Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Zasto Linux nece ici u dobrom pravcu
- This topic has 199 одговора, 24 гласа, and was last updated 19 years раније by
foxbunny.
-
АуторЧланци
-
15. август 2007. у 10:23 pm #59696
BrokeBody
Учесникmnogi se ne bi slozili sa tobom
Ne bi? 🙂 Pitaj ove momke ovamo[/url] sta je to haker. 😎 Jedno od najvecih legla PC hakera (koji vrlo retko dolaze, inace).
Ja se samo ne slazem da je microsoft imao ista sa unistavanjem izvorne reci haker.
U dokumentarcu “Revolution OS” tako je dobro (indirektno) objasnjeno kako je veoma uticao.
Ako zelimo da krivimo nekog to su velike korporacije kao AT&T i e-banke koje su videle potencijal neta i zelele su da se rese decurlije, nazvali su ih hakerima i krenuli su da stvaraju negativnu sliku o njima putem medija.
I to je, pored onog gore, vrlo tacno.
Ne postoji jasna definicija hakera
Dok jos nije postojao PC, definicija je bila prilicno jasna. Na zalost, danas moze toliko toga da znaci.
Elem,
Nisam znao da se slobodni UNIX (BSD distribucije) tako uredno razvijaju. O0
15. август 2007. у 11:34 pm #59697miodragz
УчесникSmetalo to nekom ili ne hackeri su u mnogome ucestvovali u razvoju linuxa a i svi smo mi po malo hackeri kad menjamo xorg.conf,fstab,petljamo po drajverima i pokusamo da zavirimo negde na zalost takve stvari nisu dozvoljene na nekim OS-ima (MS) U linux svetu za svakog ima mesta
15. август 2007. у 11:40 pm #59698Stanislav__Antic
Учесникhttp://catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html
Ovde imas dobro objasnjenje termina hacker. Iako nijednu definiciju ne bi trebao da uzimas zdravo za gotovo, ova je mozda najbliza istini.
Epitet hacker-a se dobija od elitnih clanova zajednice i nikad se ne prisvaja. To je znak izvesnog postovanja umeca te osobe. Zato je malo pravih hackera, a mnogo je samozvanih.
RMS je u filmu RevolutionOS samo dao povrsnu definiciju tog termina, pa nemoj da je uzimas zdravo za gotovo.16. август 2007. у 12:19 am #59699BrokeBody
Учесникhttp://catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html
Ovde imas dobro objasnjenje termina hacker. Iako nijednu definiciju ne bi trebao da uzimas zdravo za gotovo, ova je mozda najbliza istini.Dobar link ;), mada se tu prica o softverskim hakerima, a ne o hakerima uopste, ali nije lose, barem kada su u pitanju softverski.
RMS je u filmu RevolutionOS samo dao povrsnu definiciju tog termina, pa nemoj da je uzimas zdravo za gotovo.
I ne uzimam. Samo sam rekao da je fino objasnjeno ovo za uticaj Microsoft-a, ali indirektno. Dakle nece bas samo da se objasni u filmu. 🙂
EDIT:
to be a hacker you have to get a basic thrill from solving problems, sharpening your skills, and exercising your intelligence.
If you aren’t the kind of person that feels this way naturally, you’ll need to become one in order to make it as a hacker. Otherwise you’ll find your hacking energy is sapped by distractions like sex, money, and social approval.
Al’ je ovar ESR prs’o! 😀 Slozicete se barem zbog jedne od tri stvari koje je naveo kao primer.
16. август 2007. у 8:12 am #59700nowave
УчесникOnaj prvobitni pojam hacker-a je tokom godina dosta promenio znacenje. Kada sam razgranicio hacker-a i skolovanog programera, pod tim sam mislio bas upravo da ce skolovan programer imati jedan jasan, konstruktivan pristup zadatku koji se nalazi pred njim, da ce ga pokusati resiti metodicno, uz jasnu koncepciju u svakom trenutku. Da bi neko bio sposoban za tako nesto, mora dosta godina da provede radeci u timu, kodujuci na raznim nivoima. Mozda je i to problem Linuxa, sto ljudi jednostavno nisu fizicki na istom mestu, ipak dosta znaci i direktna ljudska komunikacija. Naravno uz jasno vodjstvo, koje ce u svakom trenutku znati gde se nalazi i kuda ide. Mozda Linus i nije najbolji covek za to, mozda jeste ne bih znao reci, ali izgleda da je jedini koji odlucuje o tome, a to mi se bas i ne svidja.
