Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › [VODIC] Kako odabrati/preporuciti pravi Linux (distro) za pocetnike
- This topic has 76 одговора, 36 гласова, and was last updated 13 years раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
4. мај 2011. у 7:42 pm #86925MarezzГост
Pа lično mislim da je Mandriva, uz lakšu instalaciju, više prilagođena običnim desktop korisnicima (ima bolje konfugiracione alate u vidu centralizovanog Mandriva Kontrolnog Centra) dok je Fedora više orjentisana na nešto iskusnije korisnike. Mandriva koristi KDE kao default grafičko okruženje dok je kod Fedore to Gnome. Obe distribucije koriste RPM pakete za softver i imaju repoe za instalaciju i update dodatnog softvera. Što se tiče brzine, to je relativna stvar, a prvenstveno zavisi od konfiguracije i optimizacije sistema nakon instalacije kao i izabranog grafičkog okruženja, što će reći da i Mandriva i Fedora mogu biti i brze i spore. Ne treba zaboraviti ni OpenSUSE, kao vrlo dobru i stabilnu distribuciju.
OpenSUSE http://www.opensuse.org/en/
Mandriva http://mandriva.com/en
Fedora http://fedoraproject.org/en/features/#desktopHvala ti na pomoći :), pogledao sam malo na netu sva 3 distroa i OpenSUSE mi se čini da je najbolji izbor, nadam se da neće raditi sporo kao Ubuntu.
14. септембар 2011. у 8:13 pm #87333BaroneГостHi, again 😉
Vise od godinu nisam pisao na ovom forumu, a na zalost vise nisam ni u linux vodama zbog posla pre svega(sto ne znaci da se necu vratiti brzo 🙂 )… Cisto da se opravdam da ne dobijem ban :)))
Jedno pitanje drug me pita da instalira linux neku distribuciju… Ima nov laptop, solidne performanse (nisu bitne)…
Mislio sam da preporucim Ubuntu, jer je u vrhu vecito ali sa vremena na vreme posto pogledam i neki forum vidim da je pod kritikama zestokim da je sve vise gori i gori i da nije kao nekad. Tacnije za dobru verziju spominje se 8, sve posle toga je sranje. Koliko je ovo tacno, vredi li zivaca?
Vidim da je Linux Mint hvaljen, ali idem logikom da mu je tata ipak Ubuntu…
Potrebe korisnika: ono klasicno, film , muzika, internet, bice na dual boot u svakom slucaju. Znaci ne pricajte mi o xubuntu i da se ustede resursi i slicno.
Znaci znam da ima 300 distribucija, ja bih se zadrzao Ubuntu ili Mint?? eventualno ako imaju neke nove mane pa se preporucuje nesto bolje, manje bagovito i stabilnije. Nervira me isto ovaj Ubuntu sto na svakih 6 meseci instaliraj novu verziju sistema( kako samo to lepo zvuci novim korisnicima ). Ja jos uvek koristim win xp, mrzim nove verzije bilo cega cak i aplikacija.
E da i pozdrav svima 8)14. септембар 2011. у 8:36 pm #87334LINUSERГостUbuntu 10.04.3 (Lucid Lynx) LTS
16. септембар 2011. у 6:54 am #87339BaroneГостZnaci Linux Mint poslednja verzija isto nije dobra… Koristio sam tu verziju koju spominjes kada je izasla, i znam da me nije odusevila, cak sam imao i nekih problema… Ali ne secam se tacno o cemu je bilo rec, znam samo da me nesto iznerviralo. Mozda su to sve ispravili, heh
16. септембар 2011. у 8:18 am #87340LINUSERГостSam si napisao
Nervira me isto ovaj Ubuntu sto na svakih 6 meseci instaliraj novu verziju sistema( kako samo to lepo zvuci novim korisnicima ). Ja jos uvek koristim win xp, mrzim nove verzije bilo cega cak i aplikacija.
Poslednjem Mintu isto ništa ne fali.
Na poslu, evo koristim, Ultimate Edition 2.6, i verujem da neću skoro menjati.
Evo sada proverih – od maja 2010.g.16. септембар 2011. у 7:09 pm #87343BaroneГостhmmm, sad stigoh malo da pogledam… Nesto nisam odusevljen ni Ubuntuom, ni Mintom, ni suse-om… ne svidjaju mi se ti silni plazma i cudesa efekti. Nekako deluje zamorno. Ne mislim samo na 3d efekte(kde i gnome 3). Pre svega razocaran sam ovim Ubuntom, izgledom pre svega. A citam da je dosta bagovit.
Debian mi deluje ok, na prvi pogled, zadnja verzija 6. Kolio se secam on ne izlazi cesto. Ranije je bio za naprednije korisnike, ali gledajuci na youtube deluje mi isto kao Ubuntu u dobrim danima.
Jel ok Debian za pocetnike, jel i dalje stabilan kao pre? Ima li i on neku manu?19. септембар 2011. у 7:33 pm #87355zokypokyГостPrimetih slučajno, nakon izvesnog prisećanja, da korisnici koji rade više u GNOME su manje skloni da inoviraju svoj Linux. Instaliraš verziju od pre 2 godine i na njoj je sve isto kao i na najnovijoj verziji. Isti GNOME, kernel doduše noviji (nebitno, i onako se te novine ne vide…), isti skup programa koji prate GNOME…
Tako s pravom se dolazi do zaključka da nema razloga za novu verziju. Razlog za ovo svakako leži u samom GNOME-u, što je KDE korisnicima bilo već poznato.KDE korisnici su najpre imali strašno bagovit, napredno osmišljen Desktop, a zatim su žurili da instaliraju novu verziju omiljene distribucije kako bi se dohvatili do novog KDE-a, sa ispravljenim bagovima. Ako je neko pratio evoluciju KDE 4, onda može zaključiti da se od verzije 4.0x do 4.7 toliko mnogo stvari promenilo, da neke promene zadiru i u sam koncept KDE-a, a da ne govorimo o rapidnom povećanju broja Plasma aplikacija za KDE 4, od pojavljivanja prve “četvorke”.
GNOME je sada prebacio sve resurse na razvoj treće verzije i odmah se to nekima ne sviđa. Pa dobro, nekima se i novi KDE 4 nije svideo, ali su prihvatili novosti koje on donosi, a kasnije i zključili da on ipak predstavlja korak napred. To će se 100% dogoditi i sa GNOME-ovim korisnicima i onda će sva ova diskusija biti pespredmetna.
Zaključak je da treba raditi sa novim distribucijama, jer ako ih “MI” ne testiramo drugih nema koji će to uraditi. Zato probajte narode sve što je novo, jer ako Vi to ne učinite, ostaćete uskraćeni za deo Linux istorije, što Vam neko od “linuksaša” može zameriti.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.