Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 odgovora, 24 glasa, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
2. septembar 2007. u 2:46 pm #59766
blizzard
UčesnikMnogo se filozofira a malo radi. Ako se nekom ne sviđa u kom pravcu ide linux, mogao bi da se potrudi da ga ispravi. Sve nas mrzi pa posle su nam ameri glupi..
Super. Evo ja sam spreman da napravim novu verziju linux distribucije… Čekaj malo… Pa time ništa ne menjam. Kernel i daljen nije u mojoj nadležnosti. Kada malo bolje razmislim i pakete koje odaberem nisu u mojoj nadležnosti. Ma mi smo najpametniji narod na svetu sve ćemo sami napisati. Jel tako? 😉 O0
2. septembar 2007. u 3:39 pm #59767BrokeBody
UčesnikNije :>
2. septembar 2007. u 10:02 pm #59768stanko
UčesnikMnogo se filozofira a malo radi. Ako se nekom ne sviđa u kom pravcu ide linux, mogao bi da se potrudi da ga ispravi. Sve nas mrzi pa posle su nam ameri glupi..
O0
2. septembar 2007. u 10:09 pm #59769Mr_Pingvin
UčesnikEvo zanimljivog teksta koji govori o kernel razvoju
http://www.linux.com/feature/118862
A i prestigosmo win98, na redu je Vista 😀
3. septembar 2007. u 6:27 am #59770psy_unix
UčesnikA evo i pametnog predloga . Zakljucajte temu . sve je vec receno i sto je najbolje od svega ,
Linux CE ici u pravom smeru . O0 😀 >:D3. septembar 2007. u 8:41 am #59771marelli
UčesnikSta odrazumevas pod pravim smerom,bolji ili losiji od Vi$te? 😀 :biggrin:
A zasto sam stavio Vi$tu???? >:(
3. septembar 2007. u 9:22 am #59772nowave
UčesnikJos jedna zanimljiva stvar koja mi je zapala za oko – neko rece kako bi umesto hakera i programera iz garaze trebalo zaposliti skolovane programere. Za ovo jedan veliki LOL.
Sta je skolovani programer? Neko ko zna teoriju baza podataka, sintaksu C/C++ , a u zadnje vreme i da napravi par formi u Visual Studiju, uz to je istreniran kao ker od strane svojih profana po raznim visokoskolskim ustanovama. Ako takvi trebaju da razvijaju bilo koji kernel, onda nam se crno pise……
Svako, ali bas svako ko razvija kernel jeste haker (ja bih cak prosirio to i na celokupnu oblast sistemskog programiranja). Ne postoji nacin da se skoluju ljudi za ovaj tip programiranja. Skola je tu da se nauce osnove programskih jezika, a sve ostalo je hakerisanje u najlepsem smislu te reci.
Uostalom, gotovo svi kernel programeri JESU skolovani za to, svako od njih je ili student ili je zavrsio neki od fakulteta.
Ajde da malo pojasnim koncept skolovanog programera. Pod skolovanim programerom podrazumevam nekoga ko zna kako da se ponasa u jednom velikom timu, ko zna gde mu je mesto, i koji mu je zadatak u svako doba dana i noci. I nije poenta samo znati programirati nesto, ischukati nesto i reci to radi i super. Potrebno je znati kodirati sa stilom, koji se uci, koji se ne moze pokupiti usput. Potrebno je znati kodirati tako da kad neko drugi uzme taj kod, da odmah lepo moze da vidi sta je uradjeno, kako je uradjeno, gde se nalazi,… a ne da provodi sate i dane pokusavajuci da odgonetne tudji kod. I zato je potrebno da programeri budu skolovani, zato sto se to uci u skoli, faxu, a ne sedeci kod kuce i hakerisanjem kernela. Sam CK, po njegovim recima, nije programer, i pre nego sto se uhvatio da napise taj pachset, nikad i nije programirao, i onda se buni kad Linus ne uzme njegov scheduler, vec neki drugi. Mislim, jel neko ovde zaista zasukao rukave i uporedio ta dva koda, ne samo sa funkcionalnog stavnoista, vec i sa stanovista integracije, odrzavanja, preglednosti koda, same perspektive koda,… Cisto sumnjam. Iskreno nisam ni ja. I dosta vise o pogledu na programiranje samo sa stanovista baza podataka i Visual Basic-a. Meni se iskreno smuci kad neko na to gleda kao na hakerisanje! Ljudi hakerisanje je ppjam star nekih 30-ak godina, a programiranje je pojam star preko 50(mozda i ceo vek)! To je ozbiljna nauka i umetnost u isto vreme, a ne neko prckanje i igranje.
3. septembar 2007. u 9:42 am #59773dukenukem_4d
Učesniki ja se slazem sa nowave ,iako sam malo zardjao sto se tice programiranja
stvarno,da li je jos neko (osim dva-tri coveka) sto postuju u ovoj temi
uopste citao po kernel-source kodu?3. septembar 2007. u 10:22 am #59774stanko
Učesnik…da li je jos neko (osim dva-tri coveka) sto postuju u ovoj temi
uopste citao po kernel-source kodu?citao?Sta podrazumevas pod tim?
Citati neki kod moze svako,a da li ga moze razumeti… 😉
Sad dolazi upravo ono sto je rekao nowave…
Kada je upitanju timski rad od velike vaznosti je da kod bude razumljiv svima u timu pa i sire…a napisati razumljiv kod nemoze svako!Kada pricate o fakultetima,naravno da se tamo uce osnove programiranja ali to neznaci da svi koji zavrse znaju samo osnove programiranja ;)Mnogo toga se uci i kod kuce…i naravno to se temelji na onome sto se nauci na faxu!
Potpuno se slazem sa nowaveom kada govori o skolovanim programerima….3. septembar 2007. u 10:35 am #59775nowave
Učesnik@dukenukem4d
@stanko
Najzad da neko razume o cemu govorim.
Neka paralela bi bila automehanicar-(auto) inzenjer sa hacker-(skoloavn programer) inzenjer racunarstva. Svako moze da bude mehanicar (manje ili vise uspesno), i isto tako hacker. Ali moci projektovati automobile, ipak ne moze svako. Pa zar biste i hteli da vam neki doktor medicine (CK je doktor medicine po profesiji) projektuje vas buduci automobil?! To sto svako moze da kupi kompujter, da instalira Linux i gcc ga ne cini profesionalcem. Ne bih zeleo da umanjujem CK-ev doprinos, ili da ga nipodastavam, ali samo hocu da razgranicim pojmove hackera i programera. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.