Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [VODIC] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 76 одговора, 36 гласова, and was last updated 13 years раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
7. октобар 2007. у 3:31 pm #55223foxbunnyУчесник
Diskusiju o ovoj temi sam premestio ovde:
http://www.linuxo.net/forum/index.php/topic,8230.0.html
Tema se zove [DISKUSIJA] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike.
Molim vas da tamo nastavite.
30. април 2008. у 7:17 pm #55224misa_prУчесникLjudi, nemate pojma kako sam srecan sto ovko nesto postoji! Nije da vam se slihtam, ali mi je stvarno muka od Microsofta i Windowsa. Koristim DOS i Windows od pocetka svog rada na racunarima sto je od 1994 i poceli su da mi se gade! Cuo sam mnogo o Linuxu, ali jos nisam probao. Mislim da je krajnje vreme, ali, mi treba pomoc. Posto veoma zavisim od racunara hteo bih da se polako prebacim sa Win-a na Linux pa me interesuje kako mogu da instaliram i jedan i drugi OS na istu masinu, a da rade obe bez problema. Za tako nesto koristim prilicno staru masinu, naime, to je Compaqov PII na 400MHz i 192MB RAM-a. Voleo bih i preporuku distribucije koja bi radila na toj masini sa Win 98SE.
Unapred Hvala.
30. април 2008. у 7:52 pm #55225nvukicevicУчесникLPosto veoma zavisim od racunara hteo bih da se polako prebacim sa Win-a na Linux pa me interesuje kako mogu da instaliram i jedan i drugi OS na istu masinu, a da rade obe bez problema. Za tako nesto koristim prilicno staru masinu, naime, to je Compaqov PII na 400MHz i 192MB RAM-a. Voleo bih i preporuku distribucije koja bi radila na toj masini sa Win 98SE.
Moguće je da linuks operativni sistem bude instaliran na istom računaru i da radi uz neki Windows, ustvari može da bude i nekoliko linuks distribucija. Samo je potrebno obezbediti prostor smanjivanjem FAT particije ili dodavanjem još jednog hard diska. Neki predlozi za pogodne distribucije se nalaze na:
http://distrowatch.com/search.php?category=Old+computers&orig
Ja bih dodao i ZenWalk linux, a sigurno će i drugi imati dobre predloge.Nemanja Vukićević
30. април 2008. у 8:07 pm #55226KosavaУчесникMoj predlog bi bio da razmiliš ovim redom o distribucijama
1)Puppy
2)Damm small linux ( DSL )
3)Fluxbuntu
4)tinymei naravno zenwalk 🙂
30. април 2008. у 8:15 pm #55227dukenukem_4dУчесникkaže da mu je potrebno sledeće:
Memory
——
36 MB to boot slax.
96 MB to run Xwindow with fluxbox
144 MB to run Xwindow with KDE
328 MB to be able to use copy2ram cheatcodeProcessor
———
i486 or better, Pentium or AMD are both OK.to je u stvari live cd sa mogućnošću snimanja promena
nisam siguran da li su ovi podaci up-to-date.može i sa harda kao live cd.
30. април 2008. у 8:41 pm #55228kukiblУчесникVector, naravno! 😀 Imaju oko 6 izdanja, tako da ces bez problema da nadjes ono sto ti odgovara, jer je kompletna distribucija optimizovana za slabiji/stariji hardver (izuzev 64-bitne verzije :)). Moja preporuka je da probas prvo sa Standard verzijom, a ako ne budes zadovoljan da se prebacis na Light.
I Zenwalk je jako dobar prijedlog. Mislim Slack-based… sta reci? ^-^
30. април 2008. у 8:52 pm #55229АнонимниГостDa dodam ( kosavinom spisku malisana) i CDlinux ( taze, od juce ) Da ne bih prenosio sta sadrzi, ima ga na distrowatch.com. Uglavnom, podize se mali bez problema, prepozna adsl, cak mi ponudi da biram rezoluciju. Da napomenem, ISO ima svega 57 Mb….
::)
30. април 2008. у 8:58 pm #55230АнонимниГостTinyme je dobar, mada mislim da je Zenwalk malo zanimljiviji.
30. април 2008. у 9:44 pm #55231foxbunnyУчесникHehe, ovo ce da preraste u neki mini Distrowatch. 😀
30. април 2008. у 11:31 pm #55232MoneoУчесникMeni ispade
1. Debian GNU/Linux
2. Fedora
3. openSUSE
4. Ubuntu Linux
5. Gentoo LinuxNije lose s obzirom da trenutno koristim Debian 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.