Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › Odg: Koj programski jezik?
- This topic has 79 одговора, 17 гласова, and was last updated 14 years, 10 months раније by dens.
-
АуторЧланци
-
15. септембар 2006. у 7:29 pm #7827MilancheУчесник
Ako neko ne može da se opredeli za učenje nekog programskog jezika evo jednog linka koji će možda pomoći:
15. септембар 2006. у 7:36 pm #47710BrokeBodyУчесникC is the programming language for you!
[code]Python scores: 51625 Perl scores: 47875
Ruby scores: 42250 PHP scores: 45250
JavaScript scores: 46750 Visual Basic scores: 38100
Java scores: 58750 C/C++ scores: 60000
Lisp/Scheme scores: 41250 C# scores: 44250[/code]15. септембар 2006. у 7:42 pm #47711MilancheУчесникMeni je ispadalo C, JavaScript i Java (pošto sam nešto malo i menjao…) Inače zna li neko koj je dobar za početnike, jedno vreme sam mislio da počnem Perl ali iz i meni samom nepoznatih razloga odustao sam 🙁
15. септембар 2006. у 8:01 pm #47712BrokeBodyУчесник15. септембар 2006. у 9:03 pm #47713RiSKУчесникPython ti je odlican izbor. Nazalost, u zadnje vreme je Pascal malo zapostavljen. Za ucenje strukturnog programiranja je odlican.
Dobar izbor za pocetak ti je i Java.15. септембар 2006. у 9:13 pm #47714MilancheУчесникJbt više ne znam šta ću Python, Java, C/C++, Delphi, Pascal… Na jednom forumu rekoše BASIC ali nešto mi to BASIC zvuči prastaro… Hmmmm… Neko ovde reče kad naučiš Javu teško pređeš na C/C++… I am totaly confused 😀 😮 😮 😮 😀
15. септембар 2006. у 9:35 pm #47715BrokeBodyУчесникKazem ja – kreni sa shell scriptingom. 🙂
15. септембар 2006. у 9:57 pm #47716RiSKУчесникVidi, Milanche: BASIC je stvarno los jezik. Nije sto ja sad volim ovo ili ono, to su cinjenice. Slabo je tipiziran, interno deklarise promenljive, nije multiplatformski, nema nativne mehanizme za rad sa memorijom na niskom nivou…. Sve u svemu kao jezik opste namene je stvarno los.
Java i C++ imaju vrlo slicnu sintaksu. Oba su OOP, sa tim sto Java to forsira do kraja, a C++ “trpi” i klasican procedurealni kod. Ono sto je bitna razlika: C++ podrzava vise koncepta programiranja od jave (npr. visestruko nasledjivanje nemas u Javi); onda, java ima ‘garbage collector’ a u c++ mors sam da oslobadjas memoriju… Takve stvari olaksavaju proces prelazenja sa C++ na Javu. Prakticno osim par novotarija u sintaksi, i naravno hijerarhije klasa, nema niceg novog i nepoznatog. Sa druge strane, prelazak sa Jave na C++ osim toga podrazumeva i ucenje nekih novih stvari i ozbiljnije razmisljanje o memoriji. Zato je, predpostavljam, teze preci sa Jave na c++.
Sta ti rekoh: Kada biras jezik za ucenje bitno je da dobro odradis strukturno programiranje. Da se naucis disciplini i modelima “projektovanja programa”, da lakse savladas algoritme.
Onda, bitno je da jezik podrzava tipove i po mogucstvu `jake tipove` podataka. Zato ja ne bih, recimo, poceo od C-a. Moras sebi stvoriti sliku o tome sta se desava sa memorijom dok program radi; znaci odbaci sve sto nema eksplicitno deklarisanje tipova i struktura podataka i promenljivih. I na posletku, nije lose izabrati jezik koji ima jasnu i citljivu sintaksu. Tako ces se lakse uhodati. Mozda malo vise kucati, ali i lakse razumeti tudj kod koji proucavas u pocetku.Suma sumarum: Mozes poceti od bilo kog od gore navedenih jezika, osim od Basica. ja ti to ne bih preporucio nikako. Nisam pristalica interpretatorskih jezika u aplikacijama, tako da bih zaobisao Javu i Python. To ne znaci da su los izbor, odlican su izbor, jednostavno ja ne volem to 😉 A i nije lose da vidis kako to izgleda kad svoj kod pretvoris iz izvornog u binarni. 😀
E, sad, C je fin jezik ali je slabo tipiziran i terace te da malo vise baratas sa pokazivacima, sto bas nije lepo od jezika na kom se ucis. 😉 C++ je isto to, samo sto podrzava OOP i najvise koncepta od svih zivih jezika. Dosta programera zna samo podslup jezika C++ i radi sa njim. To nije pohvalno, ali je realnost 😉
Delphi/Pascal je odlican za pocetak. Mislim, Lazarus/fpc 😀 Ja sam poceo sa time, i ne zalim se. To ti je moja preporuka, mada, kao sto sam ti rekao sasvim fini su i Java i Python.btw: bash skripting je daleko od bilo kakvog ozbiljnog programiranja 😉
15. септембар 2006. у 10:18 pm #47717BrokeBodyУчесникbash skripting je daleko od bilo kakvog ozbiljnog programiranja 😉
Pa dobro, znam da nije ni za sta Bog zna kol’ko ozbiljno, al’ ovo ti je bas za pocetak. 🙂 Uostalom, brzo bi on presao na nesto drugo, al’ mu nista ne fali da proba. Za pocetnika, i to ce mu biti zanimljivo. 😉
15. септембар 2006. у 10:55 pm #47718djvujkeУчесник******** Odluci se za jedan.. bilo koji…svi su dobri….samo izaberi jedan i pocni da citas knjige , gledas primere i na kraju programiras
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.