Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 odgovora, 24 glasa, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
15. avgust 2007. u 4:41 pm #59686
dukenukem_4d
UčesnikMalcice sam se umorio od one silne filozofije (huh)
ali da li ste sigurni da linux ne ide u dobrom pravcu?
http://www.kroah.com/log/linux/ols_2006_keynote.html
greg kroah je programer u kernel timu ,mislim da je zaduzen za usb
tu negde se pominje kako bi trebalo da se razvija linux (evolution)
pa zar niko ne cita uopste kenel-source??? ima tamo lepih stvari
linux je kernel.tacka
ljudi razvijaju to cudo u slobodnom vremenu.
rezultat je operativni sistem koji radi na velikom broju platformi
ali tu se pominje da sa svakom promenom jezgra ,moraju da izvrse fixes svuda gde treba
i cini mi se da kazu da je ovakav nacin razvoja efikasniji nego na win
http://www.kroah.com/log/images/ols_2006_keynote_21.jpg
pa i ja vala ne bih voleo da neko vrsi “abuse” nad mojim “sysfs” na neotkrivene nacine!
ali sta je rezultat? veoma veoma stabilan kernel
e sad iako je ck ideja bila dobra,ako se u nekoj tacki kosi sa stabilnoscu ili
rada na velikom broju platformi,onda su je po metodi NZS – odbacili
npr da li moze ck da radi i na motoroli ili je optimizacija samo za x86 arhitekturu?
jer oni napominju da iako se sam kernel interno menja,njegov interface sa user space
ostaje manje vise nepromenjen!jos jednom pominjem rezultat:
stabilnost i sigurnost i…. ne mogu vise da pisem ,previse sam umoran15. avgust 2007. u 4:49 pm #59687BrokeBody
UčesnikPa pitanje je koliko je onda skolovanih programera ukljuceno u taj poso, ako je istina da su uglavnom hacker-i u pitanju, onda ne bi bilo lose to promeniti, samo je pitanje kako.
Najbanalniji primer hakovanja je editovanje xorg.conf-a, na primer. 😉 Prvi uslov da bi bio dobar haker (po hakerima) jeste da budes dobar covek, koji voli da deli, da daje, a da nista ili vrlo malo trazi za uzvrat.
Na zalost, cika Bili se potrudio da hakeri ispadnu losi ljudi. Posto je Windows zatvoren, ako hoces da nesto cacnes i podesis malo dublje u sistemu, moras da ga hakujes. Medjutim, jebena Microsoft EULA te tretira kao “softverskog pirata” ako razbijes Windows (jedini nacin je hakovanjem). I tako, hakeri postadose losi ljudi, koji zive a nista ne placaju, … ::)
Preporucujem ti film “Revolution OS”. Tu je lepo objasnjeno sta je haker, i jos mnogo toga… Ne znam da li ima u Linuxo Klubu da se naruci, ali ako nema, mogu da posaljem disk Tomi, pa naruci.
Haker je neko ko se vrlo dobro razume u nekoj oblasti, i to nema mora da bude samo racunarstvo. Pojam “haker” je nastao pre nego sto su nastali racunari, i tada su najcesci hakeri bili masinski i elektroinzenjeri. Dakle, pojam “haker” ne mora obavezno da ima veze sa racunarima. Danas, postoji puno hakera u elektrotehnici, koji se slabo razumeju u racunare. Slika o hakerima zbog jebenog zatvorenog softvera je danas mnogo iskrivljena.
EDIT:
Pa pitanje je koliko je onda skolovanih programera ukljuceno u taj poso
Pa RMS je jedan od dobro skolovanih programera sa MIT-a, a haker je. O0 Ako si dobar programer,koji se izdvaja od mase, vrlo verovatno da si i dobar haker. 😉 Najvise hakera ces da vidis bas po fakultetima. ;)]
EDIT 2:
Pa pitanje je koliko je onda skolovanih programera ukljuceno u taj poso, ako je istina da su uglavnom hacker-i u pitanju, onda ne bi bilo lose to promeniti, samo je pitanje kako.
