Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Definitivno zbogom Linuksu!
- This topic has 170 одговора, 35 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
30. јун 2010. у 8:30 pm #83762DrLove73Учесник
@moonbeam_rider, ne volim kada me neko uzima u usta (dobro, ima slucajeva, u drugom kontekstu kada mi to prija 😀 ), posebno ne da izvrce moje reci.
Pod jedan, jedini windows (pored bratovog posto prakticno samo najnovije igrice igra) koji ja imam je virtuelni, i koristim ga za elektronsko placanje (Halcom), MS Office kada bas moram da obradjujem neki *.doc fajl koji se dobro ne otvara na OpenOffice-u ili Access program koji mora da vuce podatke iz MSSQL baze jedne od firmi koju odrzavam. On se uglavnom pali samo kada treba nesto platiti ili napraviti offline Kasperski Update, a ja u redovnom radu koristim SAMO CentOS 5.x Linux.
Pod dva, nije Linux kriv za pogresno prikazivanje dostupne rezolucije ekrana, vec monitori ne postuju standard za prijavljivanje dostupnih rezolucija, pa Linuxovcu moraju da se dovijaju da pravilno saznaju iste. I to ce valjda ubrzo biti odradjeno, makar morali da naprave bazu svih monitora sa njihovim pravim podatcima.
Pod tri, ono sto sam ja rekao je da JOS UVEK nije sve spremno, ali da ce za godinu-dve-tri Linux postici i zadnje ciljeve za uspesnost, i poceti da zauzima svoje pravo mesto. Sto se tice “najboljih” distribucija, ako se ne varam ti si naveo distribucije koje ne postuju sve zakone na ovoj planeti i koje od starta u sebi imaju software koji je ili zatvorenog koda ili licence ne dozvoljavaju da bude javno distribuitan. Velike distribucije nece da izazovu sudski proces koji bi ih finansijski iscrpeo, vec zato postoje repozitorijumi koji nisku zvanicno tih distribucija, ali koji imaju sve te pakete sa sumnjivim ili zabranjenim sadrzajem.
Windows mi se, iskreno, smucio. Svi ti virusi, antivirusni programi koji usporavaju racunare, neobjasnjiva zaglupljivanja sistema i slicno (ja odrzavam negde oko 70-80 Windows racunara) su mi vec presela, i jedva cekam da na kraju godine izadje CentOS 6.0 pa da mogu da pocnem da ljudima nudim instalacije Linux-a.
30. јун 2010. у 8:56 pm #83763na12УчесникLjudi,sve je to teorija zavere mocnika >:D koji su izmislili windows u cilju zaglupljivanja mase,da bi se lakse vladalo,dok NASA,CIA i slicni koriste Linux i UNIX sisteme. :biggrin:
30. јун 2010. у 9:40 pm #83764АнонимниГост@na12:dok NASA,CIA i slicni koriste Linux i UNIX ….
Jel misliš možda na NOSA ( NASA Open Source Agreement ) >:D
30. јун 2010. у 10:03 pm #83765DrLove73УчесникMislim da je mislio na NSA, koja je bila zacetnik SELinux projekta.
30. јун 2010. у 10:18 pm #83766MoneoУчесник@moonbeam_rider, ne volim kada me neko uzima u usta (dobro, ima slucajeva, u drugom kontekstu kada mi to prija 😀 ), posebno ne da izvrce moje reci.
Uh izvinite vase visocanstvo O0
Inace nisam sasvim ni siguran ko je rekao to za RH, ali svjedno tacno je rekao
I sam RH je digao ruke od linux desktopa, promenio ime svog proizvoda u RHEL a komuni dao Fedoru da se sa njom igra i jos pride izigravaju besplatne beta testere za enterprise edicije O0Pod jedan, jedini windows (pored bratovog posto prakticno samo najnovije igrice igra) koji ja imam je virtuelni, i koristim ga za elektronsko placanje (Halcom), MS Office kada bas moram da obradjujem neki *.doc fajl koji se dobro ne otvara na OpenOffice-u ili Access program koji mora da vuce podatke iz MSSQL baze jedne od firmi koju odrzavam. On se uglavnom pali samo kada treba nesto platiti ili napraviti offline Kasperski Update, a ja u redovnom radu koristim SAMO CentOS 5.x Linux.
Lepo sto si pomenuo Open Office koga sam ja imao prilike da koristim za neke uobicajne, dakle sasvim osnovne stvari
Pa sam cak i tada doziveo da kada nesto snimis u .doc to ipak zna da izgleda drugacije kada ga otvoris u Word-u, jednostavno formating nije uvek onakav treba da bude
OK je to kada kucas par stranica teksta, ali kada krenes da radis nesto obimnije mozes samo da se slikas ako nemas nameru da stampas na licu mesta, a plus da ne pominjem da fotokopirnice i stamparije otvaraju jelte samo doc, nesto nisam video odf tamo O0
Istina PDF je tu ali postaje malo tj malo vise cupavo kada takav dokument moras da editujes 😉
BTW CentOS je sve samo ne desktop OS 😉Pod dva, nije Linux kriv za pogresno prikazivanje dostupne rezolucije ekrana, vec monitori ne postuju standard za prijavljivanje dostupnih rezolucija, pa Linuxovcu moraju da se dovijaju da pravilno saznaju iste. I to ce valjda ubrzo biti odradjeno, makar morali da naprave bazu svih monitora sa njihovim pravim podatcima.