16. август 2007. у 8:30 am #59701foxbunny
Учесник[quote=”foxbunny”]
Sad mi pade nešto na pamet. Stanislave, da li ti to isključuješ mogućnost da u razvoju Linuxa, u kome nema mesta za planove, učestvuju ljudi koji imaju definitivan plan (barem za svoj segment)?
Pa, da. Tesko je moguce ako nista drugo. Jer niko ne poseduje kod, samo moze da upravlja njegovim razvojem. Mora postojati jasna svest o potrebi nekog resenja da bi se ono implementiralo i prihvatilo od strane svih.[/quote]
Po tvome ispada da je Linus = svi. Posto je opstepoznato da Linus odobrava kod i koordinira sve mergeove.
[quote=”foxbunny”]
Gde ti tu vidiš fleksibilnost? Ja tu ne vidim nikakvu fleksibilnost, a ni Linus (barem sudeći po njegovim rečima) nije preterano fleksibilan lik.Linus je mozda fleksibilan a mozda i ne. Cinjenica je da vodja mora da ima jasne stavove i da se drzi njih. Naravno, ako shvati da taj stav steti ono za sta se bori bice spreman da ga promeni. To vidimo iz toga sto Linus nije iskljuciv po pitanju GPLv3 licence, i svakako ce je prihvatiti ako je prihvati OpenSolaris zbog prakticne koristi.
Linux nije fleksibilan u tom smislu da se menja radikalno u svakom izdanju. Ali je spreman da izbaci stvari za koje je utvrdjeno da ne funkcionisu kako bi trebalo. Da pravi izmene u sistemskom interfejsu ako se uvidi potreba za tim, i tako pojednostavljuju razvoj kernela umnogome, ali zbog toga i nedostaje backward compatibility.
Ako se nekome ne svidja nacin razvoja Linux-a, ima svakako FreeBSD, ili ako je spreman da proguta CDDL licencu moze da koristi i OpenSolaris. Tu sve vrvi od pazljivih planiranja i kodiranja.[/quote]Hehe, pa naravno da mi se ne svidja nacin na koji se razvija Linux. Pazi. Ja sam desktop korisnik. I ako cemo pravo, to je u Linuxu zesce zapostavljeno. A sad je zahvaljujuci Linusu ukinut CK koji sam poceo da koristim zahvaljujuci fenomenalnim performansama. I sad. Kao postoji CFS, ali je na zalost, Ingo izgleda lisen svih planova za buducnost koje je posedovao Con… videcemo sta ce Ingo uraditi. Nesto sumnjam da ce moci da zameni Cona.
16. август 2007. у 8:35 am #59702foxbunny
УчесникSmetalo to nekom ili ne hackeri su u mnogome ucestvovali u razvoju linuxa a i svi smo mi po malo hackeri kad menjamo xorg.conf,fstab,petljamo po drajverima i pokusamo da zavirimo negde na zalost takve stvari nisu dozvoljene na nekim OS-ima (MS) U linux svetu za svakog ima mesta
It’s hack versus design. There needs to be a balance between the two and a culture to receive both and not create and either/or situation. Con’s method of development should be welcomed.
16. август 2007. у 2:13 pm #59703Stanislav__Antic
УчесникAl’ je ovar ESR prs’o! 😀 Slozicete se barem zbog jedne od tri stvari koje je naveo kao primer.
Jel zelis da budes Jedi or what :).
16. август 2007. у 2:14 pm #59704foxbunny
УчесникNope, on samo zeli SEX. 😀
Da se razumemo, hocu i ja. Zato nisam hacker.
16. август 2007. у 2:17 pm #59705Анонимни
ГостYou have ‘bunny’ in your name, you are meant to have sex 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.