Почетак › Форуми › Линукс › Програмирање › Odg: Koj programski jezik?
- This topic has 79 одговора, 17 гласова, and was last updated 14 years, 10 months раније by dens.
-
АуторЧланци
-
11. новембар 2006. у 9:03 pm #47779civanУчесник
Jos jedna anegdota:
“C je programski jezik koji kombinuje moć asemblera sa čitljivošću asemblera.” 🙂5. март 2010. у 9:07 am #47780commodore64УчесникMalo sa zakasnjenjem odgovaram na ovu temu :angel:
Momak koji je započeo ovu temu me malo podseća na samog sebe, tj. i sam sam prve programe napisao u 8 razredu (davne 1985) u BASIC-u na tada moćnom C-64 koji je jurio na žestokih 1 MHz (ne GHz) sve to podržano sa 64 KB ram memorije.
Brzo sam svatio da od BASIC-a nema leba na tom kloku pa sam naučio Assember za 6510 procesor. Eh te 3-4 godine rada na Assembleru su me očeličile, a iskustvo koje sam stekao današnji programeri koji počinju sa objektnim programiranjem ni ne mogu da shvate (kako to radi procesor,stek,interapti …).
Onda sam pozajmio od zeta njegov moćni PCAT 286 da razvijem jedan program za stočnu hranu. Krenuo sam BASIC-om i opet sporo. Rešenje je bio C. C mi je čak dozvolio da usled koda ubacim assemblerski blok što me je oduševljavalo. Dugo sam radio pod C-om na windowsima sve dok nisam počeo da koristim LINUX 2001. godine.
Pod LINUX sam želeo da razvijam GUI aplikacije i nekako sam odabrao PERL + GTK interfejs. Šta da kažeo o njemu: kratak kod, veoma brz razvoj (nema kompajliranja), programi rade skoro istom brzinom kao kompajlirani C kod jedino dok se učitaju traje malo duže, veoma je moćan sa stringovima, nema šta on ne može (razvio sam 2 drajvera za komunikaciju preko serijskog porta). Prelazak sa C na njega je malo teži jer imaju drugačiju filozofiju, ali kad pogledam PHP kod tešim se da ima i gorih 🙂
U gomili novijih jezika koji su se pojavili u međuvremenu ja se držim PERL-a, možda nije najsavremeniji ali je mnogo moćan i daje brz kod, a veličina source koda je i do 5-6 puta kraća nego kod C-a (C++), što samo govori koliko je lakše pratiti takav kod.5. март 2010. у 10:59 am #47781MoneoУчесникGledajuci oglase za posao danas se najvise traze Java i PHP programeri i naravno .NET O0
5. март 2010. у 11:28 am #47782DrLove73УчесникGledajuci oglase za posao danas se najvise traze Java i PHP programeri i naravno .NET O0
To je zato sto:
– se web orijentisani programi mogu pokretati sa bilo kojom kombinacijom browser-a i OS-a,
– klijentski racunar ne mora da bude mocan da brzo obradjuje podatke,
– kod programa nije podlozan reverznom inzenjeringu (kod se nalazi na serveru),
– program komunicira sa bazom na istom serveru pa nema slanja ogromne kolicine podataka preko mreze do klijenta tako smanjujuci troskove bandwidth-a,
– ne mora da se pazi da klijenti stalno upgrade-uju program,
– smanjuju se troskovi podrske klijentskim racunarima,
….
…
…5. март 2010. у 2:14 pm #47783lotharУчесникTell me and I will forget. Show me and I will remember. Involve me and
I will understand. — Chinese proverb“Programming today is a race between software engineers striving to build
bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce
bigger and better idiots. So far, the Universe is winning.” — Rick Cook???
5. март 2010. у 2:19 pm #477845. март 2010. у 2:49 pm #47785lotharУчесник告诉我,我会忘记。显示我,我会记得。包括我和
我就明白了。 – 中国谚语
or
Gàosu wǒ, wǒ huì wàngjì.Xiǎnshì wǒ, wǒ huì jìde.Bāokuò wǒ hé
Wǒ jiù míngbái le. – Zhōngguó yànyǔ😮
5. март 2010. у 5:19 pm #47786densУчесникPod LINUX sam želeo da razvijam GUI aplikacije i nekako sam odabrao PERL + GTK interfejs. Šta da kažeo o njemu: kratak kod, veoma brz razvoj (nema kompajliranja), programi rade skoro istom brzinom kao kompajlirani C kod jedino dok se učitaju traje malo duže, veoma je moćan sa stringovima, nema šta on ne može (razvio sam 2 drajvera za komunikaciju preko serijskog porta). Prelazak sa C na njega je malo teži jer imaju drugačiju filozofiju, ali kad pogledam PHP kod tešim se da ima i gorih 🙂
U gomili novijih jezika koji su se pojavili u međuvremenu ja se držim PERL-a, možda nije najsavremeniji ali je mnogo moćan i daje brz kod, a veličina source koda je i do 5-6 puta kraća nego kod C-a (C++), što samo govori koliko je lakše pratiti takav kod.Slazem se kad je perl u pitanju u svemu osim u brzini… moze se naci milion testova raznih vrsta na internetu… i perl NIGDE nije ni blizu C-u po brzini…
npr:
http://www.bioinformatics.org/benchmark/results.html
http://shootout.alioth.debian.org/u32q/performance.php?test=spectralnorm6. март 2010. у 2:45 pm #47787commodore64Учесник[quote=”commodore64″]
Slazem se kad je perl u pitanju u svemu osim u brzini… moze se naci milion testova raznih vrsta na internetu… i perl NIGDE nije ni blizu C-u po brzini…
npr:
http://www.bioinformatics.org/benchmark/results.html
http://shootout.alioth.debian.org/u32q/performance.php?test=spectralnorm[/quote]
Nisam rekao da su iste brzine, nego skoro iste, a ti testovi za koje si naveo linkove favorizuju rad sa memorijom. Mogu ti reci da sam vidjao testove gde je PERL brzi od C-a (neko pretrazivanje unutar stringova ili slicno vise se ne secam, možda rad sa heševima), u globalu C ga šiša ako radi sa integerima zato što to PERL nema (imaće u verziji 6) a sve ostalo je blago sporije …
6. март 2010. у 6:05 pm #47788densУчесникperl je poznat po svojoj efikasnosti ko dobrade stream-a.. stringovi ili nesto drugo nije bitno… ali kao sto rekoh.. nije to jedina primena..
Ako covek odabere perl da njime radi sve ili skoro sve, onda mora da zna da ce za neke stvari biti i 80-100x sporiji od C-a..
Nisu ovo jedini testovi… gledao sam ih dosta… na mnoge sam naleteo onako usput i vise ne mogu da ih nadjem.. ali svi govore isto..
u par primena.. perl je blizu, kao univerzalni jezik.. ne bas… i naravno zavisi i od onoga ko pise kod u perlu, odnosno C-u…ako je kod los… ne pomaze tu ni najbrzi jezik na svetu.. stagod to znacilo…
poz.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.