Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › NVO Linuxo, može li se šta uraditi?
- This topic has 82 odgovora, 17 glasova, and was last updated 19 years, 3 months ranije by
Žarko Mihajlović.
-
AutorČlanci
-
30. januar 2007. u 12:44 pm #52097
Moneo
Učesnikogdovor na tvoje pitanje “kako smo od raprave…”
jednostavno: povrsnoscu, nepaznjom i nerazumevanjem.Znas,ja sam rekao ono sto sam hteo-pocev od mojeg pogleda na celu stvar i MS-a,preko distroa koji bi mogao da bude izabran za drzavnu administraciju u nekim boljim vremenima-i to smatram prilicno objektivno…
Povrsnost?Pa ti si brate povrsan-samo opste istices,i mogu ti reci da se sasvim lepo prepoznajes
Reci brate konkretno koje su to jos prepreke za uvodjenje linux-a u drzavnu administraciju umesto sto citriras Djelica,”para vrti gde burgija nece” i slicno
Nedostatak dobrih CAD programa na linux-u se ne racuna ^-^“Kakav si ti patetik” – rece trol i nastavi po starom
Dobro ti je rekao covek-svaki tvoj post kao da je srocen da,pazi sad,namerno spusti nekoga-citaj u prevodu “kako sam ja bolji od ostalih”
Zao mi je micko,ali moram da se slozim sa covekom-najobicniji si kompleksas 😀30. januar 2007. u 1:55 pm #52098dejanium
Učesnik@Seleuk
:biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: O0
sve si upravu slatka mala megi, prava pametnica svadjalica, mora da ti nesto nedostaje u zivotu.
(ovo je spustanje i pametovanje)nesto se ne secam da sam osporavao tvoje argumente i stavove vezane za implementaciju linuksa u drzavnu upravu.
dakle:
povrsnoscu – povrsnim citanjem posta
nepaznjom- povrsnim citanjem posta
nerazumevanjem – povrsnim citanjem posta
tekst je postavljen da se vidi sta se iza brda valja, ovo je drugi pokusaj uvodjenja m$-a na mala vrata u drzavne institucije ( ista politicka grupacija je to pokusala pre 5 godina, omela ih je propast na izborima . pre 5 godina i sad akcija se vodi bez javne rasprave, bez tendera, bez konkretnih argumenta, osim floskula “div iz redmonda”, “cuveni bil gejts”, “svetski trendovi”, “najbolji OS” (navedene floskule nisu moji stavovi i navedeni su samo kao primer) koje sluze da bi bacile prasinu u oci, i u fnkciji su “pozitivne” kampanje.
prepreke linuksu u drzavnoj upravi – politika, tehnicko-tehnoloske prepreke nisu neresiv problem, sve se da srediti hardver, tehnicka podrska 24/7, obuka korisnika i programi, ozbiljni ponudjasc bi to vec resio (RH, Novell ili neko treci, nebitno)
cak i utakmici protiv novih licnih karata (temu je zakljucao tvoj sanco pansa, pardon saborac, bas kadas sam hteo da pomenem nano robote koje bi nam ubacivali u organizam prilikom uzimanja otisaka prsta (ovo je spustanje i pametovanje)), uprkos jakom protivljenju javnosti i crkve, rezultat je neresen: ko-hoce-cip-hoce-ko-nece-nemora.
u slucaju e-vlade, bojim se da nece biti neresenog rezultata, a ni pobede koju prizeljkujemo (ajd sad pljuvanje za ovaj naopaki stav). pre nekoliko godina, grupa ljudi je napravila IT model za deo neke firme. nista se nije resavalo sve dok nisu naveli winXP kao OS koji bi koristili, dobili su sledeci komentar “sad govorite pravim jezikom, to se uklapa u globalnu projekciju IT razvoja firme”. kljucni ljudi imaju svoje razloge zasto forsiraju m$, ne zanima ih cena, pouzdanost, manji troskovi u buducnosti, sve to nema veze. ovaj primer je uzorak koji predstavlja presek naseg drustva, zalosno je ali je tako.
decko, sve je politika i novac, odrasti!
(ovo je spustanje i pametovanje)30. januar 2007. u 2:49 pm #52099Moneo
UčesnikNije Megi nego Lisa Simpson-a ja mislio da si ti najpametniji ovde
Sto se tice mog zivota-uglavnom imam sve sto mi treba i ne zalim se previse-zaista takvi likovi poput tebe mi ne trebaju ni najmanje u zivotu
Ne moras da ponavljas/podebljavas jedno te isto u svakoj recenici-ti izgleda ocigledno drzis da samo svi mi na ovom forumu retardi i da kao nesto treba da nam se utuvi u titnaru
Nema spustanja?Ma ne….
Idi brate popi lekcic(pazi kad ti to savetujes drugima)i leci svoje kompleksice na nekom drugom mestu…30. januar 2007. u 5:03 pm #52100BrokeBody
UčesnikAko budemo cekali da Bili dodje u BG mozda ce vec biti kasno. Ovako, izdamo saopstenje, bez nekih konkretnih predloga (jerbo nemamo argumenata), pa period do dolaska i konkretizacije dogovora sa M$-om provedemo u istrazivanju i pravljenju nacrta e-gov-a na bazi OSS-a.
Predlazem da neko ko ima smisla i volje, sacini nacrt i postavi novu temu u kojoj cemo davati amandmane na text dok ne dodjemo do konacnog izgleda.Nikada nije kasno za pite. Znam jednu poslastičarnicu blizu Arene.