Verujem da je makar 95% skolovanih programera ili studenata koji studiraju racunarske nauke. 😎 I naravno, to ne treba menjati, teba sto vise da ih bude. 😉
15. avgust 2007. u 4:52 pm #59688dukenukem_4d
UčesnikPa pitanje je koliko je onda skolovanih programera ukljuceno u taj poso, ako je istina da su uglavnom hacker-i u pitanju, onda ne bi bilo lose to promeniti, samo je pitanje kako.
zavisi sta se podrazumeva pod skolovanim programerom
nekada u moje vreme programeri su bili uceni da pisu programe koji su efikasni,brzo se
izvrsavaju i trose malo sistemskih resursa (danas se takvi programi popularno zovu virusi 🙂
ali kad pogledash danas vb sta daje kao izlaz i kolike datoteke,da pocnesh kosu da cupash
pa su onda opravdanja ,kad su vec kompj brzi sto ne pravimo i zahtevnije programe?10,100 ,10000Mb
100000000TB memorije za taj i taj program itd)EDit:mislim da sam hteo da kazem da je kernel pravljen po tim dobrim starim provilima,
ako uopste i ja znam sta sam hteo da kazem ???EDIT2: da li se neko seca one cuvene sale:
sta treba da uradimo sa 10000 cobol programera? Pa pobiti ih…
ili jos bolje :da ih posaljemo na cekanje do penzije? >:D15. avgust 2007. u 5:07 pm #59689Anonimni
GostRe: Tabele-procenti ( brokeBody-1.str. )
Pa kinezi ne razmisljaju kao mi ( od danas do ev. sutra ) – oni gledaju 1000 g. unapred! ::)
15. avgust 2007. u 5:11 pm #59690BrokeBody
UčesnikRe: Tabele-procenti ( brokeBody-1.str. )
Pa kinezi ne razmisljaju kao mi ( od danas do ev. sutra ) – oni gledaju 1000 g. unapred!
Ovakva digresija nece umanjiti surovu cinjenicu da se stanje mozda nece promeniti ni za 1000 godina. :- (Inace, optimista sam)
15. avgust 2007. u 5:13 pm #59691dukenukem_4d
UčesnikE, pa, to nije dizajn
naravno da nije dizajn . i ne treba da bude dizajn!
dole pobornici inteligentnog dizajna! zivela EVOLucija!ovo je tek pocetak ,ako hocete nesto originalno ,novo i nadahnuto:
doci ce vreme kada ce linux sam sebe da pise! kao neka vrsta vestacke inteligencije
i kada naidje na novi hw ,za neko vreme ,krace ili duze moci ce i sam od sebe driver da napise!naravno ,mozda ce do tada i Linusa da nekako smisle da mu ga ubace u kernel direktno kao
deux ex machina ,ali videcemo,zapamtite ove reci!
(ili ce te da se smejete ovim redovima? a mozda vasi unuci ipak nece?
uostalom 1900 nije postojala the Bomba a sada?)EDIT:izvinjavam se zbog naleta entuzijazma…
male preformulacije…15. avgust 2007. u 5:43 pm #59692BrokeBody
UčesnikOna prva statistkia je bila za Market Share sales, a evo za usage,

http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp
:-
15. avgust 2007. u 7:43 pm #59693Stanislav__Antic
Učesnik@BrokeBody:
Ne postoji jasna definicija hakera, i mnogi se ne bi slozili sa tobom. Ja se samo ne slazem da je microsoft imao ista sa unistavanjem izvorne reci haker. Ako zelimo da krivimo nekog to su velike korporacije kao AT&T (odakle je potekao UNIX) i e-banke koje su videle potencijal neta i zelele su da se rese decurlije, nazvali su ih hakerima i krenuli su da stvaraju negativnu sliku o njima putem medija.
