Početak › Forumi › Linuks › Programiranje › Odg: Koj programski jezik?
- This topic has 79 odgovora, 17 glasova, and was last updated 15 years, 8 months ranije by
dens.
-
AutorČlanci
-
27. oktobar 2006. u 7:00 pm #47749
jboban
UčesnikTrenutno radim nesto za KDE, sto znaci C++ kao pj i jedino sta koristim je Vim i konzola za cmake i make… I apsolutno mi nista iz Eclipse, KDevelopa i slicnih ne nedostaje…
Ja koristim KDevelop. Probao sam i Eclipse npr. za PalmOS, ali ostale kombinacije samo kad bih morao. Mozes li da opises ukratko kako vršiš osnovne operacije tipa započinjanje projekta, pisanje koda, kompajliranje, kasnije dodavanje novog fajla u projekta, help i sl.
28. oktobar 2006. u 6:45 am #47750civan
UčesnikProbao sam i Eclipse npr. za PalmOS, ali ostale kombinacije samo kad bih morao. Mozes li da opises ukratko kako vršiš osnovne operacije tipa započinjanje projekta, pisanje koda, kompajliranje, kasnije dodavanje novog fajla u projekta, help i sl.
Zavisi od build sistema koji koristim za odredjeni projekat. Pocetak projekta je samo kreiranje direktorijuma u kome ce biti (i poddirektorijuma ako su potrebni – odvajanje koda od slicica…) i pravljenje Makefile, Makefile.am (za autotools) ili CMakeLists.txt (za cmake) fajlova.
Dok radim, na 1. desktopu mi je firefox za pretragu dokumentacije po netu, na 2. desktopu (g)vim i konzola, a na 3. stvari vezane za grafiku (na primer qt designer). Sve je tako namesteno da mi mis ne zatreba nikad osim ako radim sa grafikom.
Kompajliranje se vrsi kucanjem make komande i to je to. (za autotools je potrebno prvo pozvati lanac komandi koji ne znam na pamet da bi se kreirao Makefile, a kod CMake-a samo otkucati cmake sa odredjenim parametrima)
Dodavanje novog fajla u projekat je ekvivalentno dodavanju imena tog fajla u Makefile, Makefile.am ili CMakeLists.txt i to je to.
28. oktobar 2006. u 8:13 am #47751burga
UčesnikZato što volim kontrolu nad kompajliranjem, linkovanjem i ostalim elementima koji se inače dešavaju “ispod haube”, koristim samo tekst editore. Od njih tražim samo 2 stvari, a obe su pomenute: auto indentacija (što bi se reklo samonazubljenje :biggrin:) i bojenje koda. U te svrhe koristim 3 programa:
joe – neverovatno ali istinito, ubačeno mu je bojenje koda, tako da je najbolji za programiranje iz konzole (što povremeno radim za neke blic programe kad hoću nešto da proverim)
KWrite – Linux
EmEditor – Windows (postavim njega i deinstaliram Notped)U KWrite-u sam napisao komplet kod za svoj diplomski rad. A ima bojanje za valjda svaki mogući jezik – od html-a i css-a, preko svakakvih programskih i skript jezika pa do UnrealScript-a!
28. oktobar 2006. u 8:53 am #47752civan
Učesnikjoe – neverovatno ali istinito, ubačeno mu je bojenje koda, tako da je [b]najbolji za programiranje iz konzole[/b]
Veeeelika opasnost od zapocinjanja flame-a…
29. oktobar 2006. u 9:08 pm #47753burga
UčesnikIzvinjavam se. Svako može da bira, i uostalom, najbolje da sam roba pa šta mu pasuje…
29. oktobar 2006. u 9:29 pm #47754jboban
Učesniknajbolje da sam roba pa šta mu pasuje…
Jeste, ali je dobro čuti i iskustva drugih. Iz tog razloga sam i postavio pitanje da bi drugi uporedili taj način sa načinom koji ja koristim, tj. KDevelop kao radno okruženje za razvoj složenih projekata.
30. oktobar 2006. u 11:40 am #47755Milanche
UčesnikCudno sto niko ne koristi Anjutu.
30. oktobar 2006. u 6:02 pm #47756BrokeBody
UčesnikHeh, ja bas koristim Anjutu 🙂 , a pod Winom Visual Studio 2005 (iskreno, najbolji na trzistu).
Nego Milanche, da probamo vise da stavimo tacku na ovaj tvoj problem. Gle’…
Evo hronologije nekih programskih jezika:
1. Masinski jezik (najstariji jezik)
2. Asembler (slicno masinskom, samo sto se koriste kratke slovne oznake umesto keceva i nula, ali u svakom slucaju ima da rodis mecku dok ne napravis nesto)
3. C jezik
4. C++ jezik
5. C# jezik (“najsavrseniji” jezik koji sam u zivotu video!!!)Evo ovako, ako planiras da se u buducnosti ozbiljno bavis ITem, ako planiras da studiras informatiku, onda lepo pocni da ucis C, a ako bi zeleo da se programiranjem samo bavis usput, kao neki hobi, ti lepo kreni sa C# (C Sharp).
EDIT:
C jezik je mnogo dobar za vezbanje programiranja uopste! Mozes da ga koristis u C++ i u C#. Da te ne buni kako moze, jer se ovi jezici samo razlikuju po sintaksi.
C mozes da koristis u C, C++ ili u C#. C++ mozes da u C++ i u C#, a C# samo u C#. Logicno. 😀
30. oktobar 2006. u 6:07 pm #47757djvujke
Učesnikslusaj sta ti druskan kaze….odluci se za jedno i pocni…
30. oktobar 2006. u 6:10 pm #47758BrokeBody
UčesnikMa prvo bih voleo da mi odgovori na ovo moje pitanje koje i nije toliko bitno:
Evo ovako, ako planiras da se u buducnosti ozbiljno bavis ITem, ako planiras da studiras informatiku, onda…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.