Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Ubuntu menja logo, default temu..
- This topic has 75 одговора, 21 глас, and was last updated 13 years, 11 months раније by
pakito83.
-
АуторЧланци
-
5. март 2010. у 12:56 pm #83373
na12
УчесникAko je osnovni cilj GNOME-a brzina i funkcionalnost, onda tu vec dugo nesto nije ok, on se odavno vise ne razlikuje u tom pogledu od KDE-a, osim stop je ovaj poslednji mozda “na oko” lepsi.
Ja ne znam sta ti pricas uopste.Ja sam terao i jedan i drugi i mogu reci da je kao nebo i zemlja razlika u funkcionalnosti i jednostavnosti jos uvek.
5. март 2010. у 1:08 pm #83374Andersen
УчесникMozda je problem moja “kanta” od kompa, koja je prilicno stara, ali neku bitnu razliku u brzini izmedju GNOME-a i KDE-a nisam primetio. Doduse, GNOME sam probao na Ubuntu-u, a KDE na Slack-u.
5. март 2010. у 2:00 pm #83375Moneo
УчесникJa sam koristio i Gnome i KDE na istoj masini i NIKAKVE razlike u brzini nisam primetio
Cak stavise Gnome u npr Fedori deluje veoma veoma tromo a masina je sasvim korektna rest asurred 😉
To da je Gnome brzi od KDE-a je, rekao bi, propaganda koju sire kao famu ljubitelji upravo Gnome okruzenja O0
Ono sto mene nervira u vezi Gnome-a su neke stvari koje godinama ostaju iste a itekako ima prostora za poboljsanje – npr Metacity windows manager koji od pocetka postojanja Gnome okruzenja pa do danas ne moze da zapamti raspored prozora i njihovu velicinu kako treba – alo pa 2010 je danas, tako da je moje misljenje da ne moze ni da prismrdi kwin-u koga koristi KDE i koji moze da se podesava do u sitna crevcaDrugo, Gnome ima gconf koji nekako deluje kao kvazi kopija Windows registry-ja (toliko o tome da KDE samo kopira Win fazon O0) i recimo ja moram da odem u taj isti gconf da bi iskljucio prikaz thumbnailova na desktopu umesto da kliknem dva puta a i za jos stvari – nema sta bas usabillity i jednostavnost na nivou
Trece, vidim polako ali sigurno integrisu onog satrapa od Pulse Audia u Gnome sto mi se nimalo ne dopada jer je PA jos uvek jedno veliko sranje (sa druge strane sound system u novom KDE-u (Phonon) je zapravo wrapper koji moze da koristi bilo koji drugi sound framework i kao takav nije vezan i integrisan za nizasta)
Cetvrto, ono sto upada u oci je nedostatak dovoljno dobrih native gtk aplikacija u odnosu na qt pandane (Gnome Commander vs Krusader, Exaile vs AmaroK, Vinagre naspram Krdc, spisak je podugacak a iako se autori ovih gtk programa trude da iskopiraju svoje qt pandane njihov kvalitet jos uvek zaostaje za istima)
I na kraju ono sto KDE ima a Gnome nema jos uvek mada se opet trudi da to kopira je odlicna integracija svih KDE aplikacija, a mislim da je sa izlaskom Dolphina koji je ODLICAN (sjajan drag and drop fazon i odlicni contex meniji) pokopan i trud da se od Nautilusa napravi nesto slicno (kada covek pogleda taj isti Nautilus dolazi do zakljucka da se on nesto nije preterano menjao jos od Gnome-a 2.4)
Znam ja da je sve stvar ukusa ali ako neko moze da svakodnevno podnosi ova ogranicenja i da to zove “jednostavnost i usabillity” samo napred sa Gnome
Ja sam uvek spreman da kazem da je KDE uvek bio i bice za koplje bolje okruzenje
Istina vidim napljuvali su KDE 4 mnogi ali stvari polako dolaze na svoje mesto – slicna je situacija bila i sa KDE 3 koji je tek od verzije 3.4.x nesto poceo da biva ono pravo, a stvari se iskristalisale lepo sa KDE 3.5.x5. март 2010. у 2:58 pm #83376na12
УчесникJa retko kad koristim gnome,inace pre bih koristio xfce nego gnome da imam potrebu da sam stalno u nekom DE,ali trenutno sasvim mi je dovoljan i openbox.I nemam nista licno(mislim zbog ukusa) protiv bilo kog DE,ali da mi neko kaze kako su KDE i Gnome isti po funkcionalnosti,jednostavnosti i brzini,to nikako ne mogu da prihvatim,ili ja mozda imam instaliran neki vanzemaljski gnome.Kde3 i gnome su negde na nivou,a kde4 je daleeeeeeko iza.
I ne moze se porediti kde4 na arch-u ili slack-u sa gnometom na ubuntu ili fedori.5. март 2010. у 3:10 pm #83377Andersen
УчесникNi ja nemam “navijackih” razloga koji bi uticali na objektivnost. Koristim razlicita okruzenja ili desktop menadzere, kako kad, ali sam preko 90% vremena na Fluxboxu. Moje poredjenje se i odnosilo na KDE3 i GNOME, a sto se KDE4 tice, od kad je izasao Slack 13 nisam imao priliku da ga uporedim sa GNOME-om, jer jednostavno nisam imao vremena da cackam i podesavam GNOME na Slacku, niti da instaliram i testiram jos neki distro, tako da o tome ne mogu da pricam.
Znam samo da KDE4 nije ni blizu toliko problematican kako ga neki predstavljaju, a sudeci po reakcijama na novije verzije cetvorke, izgleda da ide u dobrom pravcu.
