Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Definitivno zbogom Linuksu!
- This topic has 170 одговора, 35 гласова, and was last updated 14 years, 2 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
26. март 2010. у 12:16 am #83612MladenIsakovicУчесник
kompromis 🙂
Na poslu koristim win7 (legalni).
Kod kuce, skoro sam kupio novi racunar i na njega instalirao archLinux64.
Posto je mashina nova i (relativno) jaka, instalirao sam i win7 koji mi sluzi kao playstation.
Na njemu su instalirane samo igre i nista vise…Za net i sve ostalo koristim iskljucivo linux.
A zadnjih dana mi se zali gomila prijatelja da ih zezaju racunari…
Svi su napatili neke viruse (svi su windowsashi)…
isho sam kod jednog da ochistim i to je strashno!
Virusi koji se lazno predstavljaju kao antivirusi i stalno se pokrecu i traze da se plate, programi koji padaju, skajp koji sam shalje svim kontaktima opasne linkove !!!! restartovanje racunara posle instalacija najobicnijih programchica!!! mnogi programi ne mogu da se pokrenu jer je ‘access denied’ (virus ukinuo sve privilegije korisniku ili sta ti ja znam…)…Ja se na to NE VRACAM!
Izvini, ali doživljaji poput toga mogu da se dogode računarski nepismenim ljudima.
Prva stvar, ako se koristi standardan limited nalog na windowsu (kao što se koristi na linuxu), korisnik je u mnogome zaštićen. Postoji i “run-as” opcija, i to da podsetim.
Malware je nešto od čega se danas nije lako zaštititi, ali ako se poštuju neka pravila, ograničen nalog, redovan update, …, windows može biti jako siguran OS.
Najveća mana Windowsa što se sigurnosti tiče je njegova popularnost i zastupljenost, ostali operativni sistemi u poređenju sa windowsom su malte-ne nebitni, da tako grubo kažem, i stoga se malware piše skoro isključivo za windowse. Ako se stanje promeni, verujte da će malware-a biti i drugde, u to nemojte sumnjati ni najmanje 🙂26. март 2010. у 12:59 am #83613MoneoУчесникRazumem coveka u potpunosti posle svih bisera koje sam i ja proziveo na laptopu u linux kombinaciji
Windows 7 radi odlicno i sve mi je na lapicu proradilo otb bez da instaliram dodatne drajvere (cini mi se da samo function keys nisu radili odmah ;))
E sada da je Windows 7 najbolji Windows ikada ne mogu bas da se slozim – jeste dobar, ali predstavlja otprilike istu stvar kao Vista (tipa SP3) sem sto ima novu temu i jos neke sitnice, retardirani sys tray i krajnje konfuzan cpanel umesto daleko jednostavnijeg klasicnog na koji covek opet mora dodatno da se navikava a tu je i meni licno pomalo zbunjuce podesavanje mreze i mreznih adaptera
Aplikacije se podizu brze za sta je zasluzan superfetch koji je ustvari malo modifikovana verzija prefetchera iz XP i koji sada ima nesto agresivnije kesiranje usled toga (zato HD hoce da drlja povremenu u idle rezimu ;))
Kada covek malo zagrebe ispod povrsine i koristi Win 7 neko vreme, postaje otprilike jasno da je vecina stvari potpuno ista kao na skoro 10 godina starom XP-u sem sto jer redosled opcija malo promenjen i doteran
Sve u svemu manje vise isto sranje a drugo pakovanje, narodski receno i otprilike 7mica je ono sto je Vista trebala da bude kada je izasla a nije 😉26. март 2010. у 9:14 am #83614zchiraУчесникSlazem se. To i jesu sve neuki korisnici kojima je em-pe-tri i vinamp jedno te isto 🙂
I oni nece da uche nista novo… to sto su naucili to im je i samo klikcu bez razmisljanja.
Ali, kad bi ti isti korisnici odvojili nekoliko dana da prinauce nesto o linuxu (da nema particija, da ukapiraju sta je ‘home’ i sl…) mogli bi da klikcu do mile volje po banerima i bili bi bezbedni..Ali i to je problem… oni koriste i MSN, ICQ…. sve to moze da se koristi i na linuxu, ali ne u potpunosti… na vindovsu iz MSN-a mozes da onom s kim chatujes zatresesh ekran. a to je vrlo bitan feature, a kog nema na linuxu 😀
Ja licno, nemam problme sa windowsom zato sto znam sta se sme a sta ne (ne znam kad sam imao viruse).
26. март 2010. у 9:56 am #83615kosmiУчесник– A jel taj vamp kadek koji pušća empetri?
– Kakva empetracija… penetracija?
– Ma tebi postavljam pitanje, ti znaš, ti se razumeš, ti si odgovoran, ti si kriv…
– Ma jok mi imamo Lauru, dovoljno je da je čovek ugleda i da sam proklikće.
http://www.omgubuntu.co.uk/2010/03/ubuntupeople-laura-czajkowski.html26. март 2010. у 10:02 am #83616АнонимниГостE sad’ jel treba da budemo kao apostol Matej ( 28;19,20 ) pa da propovedamo i preobratimo neku ovcu iz ogromnog win stada ili da se ne mešamo u dobrosusedske odnose i mirnu koegzistenciju ( windows-linux ) zajednica? :biggrin:
26. март 2010. у 10:25 am #83617LINUSERУчесник子曰:「道其不行矣夫。」
Avaj, kako se retko ide stazom zlatne sredine!
26. март 2010. у 10:54 am #83618na12УчесникMoze da bude prilicno siguran napredni korisnik racunara na windows-u,ali ako ima izuzetno znacajne podatke i projekte na kompu,ima stalno da mu se tresu gace,da li ce ostati bez tih podataka ili nece.Dovoljno je da nekom tamo malo naprednijem se digne … >:D kosa na glavi, pa da izbaci neki lud virus koji ne pita za administrativna prava i ode mast u propast.Jes da je mala verovatnoca,ali stalno ziveti u strahu,ne hvala.Ja mog lindzu mogu i iz mrtvih da dignem,ako neki kernel ili sta ja znam sta zezne stvar,a to je najgore sto moze da se desi.I man’te se te price da za linux nema virusa zato sto nije rasprostranjen,pa kome treba da krade podatke ili da zeza tamo nekog gejmera od 10 godina,pre ce svako da pokusa da upadne na neki server,a tu linux nije u tako podredjenom polozaju.Tako da ta prica ne drzi vodu.
26. март 2010. у 11:24 am #83619АнонимниГостAma win7 je bezbedan sistem:”Windows 7 hacked in 2 minutes – Twice”
>:D
26. март 2010. у 1:45 pm #83620tux666Учесникna vindovsu iz MSN-a mozes da onom s kim chatujes zatresesh ekran. a to je vrlo bitan feature, a kog nema na linuxu 😀
Kak nema? Amsn moze, cak ima i skin i emocije kao live msn :biggrin: , ali nije to to, ne da se svakome stime zajebavati 😀
26. март 2010. у 2:31 pm #83621AndersenУчесник“Windows 7 hacked in 2 minutes – Twice”
“Brena je Brena, al’ dvaput je dvaput” :p
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.