Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Jasno vam je da ovo znaci rat
- This topic has 77 odgovora, 23 glasa, and was last updated 22 years, 3 months ranije by
Anonimni.
-
AutorČlanci
-
13. april 2004. u 1:26 pm #17555
brainkilla
UčesnikDa ne elaboriram, lepe su to ideje koje musicman izlaze ali ne mogu se tek tako ostvariti, stoga je extremno nekorektno reci nesto tipa – znate, koristim Linux vec nedelju dana, ne znam bas mnogo o njemu, ali vi vadite dupe iz fotelje i pravite kurseve ❓ Mislim…
13. april 2004. u 3:05 pm #17556Nightweaver
UčesnikMa slazem se ja sa tobom. No, opet, valjalo bi da vec broj GNU korisnika ustane.. 😉
13. april 2004. u 11:32 pm #17557musicmen
UčesnikEvo me opet, jer sam vam duzan izvinjenje.Zaista nisam mislio nista lose sa onim izvlacenjem dupeta iz kuce.Mozda da sam rekao: ucinite nesto po tom pitanju, da bi zvucalo mnogo prijatnije za usi i nikog ne bi uvredilo, a u stvari na to sam mislio.Samo sam pokusao da budem duhovit, ali vidim da to ne vredi, jer neki ljudi ocigledno neznaju za salu.
Znam prijatelju da ti je previse onih koji nista ne znaju i da te smaraju, ali znaj da ce ih uvek biti (dao Bog sto vise).
Tekst koji sam napisao je proizvod nekog mog razocaranja u sve sto se desava oko mene, vezano za racunare.Gde god se okrenes sam Windows; knjige diskovi, brosure, a o ljudima da ne pricam.Neki nikada nisu ni culi za Linux;mnogi su samo culi a decidirano tvrde da je on sranje! Kad god mi je bila potrebna pomoc oko Win-a uvek sam imao bar desetak ljudi kojima sam mogao da se obratim za pomoc.Za Lin nemam kome.To sto su mi ljudi pomagali vecno sam im zahvalan.Njima licno nisam mogao da se oduzim, ali sam sledio njihov primer.Iz moje kuce, sa mog jedinog racunara izaslo je 20-tak klinaca sa vise nego solidnim poznavanjem racunara i Windows-a.Prve susrete sa Internetom su ostvarili sa moje masine, mog telefona i mog naloga, a da nikom od njih nisam uzeo ni dinar nadoknade.Cak sta vise svi su vise nego dobro naucili DOS, tako da danas kada im se sistem zaglavi znaju da ubace 98-icin startup disk, restartuju masinu i iscupaju se iz govana pomocu DOS komandi.Njima sam pricao o Linuxu i stalno me spopadaju da ih naucim.Tu nastaje cela frka.Mene ovde nema ko da nauci, da bih ja to znanje preneo deci.
Opet kazem da me ne shvatite pogresno, dajem vam maksimalnu podrsku u svemu, pa i u tom casopisu koji spremate.Verovatno ce te sadrzaj u potpunosti razumeti samo vi koji vec imate znanja o Lin-u.Znam, bice tu i rubrika za pocetnike,ali kazem vam da se Linux jedino dobro i dovoljno brzo da nauciti u cetiri oka.Mozda ja gresim?Mozda sam omatorio i odrtavio pa nemogu da skontam?Daj Boze da je to u pitanju!
Verujte mi da samo pokusavam da vam pokazem kako razmisljaju oni koji Linux ne poznaju.Jedini nacin da se zlotvoru (M$) stane za vrat je omasovljenje zajednice.Prvenstveno klincima treba razbiti strahove vezane za Linux, a oni se medjusobno druze i puno, puno pricaju.Sa svakim sledecim klincem ici ce sve lakse.Ne zaboravimo da skoro svaki klinac ima i matorce.
Kod mene u gradu poznajem samo 2 (DVA) Linux-asa i oba su mi, nezavisno, kada sam trazio pomoc rekla:”Kupi literaturu!”Zbog toga vam se obracam, a ne da bih ukazivao na propuste i mane zajednice.Pisem vam zato da kao i ja razmislite o tome kako najbezbolnije (najjeftinije) da se omasovimo, …Bassman
14. april 2004. u 12:27 am #17558Anonimni
GostMalo si preterao no sta sad. Umesto sto pricas o necemu o cemu nisi informisan pogledaj ovo i pocni prvo od svog problema http://www.openjay.org 😉
14. april 2004. u 11:56 am #17559jovir
UčesnikImam 38 godina, dakle nemogu biti tele za neke stvari vec matora konjina
Evo mi vršnjaka, ali čini mi se istanjenih živaca.
Ja sam sa linuxom počeo pre nekih godinu i po. Na ovom forumu sam imao pomoć i uputstva za svake budalaštine i,gledajući nakon ovog vremena, najprostije stvari. Brljao sam po netu, tražio uputstva, učio linux bez ikakve literature, da bih sada imao jednu kolekciju tekstova od oko 300 strana, prikupljenu sa neta (dobar izbor ima na http://howto.lugbih.org/ ). Za sebe bih, neskromno, mogao da kažem da solidno poznajem linux. Instalirao sam, što Mandrake 9.0, što 9.2, što 10.0, na 10-ak mašina, ljudima objasnio osnovne stvari i to se vrti i o linuxu se priča. Niko nije nezadovoljan, a osnovni motivi za prelazak na linux su: popijen blaster i želja za sigurnošću na netu, legalizacija, znatiželja, čak i multimedija (Mplayer je fenomenalan, a tu je i Mencoder za ripovanje). Uspeo sam i da povežem mini mrežu sa windows računarima, gde je linux gateway i preko njega se ide na net itd, i sl. …
Samo napred, kad naiđeš na konkretan problem, evo nas pa ćemo pogurati. 😉27. april 2004. u 1:55 am #17560Loading
Učesnikpoz svima
Gledam ove vase postove, iskustva i razloge prelaska na Linux, i reko da se i ja malo oglasim.