@FoxBunny:
Ne postoji moguc dugotrajan plan, zato ga i Linus ne pravi. Jednostavno se stvari menjaju munjevitim tokom.
Linux je jedno zivo bice, koje se razvija, pravi greske i na njima uci. Evoluira u slozeniji zivotne oblike. Nekad je to na gore, a nekad na bolje. Ali kada se sve sabere i oduzme vidimo da napredujemo O0.
Pravila koja naucimo u skoli su korisna, ali samo ako shvatimo njihovo znacenje, nekad ih je potrebno zaobici i ne postovati. NPR. kod koji prelazi jednu stranicu treba staviti u funkciju, prerana optimizacija je majka svog zla,… Tako da smatram da su softverski inzenjeri koji rade na Linux-u toga svesni, tu ima i programera iz velikih korporacija koji su sigurno prosli visoke skole.15. avgust 2007. u 8:06 pm #59694foxbunny
UčesnikNe postoji moguc dugotrajan plan, zato ga i Linus ne pravi.
Ne postoji mogućnost da Linus napravi dugogodišnji plan, misliš? 😉
Šalu na stranu, evo, baci oko na ovo:
http://www.dragonflybsd.org/docs/goals.shtml
EDIT:
Sad mi pade nešto na pamet. Stanislave, da li ti to isključuješ mogućnost da u razvoju Linuxa, u kome nema mesta za planove, učestvuju ljudi koji imaju definitivan plan (barem za svoj segment)?
A druga poenta koju je iznelo više ljudi na LKML jest da je Linux zajednica prerasla granice koje su programeri samo mogli da sanjaju pre više godina, i da je došlo vreme da se način rada menja. Gde ti tu vidiš fleksibilnost? Ja tu ne vidim nikakvu fleksibilnost, a ni Linus (barem sudeći po njegovim rečima) nije preterano fleksibilan lik.
15. avgust 2007. u 9:02 pm #59695Stanislav__Antic
UčesnikSad mi pade nešto na pamet. Stanislave, da li ti to isključuješ mogućnost da u razvoju Linuxa, u kome nema mesta za planove, učestvuju ljudi koji imaju definitivan plan (barem za svoj segment)?
Pa, da. Tesko je moguce ako nista drugo. Jer niko ne poseduje kod, samo moze da upravlja njegovim razvojem. Mora postojati jasna svest o potrebi nekog resenja da bi se ono implementiralo i prihvatilo od strane svih.
Gde ti tu vidiš fleksibilnost? Ja tu ne vidim nikakvu fleksibilnost, a ni Linus (barem sudeći po njegovim rečima) nije preterano fleksibilan lik.
Linus je mozda fleksibilan a mozda i ne. Cinjenica je da vodja mora da ima jasne stavove i da se drzi njih. Naravno, ako shvati da taj stav steti ono za sta se bori bice spreman da ga promeni. To vidimo iz toga sto Linus nije iskljuciv po pitanju GPLv3 licence, i svakako ce je prihvatiti ako je prihvati OpenSolaris zbog prakticne koristi.
Linux nije fleksibilan u tom smislu da se menja radikalno u svakom izdanju. Ali je spreman da izbaci stvari za koje je utvrdjeno da ne funkcionisu kako bi trebalo. Da pravi izmene u sistemskom interfejsu ako se uvidi potreba za tim, i tako pojednostavljuju razvoj kernela umnogome, ali zbog toga i nedostaje backward compatibility.
Ako se nekome ne svidja nacin razvoja Linux-a, ima svakako FreeBSD, ili ako je spreman da proguta CDDL licencu moze da koristi i OpenSolaris. Tu sve vrvi od pazljivih planiranja i kodiranja.@DragonFly:
Svidjaju mi se ideje na kojima je zasnovan. Nista preterano revolucionarno, ali kad sve saberes dobijas veliko unapredjenje jednog 4.4BSD sistema.
Jos ostaje da se pokaze na delu, samo napred DragonFly >:D -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.