Uopste nije bitno ko je kriv, bitno je da to ne radi kako treba i to je ono sto obicnog korisnika interesuje, to je poenta 😉
Pod tri, ono sto sam ja rekao je da JOS UVEK nije sve spremno, ali da ce za godinu-dve-tri Linux postici i zadnje ciljeve za uspesnost, i poceti da zauzima svoje pravo mesto.
To se nece desiti a zasto rekao sam vise puta na ovom forumu i gore, zapravo kod linux-a se dosta stvari vrti u zacaranom krugu, pogotovu kada je u pitanju desktop segment
Pulse audio, Empathy i slicna izmisljanja tople vode i rasipanja resursa umesto da se poboljsaju postojeca resenja i stvori cvrsta osnova za dalji razvoju su ti otprilike ono sto mozda najvise koci linux i zbog kojih se on tako sporo pomeraInace, mislim da masas poentu i rasplinjujes raspravu ali na ovo se moze odgovoriti za kraj 😉
Windows mi se, iskreno, smucio. Svi ti virusi, antivirusni programi koji usporavaju racunare, neobjasnjiva zaglupljivanja sistema i slicno (ja odrzavam negde oko 70-80 Windows racunara) su mi vec presela, i jedva cekam da na kraju godine izadje CentOS 6.0 pa da mogu da pocnem da ljudima nudim instalacije Linux-a.
A meni se iskreno smucilo da na linux-u na skoro svakom distrou uvek namestam takve bezvezarije i bazicne stvari kao sto je power managment na laptopu te hinting hebenih fontova koji ni na jednom distrou ne radi kako bi trebalo a sto na Windows-u radi inace otb
Pa Open Office koji na linux-u vodi neku svoju politiku za rendering fontova pa se i tu covek iscima da bi upristojio izgled istih jer po defaultu izgledaju kao svracije noge
E kada krenes da koristis intenzivno linux ovakve i slicne stvari te cekaju skoro na svakom koraku
A na Windozi toga nema, dovoljno je da instaliras softver koji hoces i da svoj OS jednostavno koristis 😉30. јун 2010. у 11:52 pm #83767DrLove73УчесникSve je stvar perspektive. Ja sam CentOS prilagodio desktop nameni, neke pakete cak samo ja imam (ja ih kompajlirao, kao Skype i Open Office 3.2 cim je izasao).
I sve lepo zapakovao u repozitorijum i virtualni paket koji povuce sve pakete za koje mislim da su potrebni. Dovoljno je da instaliram moj release paket i da kazem “yum install plnet-centos-bundle” i to je prakticno to, 400-500 MB paketa se instalira. I kodeci za mp3 i ostale, i brdo drugog potrebnog software-a.
A izbor distribucije definitivno odredjuje kakve probleme ces imati. To sam milion puta rekao. Ne mozes da gledas na Ubuntu i Fedora-u i onda ih kritikujes. Njihova svrha je testiranje software-a. Ako to utuvis u glavu mozes da prodjes odlicno koristeci konzervativnije distro-e.
A inace ne mozes kriviti vozaca autobusa sto putar vrsi radove i zbog toga putnici moraju da cekaju i zakasne. To nije vozaceva krivica.
Ali ti misli kako hoces, to je tvoje pravo.
1. јул 2010. у 5:27 am #83768dukenukem_4dУчесникsveto trojstvo pri bootanju glasi O0 :
{785 788 791}
šta je pisac ’teo da kaže ????
ovo što ne ide na nekom hardveru je posledica vendor lockinga 😉
u praxisu se pokazalo da kukanje proizvođačima hardvera ne pomaže ???
vole i oni windows pa to ti je 😀 ali ne vole ga bash toliko da bi za stari hardver obezbedili drivere za vistuimate dve opcije :
-da kupite šta ima u ponudi pa kako vam zapadne (my favorite)
-da gledae hw koji se marketinguje kao linux kompatibilan i onda se posle čudite što i taj hw ne radi O01. јул 2010. у 9:20 am #83769zokypokyУчесникJa iskreno preferiram hardver koji Linux podržava, pa su mi @moonbeam_rider probelmi nepozanti. Ja jednostavno nemam takva iskustva, možda je problem u pristupu!?
Kad kog sam smenio neki Windows Desktop Linuxom, korisnici su prezadovoljni. Računar im 30% radi brže, mahom koristge isti softver kao na Windowsu, pa im prelazak na Linux ne smeta. Tamo gde je potreban Windows (Halcom i drugi…) korisitm VirtualBox i u njemu Windows.
