Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Dajte nam OS !
- This topic has 70 одговора, 17 гласова, and was last updated 15 years, 1 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
11. новембар 2009. у 2:05 pm #81789kosmiУчесник
Čemu služi marketing? >:D
11. новембар 2009. у 2:09 pm #81790MladenIsakovicУчесникDa se promovišu čukljevi na nogama, sa ukusom marmelade 😀
11. новембар 2009. у 2:35 pm #81791kosmiУчесникDa se promovišu čukljevi na nogama, sa ukusom marmelade 😀
Ajme O0, i sve to bez obzira koliko kande 😀
USA parlament izglasao komunistički zakon o zdravstvenoj zaštititi.
Advokati u Srbiji štrajkuju zbog uvođenja fiskalnih kasa.
Ajd još jedno pitanje: koje je to suštinska razlika između monopolizma i carevine? ^-^
11. новембар 2009. у 4:00 pm #81792MoneoУчесникJebiga linux zealoti nece da shvate da je Windows bolji desktop OS od linux-a
To ne znaci da je linux sranje ili da je windows savrsen, naravno, ali cim to pomenes odmah ispadas MS lover 😉
Iskreno, mislim da je linux daleko bolji za profesionalnu upotrebu, naravno ne svi segmenti nego npr web server-podignes samo base system i konzolu,imas sve alate i programe koje ti trebaju za posao i koji sto je najvaznije RADE posao,tek da ne pominjem embeded trziste sada i Android ovo ono gde ga izgleda ceka svetla buducnost
A to da je linux bolji od Windows-a za desktop moze da se okaci macki o rep-dovoljno samo da pomenem moje iskustvo sa laptopom i linux-om o kome sam pisao ovde vise puta
Mislim-mene ne mrzi da to sve namestim i da googlam ali neki sa manje entuzijazma i zivaca bi batalio stvari za jedan dan i vratio se na Windoze,a takvih je najvise
Nasuprot tome na Win 7 kada sam ga instalirao,radi sve otb-dakle SVE,bez i da sam instalirao ijedan drajver i naravno nema nikakvih problema
Kada tome dodamo i da za linux ne postoje native igre i da relativno mali procenat radi kroz Wine,situacija je takva kakva jeste
I onda se pitam sto 90% trazista rabi Windoze,bas cudno zar ne 😉
U tih jedan posto linux-a na desktopu spadaju entuzijasti,geekovi i ljudi koje vole da eksperimentisu i koji se mahom asociraju sa akademskim ustanovama ili im je linux posao pa drze linux i kuci na masini,to je ipak uzak krug ljudi naspram mase casual korisnika i zato je postotak tako mali
To je realnost koju treba prihvatiti,a to da ce linux da se popne za 10% udela za par godina su bajke-vec sam jednom pricao zasto to nece biti tako(hint kod linux-a se vecina projekata okrece u krug i prisutna je tendencija izmisljanja tople vode umesto da se razvijaju postojeca resenja-primera koliko hoces,alsa vs oss,sada pulse audio itd itd
Realnost zove decice osvestite se pogotovu u svetlu toga da je MS sa Win 7 opet izbacio vrlo dobar proizvod na trziste-to vam kaze covek koji linux koristi od 2003 godine i koji ima nameru da karijeru gradi kao linux sys admin,jednog dana nadam se 😉11. новембар 2009. у 5:06 pm #81793dukenukem_4dУчесникmene nešto drugo muči ,el će mora da se vakcinisujemo , špricamo i u koji deo tela ???
11. новембар 2009. у 6:14 pm #81794АнонимниГостMalopre javiše nadležni: Korisnici M$ mora da se vakcinišu, da plate i potpišu da su to obavili na svoju odgovornost ( u slučaju da se šlogiraju ), pingvindžije ne mora se vakcinisuju – dovoljno da potpišu i plate! >:D
11. новембар 2009. у 6:24 pm #81795MladenIsakovicУчесникmene nešto drugo muči ,el će mora da se vakcinisujemo , špricamo i u koji deo tela ???
