Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Srpski linux
- This topic has 44 одговора, 20 гласова, and was last updated 15 years, 4 months раније by radak.
-
АуторЧланци
-
20. мај 2009. у 12:37 pm #11139sinansakicУчесник
Pozdrav svima! Ne želim da od sebe na ovom forumu da napravim filozofa ali hoću reći sledeć stvar. Većina zna da se Linux kao operativni sistem koristi svuda kao stabilan serverski operativni sistem. Slabo se koristi u korisničke i/ili profesionalne sfrhe. Hteo bi kao pojedinac da pokrenem inicijativu da se linux kao korisnički i profesionalni operativni sistem koristi svuda. Ako je neko zainteresovan za otvaranje neke organizacije u beogradu koja će od sponzorskih para graditi srpski linux po imenu srba ili srbos. Sve je to u cilju popularizovanja linux operativnog sistema kao beplatnog operativnog sistema.
20. мај 2009. у 1:21 pm #78848na12УчесникNesto slicno vec postoji,cp6linux,ali je obustavljen dalji razvoj,slabo ima sponzorskih para u srbiji. :-
20. мај 2009. у 1:41 pm #78849urosevicУчесникКонтактирај их, можда се „опораве“: http://www.cp6linux.org/
Или, још једноставније, прикључи се неком пројекту за локализацију.
Активности из области слободног софтвера спроводи Мрежа за слободни софтвер Србије.
20. мај 2009. у 1:49 pm #78850sinansakicУчесникTo što su naši krenuli kao da prave naš linux taj linux je živo sranje. Probao sam ga već. Prevod ko prevod je loš. Da nije tužan bio bi smešan. Pola je prevedeno pola nije. U ostalom neka se otvori neki fond u kome će dolaziti neki priliv para od naroda. Pa neka sa tim parama učažu u domaći linux.
20. мај 2009. у 2:05 pm #78851marelliУчесникEto, vidis i sam kako stavri stoje, da sam na tvom mestu poceo bih da build-ujem Sam svoj Linux!
20. мај 2009. у 6:39 pm #78852dukenukem_4dУчесникипак се окреће 😎 O0 😀
20. мај 2009. у 9:00 pm #78853SiouxУчесникSiouxLinux
Dobro zvuči ..A?
20. мај 2009. у 10:47 pm #78854kosmiУчесникMene zanima koliko je minimalno potrebno para da se neki novi domaći distro napravi i održava u narednih 10 godina? Jel bi npr. jedan milion evra bio dovoljan za taj period, ukoliko ga država oslobodi od plaćanja poreza, ukoliko ne, onda skoro dva :D? Ovo sve za otprilike dvadesetak ljudi i par osoblja zapošljenih ::).
20. мај 2009. у 11:34 pm #78855ВладимирУчесникMislim da je mnogo, mnogo korisnije usmeriti energiju u prevođenje i lokalizaciju programa ponaosob. Tada će svaka distribucija biti i srpska, između ostaloga. 😉
Mnogo smo lenj narod.. koliko puta samo vidim slovenački, bosanski ili albanski prevod a da našeg nema. Za to smo svi mi krivi(neko manje, neko više ;)).
Možda bi pomoglo kada bi se napravio poseban sajt(u okviru FSN verovatno) za koordinaciju prevođenja svih FOSS programa i sa uputstvima za prevod, pa to onda da se malo agresivnije reklamira po domaćim sajtovima. Neki stalni banner na Linuxo bi mogao da stoji, npr.
Gledam na osnovu sebe, jer ja bih mogao bar malo da pomognem, ali me mrzi da tražim gde, šta i kako. Trebao bi neko sa mnogo entuzijazma da potera nas lenjivce, možda bi to promenilo stvari. 🙂21. мај 2009. у 12:22 am #78856MoneoУчесникBio bi i cpLinux uz jos malo dorade odlican projekat,ali izgleda da nove verzije nece ni biti-ima price na maticnom sajtu da se radi novo izdanje koje se bazira na 9.04 Ubuntu-u ali sam nesto skeptican povodom toga,no videcemo vec 😉
Ipak je mozda bilo bolje da se taj trudi ulozi u lokalizovanje vec postojecih distribucija umesto sto se pravi neka tamo nova-tako na kraju krajeva ne bi mogao ni da propadne taj isti ulozeni trud jer bi se uvek naslo ljudi koji ce to prevodjenje raditi i dalje u buducnosti i na taj nacin ga odrzavati 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.