Pozdravljam Unicredit banku i njihove inženjere koji su napravili e-banking koji radi iz Internet pretraživača, prava stvar. Kada pogledate kako radi Halkom i kakva čudesa su mu potrebna za rad, koliko resursa zauzima, koliko traje instalacija (pogotovu ako treba da se sačuvaju stari podaci o tekućim računima), ja bih otpustio ceo Halkom tim i preporučio bih im literaturu iz edicije “Nauči za 21 dan…”. No, tako se inače pravi softver za Windows OS: komplikovano, nepouzdano, lepo ukrašeno, užasno brzo se rade mali projekti, veliki projekti se komplikovano izvode i deployment je komplikovan (sve na osnovu ličnog iskustva…).
Dobra strane rada na Windowsu je rasprostranjenost i ako niste čuli za bilo šta drugo, ovo je OS za Vas. Za rasprostranjenost je kriva reklama, reklama i reklama. Nije isključeno podmićivanje, monopolsko ponašanje…
S druge strane sam M$ vraća nešto od toga narodu (setimo se da je on veliki FLOSS donator, i da je treći na listi..), ali to su mrvice od onoga šta uzima. No ima malo i belog, naime nije sam M$ u ovoj priči. Ima tu i “uvlakačkih”, tobož partnera (oni su još gori od M$-a, jer se koriste čistom silom), kao i podanički novina (pomenuo sam jednu od mnogih …).
I da zaključim:Definitivno zbogom Linuxu stara verzijo, instaliram novu!
1. јул 2010. у 10:11 am #83770MoneoУчесникSve je stvar perspektive. Ja sam CentOS prilagodio desktop nameni, neke pakete cak samo ja imam (ja ih kompajlirao, kao Skype i Open Office 3.2 cim je izasao).
I sve lepo zapakovao u repozitorijum i virtualni paket koji povuce sve pakete za koje mislim da su potrebni. Dovoljno je da instaliram moj release paket i da kazem “yum install plnet-centos-bundle” i to je prakticno to, 400-500 MB paketa se instalira. I kodeci za mp3 i ostale, i brdo drugog potrebnog software-a.
A cemu sve to kada mogu dosta brze i jednostavnije da instaliram npr Ubuntu i da uzivam, tek PCLOS i Mint da ne pominjem ili Debian ako hocu stable distro
To sto ti radis se zove budzenje tj pravljenja necega sa drugom namenom iz necega sto nije bas za tu istu drugu namenu
Lepo sto ces ti to nekome da ponudis, ali neki obican korisnik sigurno nece ovakve i slicne stvari raditi
Dakle ti si izuzetak, da skratimo 😉A izbor distribucije definitivno odredjuje kakve probleme ces imati. To sam milion puta rekao. Ne mozes da gledas na Ubuntu i Fedora-u i onda ih kritikujes. Njihova svrha je testiranje software-a. Ako to utuvis u glavu mozes da prodjes odlicno koristeci konzervativnije distro-e.
Uh nisam znao, hvala sto si mi rekao O0
CentOS jednostavno nije za desktop i tacka
Debian je vec druga prica jer u njegovim repoima ima 5x vise softvera nego u CentOS-ovim pa korisnik ne mora da se muci i radi kompajliranje Open Office-a i slicne nebuloze, sve ima na gotovs
Bas ti isti repoi kod CentOS pokazuju za koju se primenu taj distro koristi – u njima imas prakticno sve ako hoces da dizes server i slicno, a cim krenes da instaliras softver za svakodnevnu upotrebu moras da radis ovakve akrobacije koje spominjes gore i da se zahebavas za 3rd party repoima pa kada krenu da se kolju prioriteti i da kukaju na nedostatak ovisnosti eto veselja, jednostavno tesko da je to distribucija za obicnog korisnika 😉
Lepo to deluje sve u tvojoj prici ali mislim da je praksa malo drugacija 😉A inace ne mozes kriviti vozaca autobusa sto putar vrsi radove i zbog toga putnici moraju da cekaju i zakasne. To nije vozaceva krivica.
Ali ti misli kako hoces, to je tvoje pravo.
Kao sto rekoh, nikoga nije briga ko je kriv, ono sto je bitno je da ovo ili ono radi musicavo ili ne radi 😉
1. јул 2010. у 10:57 am #83771dukenukem_4dУчесникTo sto ti radis se zove budzenje tj pravljenja necega sa drugom namenom iz necega sto nije bas za tu istu drugu namenu
znači baš ‘oćeš da nam ubiješ volju, pa to ti je 🙁
u čemu je onda poenta linuksova ako ne kompilacija iz sourceta O0ja bi rado te pakete isprobao ali nisam još centos turio kod mene 😀
scientifc se koristi i na desktopu bar tako kaže na wikipediji , oslobođenoj encikopidiji 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.