Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Dajte nam OS !
- This topic has 70 одговора, 17 гласова, and was last updated 15 years, 1 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
13. новембар 2009. у 4:34 pm #81809kosmiУчесник
Sentenca je o fašizmu kao o dimkovićizmu koga ti širiš i “truješ” ljude.
Mislim da su ljudi shvatili šta je to dimkovićizam, dovoljno je da pročitaju svaki tvoj post u celini.13. новембар 2009. у 5:22 pm #81810ВладимирУчесникOh gresis….
Package kit?Package kit je jedno sporo,bagovito sranje i totalno nepotrebna stvar jer se jos pre nekoliko godina pojavila sjajna alatka koja se zove Smart i koja predstavlja prilicno uspeo pokusaj da se napravi univerzalni package manager(tacnije neka vrsta wrappera)za linux,btw projekat je prilicno aktivan al izgleda niko ne obraca paznju vec bi da se pravi pametan i pravi nesto drugo,rasipajuci uzalud resurse i vremeSlicno stoji i sa PA,koji je,opet,totalno nepotrebna stvar pored ALSA-e i postojecih sound frameworkova za KDE i Gnome(gstreamer i sada Phonon koji zapravo opet predstavlja wrapper za bilo koji sound engine koji se koristi uz distro i kao takav zaista projekat vredan hvale)
A ovako eto tu i nekog PA sa kojim ljudi imaju gomilu problema,u kome stvari ne rade bas kako bi trebalo i koji se trti kao default resenje iako su stvari poludovrsenePa kada PA dostigne konacno svoju zrelost i postane nesto sto je upotrebljivo,onda ce biti prica-a znas mogli bi mi napisati jos nesto bolje,sta ce nam vise taj PA
I tako u krug i u krug,to je kamen koji je vezan za linux nogu i koji dobrim delom sputava da se nametne kao rasprostranjenije resenje
Jer taman kada se dobije nesto sto konacno radi,pojavi se nesto skroz levo sa kojim se iznova razbucaju stvari pa ajmo iz pocetka
A to nije samo oko sound frameworkova vec i oko mnogih drugih stvari-pa skoro su nesto cackalii po kernelu pa su vlasnici Atheros wless adaptera i jos nekih imali grdne muke bas zbog tih brljarija
Uostalom to sto linux-u treba je i recept koji je Windows ustolicio tu gde jeste-jos od pojave NT kernela ’94 godine to je prakticno ista stvar koja se sve ove godine dodatno usavrsava,pegla i poboljsava a sa druge strane linux je za rpm naprimer za proteklih nekoliko godina izredjao pa jedno 5 grafickih package managera,od kojih se na kraju koriste najvise 2-Yast i YumexPackageKit i Smart su dve različite filozofije i ne ciljaju baš istu stvar. PackageKit je dodatni nivo apstrakcije, koji je integrisan sa DBus-om i PolicyKit-om i on bi trebao da obezbedi dosta korisnih stvari, pre svega, za desktop korisnike(ko je probao novi Kubuntu, mogao je da vidi neke stvari na delu).
PulseAudio nije zamena za ALSA-u(već za jedan njen deo(i ne samo njen)), niti za GStreamer, niti za Phonon(koji može da koristi GStreamer(btw. nema nikakve veze sa Gnome-om) i nije mu nikakav konkurent). PA je takođe vrlo korisna stvar za desktop.
Možda su PK I PA bagoviti sada, ali, nisu oni krivi što su ih takve stavili u distribucije(ja ih još uvek ne koristim).
A to što tebi izgleda kao vrtenje u krug, ja vidim kao evoluciju i prirodan proces u razvoju softvera. Jeste, možda se nekad seče prerano, ali se uvek traže bolja rešenja. Uglavnom, kockice se sve više slažu, Linux je sve bolji OS, ko hoće da ga koristi neka ga koristi.@moonbeam_rider
Smanji malo strasti, veći si zilot od zilota. 😉13. новембар 2009. у 6:17 pm #81811na12УчесникNe znam zasto je potrebno da linux ima mnogo korisnika,da bi adobe pravio photoshop za linux.To je najveca glupost,jer ko ima para za photoshop imace i za windows.A te price koji je os bolji,pa to je mlacenje prazne slame.Koliko ljudi toliko cudi,meni je linux bolji zato sto mogu da ga modifikujem onako kako ja hocu,i zbog jos nekih stvari,ali da ne zelim da se zezam sa os-om,mozda bih ga koristio jedino za surf(zbog virusa).Ljudi jednostavno nece da razmisljaju i gotova prica,a linux filozofija zahteva upotrebu malo mozga.
13. новембар 2009. у 6:41 pm #81812JA_SAMУчесникSentenca je o fašizmu kao o dimkovićizmu koga ti širiš i “truješ” ljude.