Ich bin Djordje Filipovic poznatiji kao Loading… imam 19 godina po trenutno po zanimanju student ETF Beograd odsek racunarska tehnika i informatika. Linux koristim jos od sezone 2000/2001 i ne bih ga menjao ni za 1000000 “legalizovanih” mrskih windoza. Pocelo je Red Hatom pa preko Suse 8.0, 8.2 zatim sam presao Mandrake 9.0, 9.1, 9.2 i evo sad sam na Mandrake 10 i I’m proud with that. Na Lin nisam presao zato sto sam navukao nekog crva niti ili zato sto mi je screensaver bio blue screen of death 🙂 jednostavno hteo sam da budem sam svoj majstor, da se razvijam kao programer i kao covek, jer sam bukvalno rastao uz Linux (imao sam 15 godina kad sam dobio prvi).
Okrutna igra sudbine i M$ sprecila me je da za maturski u gimnaziji radim Linux al sam im uzvrtaio udarac: Naime tema koju su mi prvobitno odobrili bila je vezan za Linux tj trebao sam da pisem o Linuxu u mreznom okruzenju. E onda je u igru uleteo mrski M$ i jos neki lokalni mocnici tako sto su donirali skoli 55 racunara koji su trebali da posluze za promociju M$ u Sapcu + to je trebala da bude neka interaktivna ucionica gde deci ispiraju mozgove time koliko je M$ Window$ najbolji OS na svetu, zatim “prednostima” (?!!) zatvorenog koda u odnosu na otvoren itd.
mozete zamisliti razocarenje 18-godisnjeg klinca koji u majici sa ovooolikim pingvinom odlazi kod direktora gde mu saopstavaju da za 36 sati sam mora da sklopi 50 masina (cak su im i srafovi bili u kesicama) i da umesto Lunuxa radi temu M$ Window$ XP u mreznom okruzenju. To jednostavno nije moglo da prodje. Uz pomoc jos jednog kolege Linuxovca uspeo sam da sklopim svih 55 masina ali ocigledno nije bilo dovoljno vremena da se instalira Windows na svim masinama i da se to sve umrezi za to vece (vec je bilo negde oko podne a radili smo celu noc). Idioti iz M$ su nam dali dva diska sa XP-om i trazilida NE PRAVIMO backup kopije. E onda je meni na pamet pala mnoooogo opasna ideja. Da ne duzim pricu
kad su uvece ovi iz M$-a uvece dosli sa sve TV ekipama lokalnih Sabackih televizija, odrzalii govor i naredili da se racunari ukljuce, bolje bi im bilo da su se ritualno samoubili:
Na SVIM racunarima instaliran je bio MANDRAKE 9.1 od vindoza nigde ni traga. Ostali samo dugmici… I sve je to lepo funkcionisalo, mreza je radila savrseno, protok blizu maksimuma, fajl server vec dignut
Onda su krenula izvinjavanja, restarti sistema da se vidi da li negde slucajno nije dual-boot Linuxa i window$a (yeah, right), pa iskljucivanje kamera da se ne brukaju… pa privodjenje nas dvojice u policiju 🙁
jedan od najlepsih dana u mom zivotu.
Oni ce mene da teraju da crncim za dzabe i da se bakcem sa Windows-om
ne znam zasto sam vam ovo ispricao, al ne moze da skodi…
ko zna mozda bude jos ovakvih akcija, kad vidim one racunare na Slacku na faksu, prosto me obuzme neka milina… al kad vidim one ljude u Racunskom centru ETF-a kako cekaju u redu za vindoze samo da bi cekirali mail ili prijavili ispite dok racunari na Linuxu zvrje prazne, stvarno bruka i sramota sto im niko ne odrzi cas iz koriscenja Interneta pod Linuxom, kao da je to neka tabu tema. hoce i tu da zarade
evo juce je poceo kurs Osnove Koriscenja Linuxa za studente ETF-a (bednih 20 casova) koji je realizovan u saradnji sa i Microsoft edukacionim centrom?!!! i kosta negde oko 12000 za studente a 14500 za ostale
to ja ljudima pokazujem za dzabe kad god ima mesta na racunarima u RC-u. sramota bruka, otimanje…27. april 2004. u 8:08 am #17561popac
UčesnikSvaka cast, to se kaze imati m*** za nesto 😆
27. april 2004. u 8:44 am #17562Nightweaver
UčesnikPrijatelju, ovo ja zovem Open Source duh!!! Svaka cast!!!
27. april 2004. u 12:09 pm #17563negovan
UčesnikSve najbolje za odlicnu ideju i veliku propagandu Open Sorce u Macvi.
27. april 2004. u 11:23 pm #17564Anonimni
GostNa SVIM racunarima instaliran je bio MANDRAKE 9.1 od vindoza nigde ni traga. Ostali samo dugmici… I sve je to lepo funkcionisalo, mreza je radila savrseno, protok blizu maksimuma, fajl server vec dignut
Imas pivo, ne, gajbu piva od mene kada se nastanim u BG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.