Windowsa, ni kopanje po netu za neki drajver, ni kopanje po control panelu, nista vise od kopanja po xorg.conf-u. Jednostavno ce to dati nekome ko zna da uradi, i posle koristiti “gotov proizvod”.
A nista ne fali ni dual boot opciji, svaki od sistema ima svoje prednosti, neki manje neki vise, zasto ih ne iskoristiti.
30. јун 2010. у 7:26 pm #83760dukenukem_4dУчесникAko je ovo prvo, bice tu mnogo posla i oko odrzavanja, dolazice “majstor” jos mnogo puta, da pocisti viruse i ko zna sta jos sve, a ako je korisnik mnogo zeznuo, mozda i da reinstalira.
i can see lukrative arangements O0
30. јун 2010. у 7:50 pm #83761zokypokyУчесник@moonbeam_rider
Ne bih se složio s tobom, jer Linux nije samo za gikove. Ja imam možda takva iskustva, ali i u kontaktu s kolegama, kojih nema na ovom forumu, imam saznanja da više ima Linux korisnika, koje je pominjao i @Andersen, odnosno korisnika koji i ne znaju da rade na Linuxu, a rade na njemu.
Takvi su nastavnici, službenici u državnoj upravi, knjigovođe, majstori, “matorci” koji igraju pasijans samo i “skajpuju” s decom u inostranstvu i dr. Oni nisu gikovi, iako možda mi na ovom forumu jesmo. 70-tak servera koje sam ja instalirao rade besprekorno i skoro bez održavanja, a de ne govorim o desktopima, kojima neznam ni broj, koje sam namestio ljudima i koji mi nikad nisu reklamirali, takođe rade besprekorno i bez reklamacije.
Zato me je zaprepastio tekst u onom časopisu za koji plaćam pretplatu već 15 godina i koji je nekad bio dobar. Danas definitivno je oruđe sponzora i u njemu nisam pročitao ništa pametno već godinama. Pretplatu plaćam za skoro sve domaće časopise i verovali, ili ne, u njima ima sve manje dobrih članaka. Više sam saznao na ovom forumu nego u novinama za koje sam pretplaćen.Dakle, Linux može biti samo loš brend u očima oglašivača pomenutog časopisa, jer ga se oni boje i o njemu znaju veoma malo. Ljudi u tim firmama koje se oglašavaju puni su sertifikata koje im je ispoklanjao M$, pa kad mi takvi dođu u firmu da traže posao i počnu da se hvale M$ sertifikatima, u startu im kažem da im je to otežavajuća okolnost i da to bolje nisu pominjali, ako žele posao u mojoj firmi. Čast izuzecima, ali moje iskustvo s “kursadžijama” je veoma loše, pa i dalje ostajem pri svom stavu o M$ sertifikatima.
Linux zapravo i nije brend, jer nije ničije vlasništvo, već tekovina. Brendmani, navikli na brendiranje i ne znaju o čemu se radi, zato tako i pišu, čista nekultura i nepoznavanje stvari…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.