Mislim da su ljudi shvatili šta je to dimkovićizam, dovoljno je da pročitaju svaki tvoj post u celini.Jel jos nekoga ovaj covek podseca na islamskog ekstremistu ili samo mene?
13. новембар 2009. у 8:30 pm #81813MladenIsakovicУчесникOpsednut je Dimkovićem.
Kosmonaut, aj’ zayebi više Dimkovića, opsednut si njime. Ako imaš šta da mu kažeš, idi na Advocacy pa mu reci, samo qrton priča čoveku iza leđa. Znači, odyebi više sa prozivanjem Dimkovićem, šta god ko kaže, RMS-ovcu jedan. Idi pa mu kaži, ako imaš/znaš šta da mu kažeš. Ako si opsednut njime, to je tvoj problem, ne smaraj nas ostale.13. новембар 2009. у 8:32 pm #81814GoranSTXУчесникE to je ono što meni neće biti jasno. Zašto krećete u personalne i lične napade ako diskusija nema nikakve veze sa tim? Argumentovana debata ima za cilj diskreditaciju protivnikovih stavova, ne protivnika lično… Pričamo o operativnim sistemima, a vi potežete lična imena (bilo koja, apsolutno nebitno), može, ali ako su to Linus, RMS i slični faktori… sve ostalo je degutantno i dovoljno da se momentalno isključim iz rasprave…
14. новембар 2009. у 1:13 am #81815MoneoУчесникZnam ja vrlo dobro sta je PA,Gstreamer i Phonon tako da veruj da mi nisu potrebna predavanja sa te strane
Ono sto je bitno je da PA totalno nepotrebna stvar kada vec postoje vise nego pristojna resenja koja treba dalje da se usavrsavaju
Iskreno ne vidim i nikakvu svrhu packagekit-a kada postoje npr yum i yumex koji rade vise nego dobro i mogu se koristiti na bilo kom rpm distrou,dok je Synaptic+apt default izbor vec godinama na bilo kojoj deb distribuciji
I ne znam da li si primetio kontradikciju u svom postu “linux je sve bolji”
Heh pa ako je sve bolji zasto se jos uvek vrti oko tih 1% i stagnira,zasto nema veci broj korisnika,a silne godine “napretka” prodjose-ja pomenuh vrtenje u krug kao jedan od bitnijih razloga 😉
A Kosmi je opsednut Dimkovicem jer verovatno kapira da je covek u pravu za dosta stvari pa je najlakse malo pljuckati,kada covek ne moze da se suoci sa istinom O014. новембар 2009. у 12:28 pm #81816ВладимирУчесникZnam ja vrlo dobro sta je PA,Gstreamer i Phonon tako da veruj da mi nisu potrebna predavanja sa te strane
Ono sto je bitno je da PA totalno nepotrebna stvar kada vec postoje vise nego pristojna resenja koja treba dalje da se usavrsavaju
Iskreno ne vidim i nikakvu svrhu packagekit-a kada postoje npr yum i yumex koji rade vise nego dobro i mogu se koristiti na bilo kom rpm distrou,dok je Synaptic+apt default izbor vec godinama na bilo kojoj deb distribucijiNa primeru Phonon-a mi se čini da nisi baš siguran šta je šta, pa eto. 🙂
Najočiglednija prednost PackageKit-a je instalacija paketa na zahtev aplikacije bez obzira na desktop okruženje. Znači, ako ti npr. OpenOffice ponudi opciju “install plugin…”, ako klikneš na to, radiće ti i u Fedori i u Ubuntu-u i na Fluxboxu i na Gnome-u, KDE-u,…
@Vladimir
I ne znam da li si primetio kontradikciju u svom postu “linux je sve bolji”
Heh pa ako je sve bolji zasto se jos uvek vrti oko tih 1% i stagnira,zasto nema veci broj korisnika,a silne godine “napretka” prodjose-ja pomenuh vrtenje u krug kao jedan od bitnijih razloga 😉Ne bih baš rekao ni da Linuxu opada popularnost, što bi se po tvojim zapažanjima dalo zaključiti.
I ne znam zašto su ljudi nestrpljivi toliko, Linux ne cilja nikakvu Božićnu kupovinu niti treba nekome nešto da dokazuje.
Da se razumemo, ja nemam nikakav problem sa Windowsom i MS-om, koristim ga dosta često, ali hajde me ubedi da korisnički interfejs Windowsa 7 nije umobolan i da KDE4 nije funkcionalniji od njega.
