Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › NVO Linuxo, može li se šta uraditi?
- This topic has 82 odgovora, 17 glasova, and was last updated 19 years, 3 months ranije by
Žarko Mihajlović.
-
AutorČlanci
-
28. januar 2007. u 11:08 am #52047
GoranSTX
UčesnikSta mislis da se jedan od clanova dobrovoljno prijavi da radi kao PR menadzer za NVO Linuxo? Naravno, posao se ne placa, a zahteva stalno angazovanje na promociji NVO-a, pracenju i kontaktiranju medija i druge aktivnosti vezane za tu poziciju?
Takodje, pozeljno je (mozda cak i obavezno) da takva osoba ima iskustva u poslovima te vrste.
Poneko saopstenje, dostavljanje vesti vezano za OpenSource softver medijima, odgovaranje na pitanja zainteresovanih strana…
Recimo, FF je preveden na srpski, nisam primetio da se na drugim forumima (koji nisu vezani za linux i OSS) ili drugim stampanim medijima (SK, Digital!…) nesto mnogo prica o tome, ali NVO bi trebalo da promovise i skrece paznju na takve stvari, a jedan PR menadzer bi bio zaduzen za tako nesto…28. januar 2007. u 12:12 pm #5204828. januar 2007. u 1:23 pm #52049olujicz
UčesnikMislim da bi bilo dobro da što pre odradiom onu lokalizaciju *buntua ili sredimo Linuxo Live pa da im na neku način “gurnemo pod nos”
Inače o šta god da odlučite računajte na moju aktivnu podršku.
28. januar 2007. u 2:31 pm #52050MladenIsakovic
UčesnikSta je bilo sa onim pregovorima sa RH-om i onom Pismu o namerama?
Jednom se samo pomenu i tajac >:(Pa bila predizborna kampanja
28. januar 2007. u 2:47 pm #52051tomaja
Glavni majstorPredavanja mogu držati svi zainteresovani članovi NVO Linuxo, naravno, pod uslovom da imaju šta da kažu 😉 Nadam se da ćemo neki slobodan termin imati već u februaru.
PR ? Lično nemam ništa protiv ali u tom slučau moramo da izaberemo neku simpatičnu osobu koja se ne da zbuniti (znate li neku takvu 🙂 ?)linux4life
28. januar 2007. u 3:30 pm #52052Moneo
UčesnikKao resenje u drzavnoj administraciji(pod pretpostavkom iz pustih snova da ce se uvoditi linux)bi najbolje bilo izabrati neki poizvod koji ima veze sa RH-om
Dakle Fedora ili CentOS
Ja tipujem na ovaj poslednji jer se pokazao kao odlicno resenje u enterprise vodama,odlican izbor za server pa i desktop,jos pride 100% kompatibilan sa RHEL-om pa mogu da se koriste i komercijalne aplikacije pisane za njega,podrska kroz update-ove na 5 godina(up2date+odlicni yum),a koliko videh na ES-u postoji i par firmi kod nas koje nude resenja zasnovana na njemu….
Bez uvrede za bilo koga ali Ubuntu i slicne stvari(izuzev mozda Debiana)mogu da se koriste samo za neki garazni/manji biznis/sistem28. januar 2007. u 3:40 pm #52053GoranSTX
UčesnikAjde neka se simpaticna, nezbunjiva osoba sama javi! 🙂 Necemo joj nista!
Sto se uvodjenja linux-a u administraciju tice, to bi najverovatnije trebalo prepustiti nekoj ozbiljnoj firmi koja ce na tenderu (konkursu) dati najbolju ponudu za uvodjenje i odrzavanje. Pre svega bi trebalo konsultovati institucije u EU koje su takvu tranziciju izvrsile (koji ono bi Minhen ili Berlin?)
Covek se na greskama uci, budala na svojim, pametan na tudjim…
Mada mislim da smo jos daleko od toga, treba da budemo sposobni i da predlozimo alternativu, a ne samo da vicemo kako ne treba u dil sa M$-om… Izbor distroa je najmanja briga…28. januar 2007. u 3:44 pm #52054alkion
UčesnikMladen verovatno zna, jer posecujemo isti forim gde sam moram priznati mnogo aktivniji, da zabelezim svaki domaci doprinos open source projektima. Zabelezio sam u poslednje vreme i prevod za firefox i program za preslovljavanje.
Takodje, postovao sam i svoje misljenje o ovom slucaju.
Ovde je mnogo toga vise u pitanju, pocev od neangazovanja domacih informatickih resursa kao i trosenje para koje se prikupljene kroz porez.
Nemam ja nista protiv Djelica, naprotiv, ali zaboga ko je on da trasira put nekom resenju.Uglavnom, podrrska za moje strane za svaku Vasu inicijativu
28. januar 2007. u 3:47 pm #52055foxbunny
UčesnikKao resenje u drzavnoj administraciji(pod pretpostavkom iz pustih snova da ce se uvoditi linux)bi najbolje bilo izabrati neki poizvod koji ima veze sa RH-om
Dakle Fedora ili CentOS
Ja tipujem na ovaj poslednji jer se pokazao kao odlicno resenje u enterprise vodama,odlican izbor za server pa i desktop,jos pride 100% kompatibilan sa RHEL-om pa mogu da se koriste i komercijalne aplikacije pisane za njega,podrska kroz update-ove na 5 godina(up2date+odlicni yum),a koliko videh na ES-u postoji i par firmi kod nas koje nude resenja zasnovana na njemu….
Bez uvrede za bilo koga ali Ubuntu i slicne stvari(izuzev mozda Debiana)mogu da se koriste samo za neki garazni/manji biznis/sistemZasto MS, ili, kad smo vec kod toga, zasto SAP? Zato sto su to ogromne kompanije koje nude u paketu softver za upravljanje, planiranje i odlucivanje, mrezu, i sta ti jos padne na pamet da ti treba. Dakle, sitne distribucije bez nekog jasnog poslovnog modela otpadaju u startu. Sta nam ostaje? RH, Novell… i jos mozda jedna?
Problem nije u kinti, naravno, posto drzava fala bogu ima kintu. Problem je u potpunoj zavisnosti od jednog proizvodjaca (vendor lock-in). To je prva stavka.
Druga stavka je: mnogi od nas nemaju pojma sta sve od softvera treba u drzavnoj upravi. To treba saznati, zatim dati case studies zamene tog softvera FLOSS alternativama.
Ne mozemo samo spekulisati na osnovu svog licnog iskustva sa ovim ili onim distroom. To je kratkovido i smesno. Ovde moramo sakupiti sto je vise podataka o tome kako se FLOSS primenjuje u velikim firmama i drzavnim organima sirom sveta i naraviti model baziran na FLOSSu koji bi se mogao primenjivati konkretno kod nas.
28. januar 2007. u 3:51 pm #52056civan
UčesnikMaler, ja nisam simpatican… :-
Nego, malo ste promasili temu e-Government =/= OS. Pricate ovde o tome koju distribuciju bi trebalo da koriste ovi nasi. (Da ne spominjem ono “izuzev mozda Debiana”).
e-Gov je mnogo vise od toga. Cak sama cinjenica koji je OS u pitanju cak nije ni bitna u vecini slucajeva jer se vecinom stvari rade pod J2EE koja postoji za sve vaznije platforme…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.