Ako mi je do “gnomolikog” okruzenja, uvek bih pre koristio Xfce, jer se tu ipak jasno vidi ona “brzina i jednostavnost” koju svojevremeno kod GNOME-a nisam uspeo da zapazim.edit:
I ne moze se porediti kde4 na arch-u ili slack-u sa gnometom na ubuntu ili fedori.
Vec pomenuh za ovo, ne iskljucujem mogucnost da je u pitanju greska zbog poredjenja dva DE na razlicitim distroima. Masina je inace u oba slucaja bila ista.
5. март 2010. у 4:18 pm #83378Moneo
УчесникSlack 13 dolazi po deafultu sa KDE 4.2.4 koji je vec outdated
Zato moze bez vecih problema da se odradi update na 4.4 iz currenta i to sljaka sve ok
Prvi moj kontakt sa KDE 4 je bila verzija 4.1.2 cini mi se – bilo je problema sa plasmom (pukne ponekada) i sa Ocularom (kao da ima memory leak) i jos neke gluposti u podesavanju precica ali guess what – sve se to ispravilo sa sledecim izdanjem 4.1.3 koje je radilo sasvim dobro
Posle sam koristio verzije 4.2.2 i 4.2.3, jedno kratko vreme 4.3.4 a ovu novu 4.4 jos nisam probao i zaista nisam imao nikakvih problema – istina, naleti covek na koju glupost ili nedoradjenost ali nista sto utice na generalni utisak, i da – imam utisak da KDE 4 radi osetno brze nego njegov stariji brat
Inace 3D efekti su radili otb sa slobodnim ATI drajverima, ali kako me te 3d gluposti koje u principu nicemu ne sluze ne zanimaju to sam u startu iskljucio 😉
Sve nove KDE aplikacije deluju odlicno – Gwen View, redizajnirani Ksysguard, Ocular, Krdc, odlicni Dolphin, novi Kmail i Pim sa semantickom pretragom desktopa (Strigi i Nepomuk) koja zapravo funkcionise kako treba
Jedino Dragon Player nije nesto ali ko jos pusta muziku i filmove iz default KDE playera
Nekih nedoradjenosti mozda jos ima ali se sve to ispravlja iz verzije u verziju i cela stvar ide sigurnim korakom napred
Zato i kazem da ce Gnome uvek da kaska iza 😉
Ne svidja mi se samo sto je cela stvar oko KDE 4 nekako podredjena eye candy-ju koji se nekako gura u uvek u prvi plan pre svega ostalog, ali treba razumeti i KDE devele koji su se ocigledno rukovodili Mac filozofijom – da lepim i fancy izgledom privuku jos vise korisnika, a na kraju krajeva i nove linux korisnike5. март 2010. у 5:12 pm #83379dens
УчесникBas dobro sto pomenu Dolphin…
Voleo bih da mi neko ko razume te explorer like file manager-e objasni sta je to dobro kod njega.. vise puta sam pokusavao da ga koristim i .. bolje da ne iznosim svoje misljenje o njemu i file manager-ima sa slicnim konceptom…
Kako moze biti nisam usao dovoljno u srz .. eto voleo bih da mi neko objasni koncepte, vrline, prednosti .. sta god misli da je potrebno da se zna…
poz…
5. март 2010. у 6:05 pm #83380Moneo
УчесникDolphin je uslovno receno pojednostavljena verzija Konquerora
Sta mi se svidja – pa to sto je vrlo prijatan za koriscenje, sto je sve na drag and drop ukljucujuci i two pane view, zato sto ima odlicne context menije (znas ono tipa prevuces faj a on ti u oblacicu ponudi sta sve moze sa njime da se uradi)
I naravno dobra integracija sa KDE aplikacijama (tipa pritisnes f4 i otvara ti se kconsole u tekucem folderu)
Ako cemo po tvojoj logici onda ni Nautilus i Konqueror ne valjaju nista buduci da su vrlo slicni kao Dolphin O0I Dolphin je sve, samo ne kopija Windows Explolera 😉
5. март 2010. у 6:53 pm #83381kosmi
УчесникJednostavno dens Dolphin nije za Jeff-ove;). Po Peter Penz-ovoj filozofiji ti si Jeff:
http://dolphin.kde.org/philosophy.html
Targetovani su Lisa, Simon, ali ne i Fred i Jeff.
Lisa i Simon su zadovoljni expolorer-like, Fredu je dovoljan i Desktop, a Jeff će već pronaći nešto za sebe commander-like.
Jeffov tata nije ovde pomenut, njemu je miš ogavan.
Jeffov deda voli samo kobasice bez leba (nema zubi) :D.
itd po rodoslovu >:D.
I Dolphin je sve, samo ne kopija Windows Explolera 😉
Ma pljunuta kopija ranog Nutilusa :D.
5. март 2010. у 6:54 pm #83382dens
УчесникKonqueror sam tu i tamo koristio..
Ne rekoh da je Dolphin kopipja eksporera, nego da je to explorer like interfejs. Mozda se ne slozis.. ali jedini vidjeniji koncept drugog tipa je two pane file manager koji ja prefereriram. Naravno, necu napraviti tu gresku da kazem da je doticni koncept bolji, jer verujem iskreno da za mnoge nije…
Dolphin ima taj beskonacni rekao bih “windowed” view koji se ponekad moze okarakterisati kao two pane ali iskreno, malo mi manjka kontrole nad tim sta je tu sta i sta se dogadja prilikom tog klizanja leve desno.. (kad se ulazi poddirektorijume)…Sto se tice opcija… prilikom drag ‘n ‘ drop operacija.. to mi rekao bih deluje kao sistemski KDE4 feature… posto na isti nacin funkcionise u recimo… krusader-u…
Naravno.. probacu jos… otvoren sam za nove probe …
poz.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.