Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [VODIC] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 76 одговора, 36 гласова, and was last updated 13 years, 2 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
4. мај 2008. у 7:59 pm #55243АнонимниГост
Meni poljski izbacio:
1.Fedora
2.open SUSE
3.Debian Gnu/Linux
4.Ubuntu Linux
5.FreeBSD
Osim open SUSE ,sve sam distroe oprobao.Stalno sam na Debian-u,terao sam dugo Ubuntu,sa Fedorom sam jos uvek nekako na “vi”,ne slazemo se,FreeBSD imam instaliran i sve vise me odusevljava.5. мај 2008. у 8:16 am #55244marelliУчесникMeni izbacio Debian.
Pogodi tacno u cebtar ,hehehe ….. :biggrin:!
Po meni ,najbolji distro,kako za pocetnika tako i za naprednog korisnika.15. јун 2008. у 6:59 am #55245misa_prУчесникHvala,
pregledao sam ponudu distribucija za moj komp, ali ne znam gde ih mogu naći.[quote=”misa_pr”]
LPosto veoma zavisim od racunara hteo bih da se polako prebacim sa Win-a na Linux pa me interesuje kako mogu da instaliram i jedan i drugi OS na istu masinu, a da rade obe bez problema. Za tako nesto koristim prilicno staru masinu, naime, to je Compaqov PII na 400MHz i 192MB RAM-a. Voleo bih i preporuku distribucije koja bi radila na toj masini sa Win 98SE.Moguće je da linuks operativni sistem bude instaliran na istom računaru i da radi uz neki Windows, ustvari može da bude i nekoliko linuks distribucija. Samo je potrebno obezbediti prostor smanjivanjem FAT particije ili dodavanjem još jednog hard diska. Neki predlozi za pogodne distribucije se nalaze na:
http://distrowatch.com/search.php?category=Old+computers&orig
Ja bih dodao i ZenWalk linux, a sigurno će i drugi imati dobre predloge.Nemanja Vukićević
[/quote]16. јун 2008. у 8:48 am #55246nvukicevicУчесникAko skidanje ISO slika sa servera distribucije ili preko torenta nije praktično, instalacioni diskovi mogu da se kupe preko ovog sajta, nalaze se u delu Linuxo Klub. Još jedan sajt preko koga se prodaju diskovi je overburn.tk . Za distribucije kojih nema u ponudi postavi temu na forumu, možda ih ima neko od članova i može da ti pošalje CD.
Nemanja Vukićević
7. октобар 2008. у 10:08 am #55247nemysisУчесникMeni ispade moj voljeni Gentoo na prvom mestu.
1. Gentoo Linux
2. FreeBSD
3. Slackware Linux
4. OpenBSD
5. NetBSD14. септембар 2010. у 10:59 pm #85429sre76ГостLjudi koji prelaze sa win na linux je bitno da ima dobru podrsku za hardware, lagan nacin komunikacije, instalacije software i upoznavanje uopste sa filozofijom rada linuxa.
zato se slazem da su velike distribucije nesto sto treba prvo probati.
Mozda mandriva, suse, ubuntu je odlican i ima fenomenalnu podrsku za software.
Fedora i slackware po meni nisu bas za pocetnike.
Trenutno Ubuntu je neverovatno napredovao, ima fenomenalnu podrsku za hardware, i veoma stabilan kao sistem.
Uz to od skoro su ubacili wubi opciju znaci instalaciju unutar windowsa kao prvo upoznavanje sa linuxom sto pozdravljam.
Ubuntu definitivno bi trebalo probati. Lagan, nije veliki, sve je na dohvat ruke, laka instalacija, i sto je najvaznije ima neverovatno jaku podrsku od srpske zajednice i lokalizaciju.
8. април 2011. у 12:15 pm #86793dadobГостZelim instalirati neki od Linux operativnih sistema, pa ako mi moze neko odgovoriti koji bi mi najbolje odgovarali na sledece dve konfiguracije racunara:
Pentium 3 (ako je moguce instalirati na njega)
Procesor 733 MHz
Ram 256 MB
HDD 40 GB
Graficka 32 MBi
Toshiba Laptop
Dual core 2.0 GHz
Ram 3 GB
HDD 230 GB
Graficka 128 MBKoristio bih ga prvenstveno za internet, office paket, te za filmove, slike i muziku!
NE MORA BITI PROGRAM ZA POCETNIKE. ZELIM DA JE STABILAN, BRZ I POUZDAN, A OSTALO SE NAUCI…ZA POCETAK STA MISLITE O GNOME 3???
HVALA UNAPRIJED
8. април 2011. у 12:43 pm #86796laikexpertГостPozdrav za dadob
na Pentium 3
mozes instalirati Lubuntuna Toshiba Laptop
mozes instalirati Ubuntu
http://www.ubuntu.com/Pogledaj kako izgleda npr:
Linux uz Windows 7 – (Priprema HDD i instalacija) Multi-Boot
http://www.mycity.rs/Linux/Linux-uz-Windows-7-Priprema-HDD-i-instalacija-Multi-Boot.html8. април 2011. у 5:46 pm #86799AndersenГостZelim instalirati neki od Linux operativnih sistema, pa ako mi moze neko odgovoriti koji bi mi najbolje odgovarali na sledece dve konfiguracije racunara:
Pentium 3 (ako je moguce instalirati na njega)
Procesor 733 MHz
Ram 256 MB
HDD 40 GB
Graficka 32 MBi
Toshiba Laptop
Dual core 2.0 GHz
Ram 3 GB
HDD 230 GB
Graficka 128 MBKoristio bih ga prvenstveno za internet, office paket, te za filmove, slike i muziku!
NE MORA BITI PROGRAM ZA POCETNIKE. ZELIM DA JE STABILAN, BRZ I POUZDAN, A OSTALO SE NAUCI…ZA POCETAK STA MISLITE O GNOME 3???
HVALA UNAPRIJED
Slackware, i za prvi i za drugi komp 🙂
Za nekoliko dana se ocekuje novo izdanje – Slackware 1337.
Uradi “full install”, i sve sto si nabrojao je vec tu, osim office paketa, koji mozes da skines odavde: http://connie.slackware.com/~alien/slackbuilds/libreoffice/pkg/13.1/libreoffice-3.3.2-i486-1alien.txz10. април 2011. у 8:15 pm #86808dadobГостHvala na savjetima..odlucio sam se za Ubuntu pa me interesuje sta je sa drajverima, da li ih automatski “skida“ kao i Windows 7 ili ih moram sam traziti!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.