Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 одговора, 24 гласа, and was last updated 19 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
1. септембар 2007. у 4:19 am #59756
blizzard
УчесникSto se tice desktop sistema moj licni favorit je Mac. Ljudi, to su masine sa stilom Smiley sve je spakovano u monitor !!! , performanse su vrhunske na native arhitekturi (PPC), a o dizajnu da ne govorimo.
ti pričaš o bsd sistemu proistekao između ostalog i iz legendarnog BSD 4.3 ^-^ , čisto da znaš 😉 O0
1. септембар 2007. у 5:21 am #59757psy_unix
Учесникpozzz blizzard i dobrodosao 😀 >:D
Mala sugestija – navedi koga si citirao
Sto se tice BSD-a , do sad bi valjda trebalo i deca da znaju kako je nastao MAC1. септембар 2007. у 5:41 am #59758blizzard
Учесникsorry man. i am newbee here. tnx for your wellcome.
sledeći put obećavam da će biti od koga je citirano, sada samo da dopunim od sysctl-a, a ovo sam napisao s’ obzirom da je dosta nakritikovao BSD sisteme, a odjednom ispadne da je idealan jedan od njih (verovatno neznajući podatak kako je nastao).1. септембар 2007. у 5:58 am #59759psy_unix
УчесникE tu si u pravu , prvo ih je napljuvao a posle ih hvali . Ne treba da pominjemo ko je tvorac najboljih ideja , programa , standarda itd itd UNIX/BSD je pionir i na osnovu njega i nastadose svi ostali .
Ova tema ide u “Zasto BSD nece ici u dobrom pravcu” O0 ^-^ 😀
1. септембар 2007. у 8:23 am #59760miodragz
УчесникNiste razumeli uopste coveka onda ^-^
1. септембар 2007. у 12:28 pm #59761salac
УчесникDa se podsetimo malo:
cela ova frka nastala je zbog toga sto se ranije pomenuti Con iznervirao jer njegov patch, koji poboljsava performanse desktop sistema i to strogo igrica (znaci 3d preko opengl-a i emulacija directx-a preko wine/cedege) nije uvrscena u linux kernel.Odatle i sledi pominjanje Mac-a kao desktop sistema koji je ‘super’ i ‘idealan’, zbog izgleda i organizacije a ne zbog performansi.
Ako cemo da se spustamo malo nize od slike na monitoru, koja bez ikakve dvojbe na mac-ovima deluje odlicno, Darwin kernel pati od ozbiljnih nedostataka i ima niz uskih grla koje nema nijedan drugi BSD , kao ni linux i sto je najtragicnije – kao ni windows.Po mom misljenju OS X je zreo za jednu veliku generalku ispod haube, sto znaci manje kozmetike a vise ozbiljnog rada.
1. септембар 2007. у 2:56 pm #59762sysctl
Учесник@blizzard: hvala ti na prosvetljenju, toliko godina koristim Mac, a nisam znao da je to “BSD” >:D
@salac: kernel na PPC platformi se zove mach, a sistem se zove darwin, cisto za informaciju.Prvo, da se razumemo mac’s not bsd isto koliko gnu’s not unix. Ako idemo po logici koju ste naveli, onda ispada da je i windoze, odnosno dos unix system, ali necemo toliko daleko 😀
Mac nije “superioran” samo zbog izgleda i organizacije, vec i zbog performansi i uske povezanosti sa hardverskom platformom ispod haube. Ne kazem da je i on savrsen sistem, ali svakako je bolji za DESKTOP od raznih varijanti Linux/BSD sistema. A sto se tice “generalke”, pa naravno da mu je potrebna, isto koliko i BSD-izmima i Linux-oidima 😀
1. септембар 2007. у 4:05 pm #59763salac
Учесник
@salac: kernel na PPC platformi se zove mach, a sistem se zove darwin, cisto za informaciju.Fala na ispravci, nije da se bas druzim sa macovima svakodnevno.
Mac nije “superioran” samo zbog izgleda i organizacije, vec i zbog performansi i uske povezanosti sa hardverskom platformom ispod haube. Ne kazem da je i on savrsen sistem, ali svakako je bolji za DESKTOP od raznih varijanti Linux/BSD sistema. A sto se tice “generalke”, pa naravno da mu je potrebna, isto koliko i BSD-izmima i Linux-oidima 😀
Sa ovim nikako ne mogu da se slozim. Igrom slucaja imao sam tu srecu da testiram performanse PPC arhitekture u odnosu na x86/windows u sadejstvu sa ortakom-zaludjenikom, i to bas tamo gde bi Mac trebao da bude najjaci – ‘photoshop-ovanje’ i sl sranja. Daleko je on bio od superiornosti……daleko. Da li se nesto bitno promenilo u medjuvremenu? Ne znam…..koliko znam od tada se u OS X promenilo slabo sta, osim sto je ‘portovan’ na x86.
Sa druge strane naleteo sam na neke benchmark rezultate MACH kernela (ne Darvin 🙂 ) u odnosu na linux/BSDe gde su bile testirane stvari koje mene najvise interesuju (serverske primene i u manjoj meri teska numerika), a rezultati su bili bas losi za OS X.
Zakljucak – tacno je da je OS X zaokruzeniji kao OS od bilo koje linux distribucije, ali ja o tome nisam ni govorio. Ja sam ISKLJUCIVO uporedjivao kernele. Jos jednom ponavljam – postoje uska grla u OS X kernelu koja, iako se za njih zna vec mnogo godina unazad, nisu otklonjena. Umesto toga Apple se odlucio da dodatno nasminka GUI i unapredjuje svoj mp3 pleyer (oh pardon….iPod 🙂 )
Da li je ovo dobro ili lose? Iskreno nemam pojma. Ja licno bih uvek pre izabrao prava sistemska unapredjenja nad malo lepsim interfejsem, ali obzirom da mac useri sebe dozivljavaju kao velike estete i uzivaoce lepih stvari, lako je moguce da je Apple u stvari pogodio bas tamo gde treba.
2. септембар 2007. у 5:00 am #59764blizzard
УчесникZao mi je što nemam bolji dokument da ti dam sysctl, ali pažljivo ga prouči i stvarno ćeš naučiti nešto novo. Inače skinuo sam ga direktno sa unix history… Čisto da se zna…
Prati putanju Mac OSa prema nazad i videćeš koje su sve verzije “unixa” uticale na njegov razvoj i iznenadićeš se.2. септембар 2007. у 2:13 pm #59765Mr_Pingvin
УчесникMnogo se filozofira a malo radi. Ako se nekom ne sviđa u kom pravcu ide linux, mogao bi da se potrudi da ga ispravi. Sve nas mrzi pa posle su nam ameri glupi..
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.