A što se tiče 1%.. Dostojevski je kvalitetniji od Mir-Jam, ali je teži. 🙂14. новембар 2009. у 1:04 pm #81817MoneoУчесникPhonon je ustvari jedna vrsta wrappera za bilo koji soundframework ili server koji je dostupan-pa recimo mozes da koristis gstreamer,pulse audio pa i xine-lib ako su dostupni-mislim da sam to vec napisao 😉
Ako se ne varam to slicno nudi PA to je jos jedan layer povrh Alse i drugara,tako da ne vidim koja bi to prednost PA bila u odnosu na postojeca resenja jer su vec pomenuti Gstreamer i nekada Arts koristil takodji ALSA-u
Dakle sada imas PA koji samo unosi dodatnu zbrku u ionako haoticnu situaciju-mislim da sam kacio ovde linkove gde je lepo objasnjeno sve
Dakle bas bi voleo da cujem koja je to prednost PA-a u odnosu na npr gstreamer-navode sve i svasta,ali nesto sumnjam da je to od preterano od koristi prosecnim korisnicima koji bi samo da puste neke mp3-ice ili pogledaju neki filmSa wikija
The main PulseAudio features include:
* Per-application volume controls
* An extensible plugin architecture with support for loadable modules
* Compatibility with many popular audio applications
* Support for multiple audio sources and sinks
* Low-latency operation and support for latency measurement
* A zero-copy memory architecture for processor resource efficiency
* Ability to discover other computers using PulseAudio on the local network and play sound through their speakers directly
* Ability to change which output device an application plays sound through while the application is playing sound (without the application needing to support this, and indeed without even being aware that this happened)
* A command-line interface with scripting capabilities
* A sound daemon with command line reconfiguration capabilities
* Built-in sample conversion and resampling capabilities
* The ability to combine multiple sound cards into one
* The ability to synchronize multiple playback streams
* Bluetooth audio devices with dynamic detection
* The ability to enable system wide equalizationNe vidim da je meni ikada bilo sta zatrebalo sa ove liste u svakodnevnom radu,a linux koristim vec 6 godina skoro,jedino stavka za bluetooth ne deluje lose 😉
To sto ti pominjes za packagekit Fedora je imala vec odavno sa pirutom i pupom,jos od verzije 5-dakle ako je nekoj aplikaciji trebao neki paket on se automatski instalirao preko piruta,slicno i sa klikom na neki rpm paket
A pirut i pup su radili svugde gde ti je prisutan i yum koga koriste,tako da se opusteno mogao koristiti na bilo kom rpm distrou
Ali sta ce to nama,daj da pisemo iz pocetka package kit koji je u prvim verzijama bio boze sacuvaj-ja ga iskreno ne bi stavljao ni u beta verziju necega a kamoli gotov distro(a iskreno nije ni sada preterano bolji ;))I interfejs za Win 7 nije umobolan(mislim kakve su to izjave ^-^) vec je prilicno dobar,kontam ja da je tesko ljudima posle XP-a da se naviknu ali kada sam ja probao Vistu i posle Win 7 trebalo mi je par dana da udjem u stos-cak stavise kada se covek jednom prilagodi,nema teoretske sanse da se vrati na XP ili bilo sta drugo,to bi bilo doslovno kao sa konja na magarca
Pre bi rekao da KDE 4 ima gomilu “umobolnih” stvari ali ajde-treba biti genije pa ubaciti opciju za sortiranje widgeta kada vec postoji mogucnost da se isti izbace na desktop i koriste kao klasicne ikone
Ili se setiti pa ubaciti u opcije za podesavanje sistema dugme run as admin sto je btw bilo prisutno u verziji 3,pa posto ga nema ajd se izloguj kao obican user i uloguj kao root
Isto tako podesavanja toolbarova su mizerna u odnosu na ono sto si imao u 3-ojci,podesavanje precica je zakomplikovano i konfuzno je,eject optickih uredjaja nece na dugme od drajva vec moram ja da uzimam eject u posebnom widgetu itd itd
Verzija 4.3.x a jos uvek coveku provejava utisak da je u pitanju beta verzija-nije ni cudo sto im je Gnome sa poslednjim verzijama sa razlogom obrisao nos 😉
I onda sto koriste linux tako malo-pa mora da je zbog kvaliteta,a da znam to je neshvaceni kvalitet samo oni odabrani mogu da skapiraju O014. новембар 2009. у 1:19 pm #81818KosavaУчесникO bože da je win 7 interfejs bolji od KDE4 interfejsa šta sve neću čut ovde :P, win može da ima bolje komercijalne programe i igre i ostalo al reć da je win7 interfejs bolji od KDE4 je van svake pameti… inače svakih 6 meseci se unapređuje interfejs što korisnici mogu da vide pomeranjem verzija 4.1,4.2,4.3… verzijama. u KDE 4.4 je najavljena animirana plasma što će oduvat opet windows…inače to je što kod windowsa dok ne izađe nova verzia a to je negde oko 2012 godine…inače ko je primetio Vista je ukrala dosta MAC looka, a win7 je uzeo dosta od KDE4 (panel,windows manager,start menu itd)
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.