U guzicu, samo da špric bude malo deblji :p
11. новембар 2009. у 7:16 pm #81796ВладимирУчесникA zamislite kako bi to bilo da je Linux većinski zastupljen – ja ne mogu. Mislim da tu ima neka magična crta, npr. 5-10% posle koje bi usledio eksponencijalni rast, a posle… nema nazad.
Činjenica je da Linux nije spreman za desktop, ali ima fantastičan potencijal. Pogledajte samo Nepomuk, Akonadi, Telepathy, PolicyKit, DBus, PackageKit, DeviceKit(nadam se da će konačno da zameni HAL), XDG, desktop notifications, BTRFS … pa i taj PulseAudio – sve su to dobro promišljene stvarčice. Izgleda da je slaba tačka taj Xorg i power management, ali čini mi se da se i tu stvari popravljaju. Ne slažem se sa tvrdnjom da se stalno izmišlja topla voda, pre bih rekao da je to evolucija, modularizacija i modernizacija.
Ja sam dosta nestrpljiv da vidim kako će sve da izgleda kad kockice počnu da se slažu, a da li će to da koristi 1% ili 90% korisnika, nama ovde nije toliko bitno. 😉11. новембар 2009. у 8:34 pm #81797RiSKУчесникHmmm… Naopako. Činjenica je da je Linux spreman za desktop, ali ne i da je najbolji sistem za desktop računare. Ovo ne znači da je loš sistem, naprotiv. Mnogima (i sebe uključujem u tu grupu) je baš Linux najbolji ili vrlo dobar izbor.
11. новембар 2009. у 10:22 pm #81798GoranSTXУчесникZnate šta, pripadne mi muka svaki put kad krene rasprava na temu “linux kao desktop OS”. Razlog? Pa, odavno nisam čuo ništa novo… nijedan nov argument za ili protiv… ajte malo sagledajte stvari iz drugog ugla. Uopšte nije bitno da li je linux za desktop ili nije. Ponavljam nije bitno. Mlatite praznu slamu. A evo i razloga.
Ako neko koristi win na desktopu i nema nameru da se bakće sa linuxom nikakvim argumentima ga nećete ubediti u suprotno.
Onaj ko koristi linux i windows uporedo ima najbolje iz oba sveta i upotrebljava one segmente ovih sistema koji mu najviše odgovaraju… Odnos prema ostatku sistema zavisi od individue…
Korisnici linuxa su ipak napredniji poznavaoci materije, pa im se neke stvari koje početnicima stvaraju muku, čine banalnim i smešnim. Njima je bilo koji linux i biznis i desktop računar…
Cela priča se svodi na to da svako koristi ono što zna, ume i može, a da li je linux za desktop zavisi koga od one prethodne trojice pitate. Ono što je činjenica jeste da bi rasprostranjenost linuxa bila daleko bolja kada bi softverska podrška velikih kompanija bila bolja. A evo i mog odgovora na čuveno pitanje koja je godina “Desktop Linuxa”. Ona u kojoj će zastupljenost ovog OS-a preći kritičnu masu korisnika koja će se softverskim kompanijama učiniti kao potencijalno tržište. Tada će i proizvođači hardvera početi da pišu drajvere za linux i ostale firme da prave linux verzije svojih komercijalnih aplikacija i krekeri da pišu skriptove i programčiće na koje će se pecati neuki korisnici…
Vrzino kolo? Upravo tako – potreban je softver koji trenutno obitava na win platformi da bi učešće linuxa počelo značajnije da raste, a da bi taj softver proradio van win platforme potrebno je da linux bude zastupljeniji… Kvaka 22…
Do tada (ako “tada” ikada i bude) možete da se prepucavate i međusobno vređate (jer se sve ovakve rasprave na to i svedu) i da nastavite da upotrebljavate iste sisteme kao i do sada… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.