Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [VODIC] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 76 одговора, 36 гласова, and was last updated 12 years, 12 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
10. јул 2007. у 8:31 pm #55213ak-87Учесник
Još jedan dobar test za odabir distribucije. 🙂
14. јул 2007. у 6:43 pm #55214foxbunnyУчесникJoš jedan dobar test za odabir distribucije. 🙂
[url=http://www.polishlinux.org/choose/quiz/]http://www.polishlinux.org/choose/quiz/[/url]
Odlican test! Ovaj drugi sam vidjao vec i kad ga odradis po treci-cetrvrti put, uvek ispadne ono sto koristim, a prvi put kada sam resavao je bio potpuni promasaj. :p
29. септембар 2007. у 10:17 pm #55215АнонимниГостMozda nije lose da pocetnici ( ili oni koji tek planiraju da predju na linux ) procitaju sledeci clanak:
http://www.desktoplinux.com/news/NS3073255522.html
::)
30. септембар 2007. у 8:04 am #55216АнонимниГостOvaj na Polishlinuxu je malo… cudan. Dobio sam Debian i KateOS na prvom mestu, sto je ok, ali poslednja dva mesta – Gentoo i Ubuntu :o. Mislim, kako gentoo i Ubi u istu kategoriju?
3. октобар 2007. у 11:29 am #55217urosevicУчесникpoljak:
1. Debian GNU/Linux
2. Fedora
3. openSUSE
4. FreeBSD
5. Mandriva LinuxVeri naaajs (.deb nekako ne mirišem uopšte :D)
3. октобар 2007. у 11:34 am #55218foxbunnyУчесник1. Fedora ???
2. Archlinux 😀 ^-^ 😎
3. KateOS ???
4. Ubuntu Linux 🙁
5. Debian GNU/Linux 🙁Pa, Arch, naravno. Ali sta koji k… Fedora?! Nju toliko ne volim da nemate pojma. 😀
3. октобар 2007. у 12:10 pm #55219dejaniumУчесник1. openSUSE O0 ( da li su i oni testovi u novinama istiniti :p )
2. Fedora :p
3. Mandriva Linux 🙂
4. Ubuntu Linux ???
5. MEPIS Linux :-da se ja pitam, a ne da budem ispitivan :biggrin:, 3 i 2 mesto bi zamenili mesta, mislim Fedora ispred Mandrive :'( gde ide ovaj svet.
3. октобар 2007. у 12:54 pm #55220LimitManУчесникInace … Sad sam instalirao PCLinuxOS … Mogu reci da je jako fin za pocetnike:
1. Brza GUI instalacija (oko 15 min zavisno od brzine CD-rom-a)
2. Laka konfiguracija (GUI)
3. Nema problema sa mp3 i div-x
4. Dobri repo-i (uglavnom sve sto vam treba)
5. 3D Akceleracija radi odmah po instalaciji drajvera iz repo-a (i odabira izmedju compiz-a, beryla i sl..)Jedina mana mu je potreba za internetom … Video sam da postoje DVD diskovi sa celokupnim repo-om (4 DVD-a). Cak i kada se ti diskovi pribave, potrebno je iskopirati ih na disk (4X4=16 GB) tako da to ne nalazim kao naj srecnije resenje. Uglavnom, initial update paketa mi je trajao nesto manje od 2 sata na 512KB ADSL-u. Jedino me nervira sto synaptic sporo ucitava pakete i bazu (naviko sam na slackware koji to mnogo zanimljivije radi…) ali ni to nije toliko bitno posto ne instaliram pakete svaki cas …
Hardware mi je prepoznao u potpunosti (Asus A7V8-X, AMD 2200+, Nvidia FX5200, ASUS Tv tuner sa 7134) osim modema Connexant za koji nisam pokazao neko interesovanje da instaliram posto mi i ne treba :D. Takodje nisam probao 3D na atiju … Ali probajte pa recite …
Uglavnom … Toplo preporucujem ovu distribuciju pocetnicima!
6. октобар 2007. у 3:15 pm #55221raphaУчесникJa ga koristim već neko vreme i prezadovoljan sam. Jedini distro koji je uvek instaliran, dok sa ostalima eksperimentišem.
Jako je dobar, sve radi na “jedan” i bez muke dobiješ sasvim fini sistem. zaista je ekstra za početnike, ali ne mogu da ne primetim da ga ljudi omalovažavaju. Kao to je distro samo za početak i ništa više. Evo recimo imam pored njega i xp-a instaliran Debian Etch i ne vidim ni jednu stvar koja šljaka na Debianu a da ne radi na PCLOS-u, naprotiv, i uopšte u čemu je recimo Debian bolji od njega (osim u zajednici)?
Čak sam na jednom forumu naišao na glupost kakvu u životu nisam čuo. Kao jedina mana PCLOS-a je što su instalacija i podešavanja previše jednostavni!? Ne verujem, pa komp treba da služi meni a ne ja njemu..
da me neko pogrešno ne razume, volim ja da isprobavam, da se igram, učim, ali za nekoga ko želi ekstra brz sistem uz jako malo truda, PCLOS nema alternativu..6. октобар 2007. у 6:52 pm #55222LimitManУчесникU tome i jeste stvar … Neka ga omalovazavaju koliko hoce, medjutim stvarno je extra za pocetenike. Koristim ga vec nedelju dana i nesto ne primecujem da mi nedostaju neke stvari … Za razliku od (ozloglasenog) slackware-a kog koristim godinama (verujem da vecina zna da na kompu i nemam instaliran Windows) sve su mi instalacije na jedan klik (doduse sve iz binarnih paketa), ali niko ne brani ni da kompajliram (ukoliko pozelim). Repoi su zadovoljavajuci.
Jos jedna “mana” koju sam primetio je instaliranje paketa koji nisu u repo-u … Prosto ne postoji shell extenzija za instalaciju rpm-a vec mora da se radi iz shell-a (sto bas i nije za pocetnike) ali jedino sto sam instalirao na taj nacin (prosto sam navikao na njega) je nero …
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.