Nego, lepo si sve osmislio i sviđaju mi se tvoje ideje do sada, samo ko će to da odradi? Ja se ne razumem u ove stvari :- , ali kao što rekoh, ako budem mogao u nečemu da pomognem, tu sam.
30. januar 2007. u 6:45 pm #52101miodragz
UčesnikGIMP je sranje s kojim nista ne moze da se uradi a nema nicheg boljeg od XP a sad cu da nabacim Vistu pa nek ide zivot sa ovim Linuxom nista ne moze da se uradi a evo i drzava ce Vistu sto ne i ja.
Ako nemozes da ih pobedis pridruzi im se
😀
30. januar 2007. u 8:11 pm #52102GoranSTX
Učesnik@miodragz
Nadam se da je to sala?Nego, ajde smirite strasti i da pocnemo…
“NVO Linuxo, u skladu sa svojim statutom i ciljevima, zeli da skrene paznju javnosti i Vlade Republike Srbije na moguce alternative u toku implementacije softverskih resenja za drzavnu upravu i administraciju…”
30. januar 2007. u 9:03 pm #52103miodragz
UčesnikPa naravno da se salim 😀
Nego ajd nek neko sastavi saopstenje za javnost ko ima talenta za to naravno i da delamo u pravom smeru31. januar 2007. u 1:17 am #52104foxbunny
UčesnikPa naravno da se salim 😀
Nego ajd nek neko sastavi saopstenje za javnost ko ima talenta za to naravno i da delamo u pravom smeruJa mogu da *napišem* saopštenje (u smislu konkretne formulacije), ali nemam dovoljno tehničkog znanja iz te oblasti (a i mnogih drugih, hihi). Prvo bi mi trebao neki uvid u to šta sve MS nudi u paketu (ako iko zna) i, naravno, kakve alternative postoje. A dodatni prob je i u tome što Đelić nije izjavio ništa konkretno… osim što je dobio Vistu.
Dakle, naš prvi cilj je, logično, da pitamo, brate, šta čovek uopšte planira da uvede…. tako bar mislim.
Ufuf, opet nisam obrazložio… Taj prvi cilj mora da se sprovede iz prostog razloga, što bi nas u suprotnom proglasili za Microfobe, a to nam nije cilj… zar ne?
31. januar 2007. u 7:32 am #52105GoranSTX
UčesnikPolako, ne treba nam odmaK da predstavimo kompletnu infrasktrukturu sa sve resenim detaljima. Imamo sigurno 6 meseci pre nego pocnu bilo kakvi ozbiljni razgovori izmedju Vlade i M$-a (konstituisanje vlade, uhodavanje, prvih 100 dana…)
Hajte sada da damo neko opste saopstenje, cisto da se zna da smo zivi, a potom cemo istrazivati e-gov na OSS-u i periodicno se javljati sa predlozima i pitanjima Vladi. Ako budu videli da postoji ozbiljna organizacija koja promovise nesto sto u EU postoji odavno, nece bas moci da nas ignorisu.
Ako se ispostavi da M$ da najbolje resenje i ponudu (tesko) za e-gov, neka im posao. Meni je bitno da se sve mogucnosti razmotre.31. januar 2007. u 7:54 am #52106dejanium
Učesnik@Seleuk
dobro je da si procitao kako treba, za razliku od proslog puta. lisa simpson a ne megi.
izvini nije mi bila namera da bilo koga uvredim, lepo je sto si uskocio da branis coveka kome sam odgovorio na bezrazlozno pljuvanje, iako nije bio u pravu. nisam napisao nijednu kvalifikaciju, sam si se nasao u necemu cega nema, podebljavanja nisu bila namenjena pazljivim citacima.
bez ironije, sarkazma, podebljavanja i podvlacenja – stvarno izvini.
nije pitanje sta ko nudi i sta bi hteo da uvede, vec sta je drzavi potrebno. s pozicije prodavca uvalio bi i sta treba i sta ne treba.e-vladom (upravljanjem) obuhvataju se zakonodoavna i izvrsna vlast, administracija, vladine agencije i povecava transparentnost (ma sta to znacilo) … ja nisam video da je objavljena platforma iliti spisak zelja razvoja srpske e-vlade, samo se govori o povecanju efikasnosti i kako svi oko nas imaju e-vladu a mi ne.
vlada treba da definise koje usluge zeli da pruza, postoje sledece opcije:
1. vlada > gradjani
2. vlada > privreda
3. vlada > zaposleni u administraciji
4. vlada > vladakad se bude znalo sta vlada hoce tek onda moze da se predstavi alternativa, bez “mikrosoftofobije”.
a kako ide m$ kampanja, evo primera:
sinoc je u sred udarnog dnevnika rts-a objavljena vest o izlasku viste uz snimke performansa, bila gejtsa, fabrike u kojoj se proizvode diskovi sa vistom i izjavom da je glavni deo posla na aeru odradila m$ ekipa u srbiji. nekoliko vrednih minuta u pravo vreme.
doduse pogledao sam i jedan kriticki prilog (pusten je u vreme sapunica, pa sumnjam da je imao uticaja). pre koju nedelju u vreme haranja nekog crva, novinar je ukazivao na losu bezbednost xp-a upozoravao na potrebu za dodatnom zastitom itd. sve te informacije je pokupio od njihovog administratora koji je na kraju preporucio linux.
tuzno je to sto je linux spomenut na kraju priloga bez ikakvog predstavljanja, tiho i stidljivo, kao i izvor informacija.pitanje nevezano za temu:
da li ce rezultat glasanja odrediti da li ces postaviti galeriju radova na tvom e-zinu? -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.