Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Srpski linux
- This topic has 44 одговора, 20 гласова, and was last updated 15 years, 4 months раније by radak.
-
АуторЧланци
-
21. мај 2009. у 3:45 am #78857Oko_sa_BagdaleУчесник
Mene zanima koliko je minimalno potrebno para da se neki novi domaći distro napravi i održava u narednih 10 godina? Jel bi npr. jedan milion evra bio dovoljan za taj period, ukoliko ga država oslobodi od plaćanja poreza, ukoliko ne, onda skoro dva :D? Ovo sve za otprilike dvadesetak ljudi i par osoblja zapošljenih ::).
U GNU/Linux koji je po tehnickim merilima vise manje samo tehnicki clon System V Unix-a sa
BSD dodacima i koji vise manje radi samo na i386 (Unix je na i386 prvi portovao M$ kao sto je
opste poznato tako da je i to kopirano) do sada je ulozeno 80 000 ljudiskih godina. Dobro si cuo. Mozes vrlo lako sada da izracunas koliko to kosta. Jedan programer ima aktivan radni vek 20-25 godina pre nego sto je iscedjen kao limun. Ti sad izracunaj koliko je programera radilo na Linux-u. Kao sto rekoh Linux u tehnickom smislu nije proizve nista revolucionarno. Sve sto je odradjeno bilo je korisceno 20 i kusur godina ranije na vlasnickim Unix-ima.OpenBSD koji je verovatno najmanji od svih open source projekata mislim da je do sada kostao
100 miliona dolara. Samo je DARPA dala Theo-u 27 miliona grant za OpenSSH koji kao sto znas nije takodje nista revolucionarno (ideja i vlasnicka aplikacija je postojala ranije).
OpenBSD ima trenutno 100 ljudi koji Hackuju na njemu. Plati svakog po $20 000 sto je verovatno dovoljno u Srbiji i dobices da ti treba dva miliona dolara. Plus struja, hardware, i putni troskovi za konferencije.To je Mico skupo zadovoljstvo.
21. мај 2009. у 5:52 am #78858kosmiУчесникJa pitah za distro – GNU/Linux distribuciju. I neću da kupujem i ne zanima me ovde koliko košta Real iz Madrida koji bih selio ovamo sa sve igračima, trenerima, predsedništvom i navijačima i koliko su im majke godina zajedno iskrpile patika i čarapa, već za početak ako okosim svoju livadu, napravim stadion i onako uzgred, koliko je hektolitara srpske mokraće vekovima razlivano po Kosovu i da li je to bilo uzalud, pre nego što je uopšte i “otkrivena” Amerika, već koliko košta angažman mladih fudbalera i mladih trenera?
21. мај 2009. у 1:14 pm #78859sinansakicУчесникLjudi nismo mi ovde dosli da sre raspravljamo o fudbal nego o jedno obicnom linux-u. Po meni ako mi zelimo da immo na[ linux mi moramo da napravimo organizaciju koja bi prvo stajala iza celog projekta, koja bi pokrenula nas kao lenjivce da nesto pametno i korisno uradimo za nas. Cim se to uradi sigurno mi mozemo nesto da napravimo sitnao ali opet je i sitno nesto nego da nista ne uradimo.
21. мај 2009. у 5:11 pm #78860MoneoУчесникSlazem se
Zbog ovakih postova covek treba da se zapita da li da vise posecuje ovaj portal 😉
Inace,ako vam nesto smeta ili ne odgovara u cp6linux-u a vi lepo na maticni sajt pa iznesite ili prijavite problem-nisu bas azurni slazem se,ali koliko vidim odgovaraju 😉
Ja sam vec uradio ono sto se kaze da je do mene i lepo izneo sve svoje primedbe kao korisnika i ukazao na to sta treba da sadrzi buduce izdanje(ako ga bude,I hope ;))
Svakako pametnije utroseno vreme od ovog Okovog pametovanja u fazonu “ciji je veci” i sta je Unix imao pre 20 godina-frankly I couldn’t care less,a i ne prica se ovde o tome 😉22. мај 2009. у 5:58 am #78861LimitManУчесникJa sam se uključivao u par projekta za lokalizaciju, međutim stvarno je teško raditi sa našim ljudima, pogotovu ako naiđeš na srbendu koji je pošto poto rešio da prevede reč koja se ustalila u našem jeziku. Takođe, naši padeži jebu kevu… A bilo bi lepo da postoji distribucija na srpskom…
P.S. Pobornik sam latiničnog pisma 😉
22. мај 2009. у 9:23 am #78862dukenukem_4dУчесник@moonbeam , jesi ti ovaj frks eventualno ???
mislim da si koristio onaj mikrosoftov layout na ms-u koji meša ono slovo Z i S
(tamo na cp6linux portalu) Z kao u dzid (to je u stvari makedonsko slovo beše valjda 😀 )22. мај 2009. у 11:16 am #78863MoneoУчесникJok,ja sam ovaj walachia81 😉
22. мај 2009. у 6:27 pm #78864Жарко МихајловићУчесникmeđutim stvarno je teško raditi sa našim ljudima, pogotovu ako naiđeš na srbendu koji je pošto poto rešio da prevede reč koja se ustalila u našem jeziku.
Усталиле су се и речи попут:
– рачунар,
– миш,
– резач,
– матична плоча,
– музичка картица,
– кућиште,
– графичка картица…
– дугме
– прозор
– клизач
– канта
– интернет страница……to name just a few, и шта им фали, баш су дескриптивне? Адаптацијом софтвера на наш језик помажемо информатичко описмењавање целокупног друшта, пошто рачунари постају доступни не само младим и образованим људима, већ и мање образованима, нашим бакама и декама али и деци у обданишту.
Лакше је објаснити комшиници-баки шта је „анду“ (Undo) или шта је „опозови“?
И по мени је српска дистрибуција непотребна, али је локализација и укључивање такве локализације у званичне пакете једне дистрибуције – итекако потребно. Е сад, што понекад бијемо битке… још увек нисмо добили локалитет sr_RS.UTF-8 у опенСУЗЕ >:(
6. јун 2009. у 2:01 pm #78865sinansakicУчесникAko bi se radila lokalizacija linux-a na srpski jezik ja sam pobornik da se redi što primamljiviji da bi naši ljudi umesto engleskih reči prihvatili neše reči. Ipak ima dosta dobre zamene stranih reči izraza i fraza. Uopšte ne razumem kada naši ljudi govore da je sve što je strano bolje nego što je domaće. U ostalom pobornik sam ćirilice jer nije latinica naše pismo. Kako to rusi i bugari rade sve prevode i pišu njihovim pismom a ako ima neka reč koja nema prevod pišu onako kako se ta reč piše.
6. јун 2009. у 2:08 pm #78866sinansakicУчесникНа пример резач има замену он би се на српском звао писач јер он на цд или двд уписује дигиталну вредност тј. скуп од низа нула и јединица
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.