Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › Odg: Koj programski jezik?
- This topic has 79 одговора, 17 гласова, and was last updated 14 years, 10 months раније by dens.
-
АуторЧланци
-
15. септембар 2006. у 10:56 pm #47719BrokeBodyУчесник
Yasta! Svi su dobri, samo su sintakse drugacije.
16. септембар 2006. у 7:26 am #47720LimitManУчесникIspada mi Python, pa sledeci perl …
A kako su znali da koristim perl? :-))16. септембар 2006. у 12:05 pm #47721miodragzУчесникPython scores: 79000 Perl scores: 71500
Ruby scores: 66000 PHP scores: 76500
JavaScript scores: 75000 Visual Basic scores: 47200
Java scores: 78000 C/C++ scores: 76500
Lisp/Scheme scores: 56500 C# scores: 55500Menjam knjigu C++ za Linux za neku drugu
18. септембар 2006. у 2:18 am #47722BrokeBodyУчесникMenjam knjigu C++ za Linux za neku drugu
Jel’ si sve naucio? 🙂
18. септембар 2006. у 10:42 am #47723MilancheУчесникE ovako ljudi ja sam uzeo Delphi 2005 (autor neki Marko Kantu), šta mislite da li je dobar bio izbor… Recite samo brže dok još mogu da je vratim (košta 2300 dindzi). Nemojte da me pitate zašto nisam samo skinuo sa neta knjigu, jer više volim papir nego da me boli glava zbog monitora.
18. септембар 2006. у 11:22 am #47724NostromoУчесникJa ti preporucujem da pocnes C++, kad to naucis znaces Javu 90%, a kad naucis Javu znaces i
Javascript O0 O0 O0
Posle mozes malo python, php ili perl. 😉18. септембар 2006. у 11:27 am #47725MilancheУчесникVeć kupih knjigu za Delphi, kad završim njega mislio sam C++, nego neka žena programer koja radi u gimnaziji ovde reče da ne može delphi ako ne znaš Pascal. i još jedno gde da downloadujem IDE za Delphi za Windows po mogućstvu Borland Developer Studio 3.0 ne mogu nigde da ga nađem? Na borlandovom sajtu ima samo Borland Developer Studio 2006.
18. септембар 2006. у 11:35 am #47726NostromoУчесникprobaj p2p, edonkey, emule…….
18. септембар 2006. у 11:50 am #47727MilancheУчесникNE mogu to ide previše sporo. Bilo bi dobro da ima na rapidshareu….
Edit: je*o vas bog ova knjiga ima 1000 strana a slova su mikroskopska…
18. септембар 2006. у 12:19 pm #47728RiSKУчесникMarko Kantu ti je jedan od vecih poznavalaca Delphija. Ima “Mastering” seriju knjiga iz Samsa. Kod nas preveli “Majstor za Delphi”. Ne moze da bude lose ako je on pisac 😉
Sto se tice Delphija, mogao si mekano da uzmes Delphi 7. Josuvek vecina ljudi radi na njemu. A knjiga bi te kostala oko 1000 dindzi. Ako je josuvek ima 😉 Mada su sve novije verzije ok. Samo, brate, velike si pare dao. Mislim, nikada nemoj da ti je zao novca potrosenog za knjigu (bar meni nikada nije bilo) al’ opet 2k3 dinara…. Voleo bih da imam tvoj duh 😉
Licenca je skupa k’o djavo. Imas ‘studentsku’ koja je jeftina, mozda cak i besplatna, ali ti ne dozvoljava da distribuiras svoje programe, vec samo sluzi za ucenje.
Ako te zanima ‘free varijanta’ imas Borland Turbo Delphi, http://www.turboexplorer.com , koji postoji u osakacenoj besplatnoj varijanti. To ti je za vecinu stvari dovoljno. Imas i FOSS projekat Lazarus koji radi u paru sa fpc kompajlerom. Izrastao je u prilicno ozbiljan RAD/IDE u odnosu na ono sto je bio pre jedno 2 godine kada sam poceo da ga koristim.Sto se tice Pascala, Delphi koristi jezik Object Pascal, mada taj jezik sada vec mnogi zovu Delphi. To je Borlandova OOP nadgradnja na ‘obican’ Pascal. Izuzetno je napredan i dobar jezik. Mozes prvo da naucis proceduralni Pascal pa onda Objekatski; ne moras to da radis – kad naucis ovaj drugi vec si naucio onaj prvi 😉 Nece ti biti problem. U svakom slucaju prvo uciti Pascal pa Delphi je mnogo duzi put, ali je takodje i mnogo sveobuhvatniji.
Sto se tice Linuxa, Delphi 7 sam pustao kroz wine, radi mada neke stvari nisu bile ok. MIslim da je to bilo do dllova koje nisam imao u winetu. Za Linux postoji Kylix, koji je ocajan, i naravno Lazarus koji je sve bolji i bolji, mada daleeeeko od Delphija.
p0zz i srecno u programiranju.
ps: Prvih 15-20 dana ces verovatno imati neku gresku u svakoj drugoj liniji koda i trajace bolno dugo tok ne skapiras gde gresis. To se uvek desava kad ucis neki jezik, to je normalno i nemoj da se plasis i da mislis da nikada neces uspeti. 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.