Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › NVO Linuxo, može li se šta uraditi?
- This topic has 82 odgovora, 17 glasova, and was last updated 19 years, 4 months ranije by
Žarko Mihajlović.
-
AutorČlanci
-
28. januar 2007. u 10:29 pm #52067
Moneo
UčesnikE a sad zasto bas CentOS?
-zato sto je to OS kome je stabilnost i sigurnost na prvom mestu i koji ima visegodisnji ciklus izlaska novih verzija
-security&bug fixes je dostupan u narednih 5 godina za svako novo izdanje
-proces instalacije i upgrade-a je jednostavan zahvaljujci yum i up2date sistem-u
-100% kompatibilan RHEL klon na kome rade i komercijalne aplikacije+update dostupne za njega
-postoji kako i community tako i komercijalna podrska sto dosta linux-a nema(ovo drugo)
-kao sto rekoh par domacih firmi vec nudi resenja zasnovana na CentOS-u
-posto je u pitanju sistem koji je po svoj strukturi istovetan kao Fedora(koja je prilicno popularna distribucija kod nas)ili RHEL mnoga resenja koja vaze za njih mogu se primeniti i ovde…Ali mi smo ti mi cudan narod-neko bi izgleda vise voleo da proturi Ubuntu koji sa svojim cutting-edge principom,nedovoljno testiranim softverom i release ciklusima na svaka 4-6 meseci,krajnje neprikladan za bilo koji ozbiljniji posao sem za desktop…
I ono LTS izdanje je prava smejurija u odnosu na neka druga resenja-vise je po principu da “Ubuntu u svakoj corbi mora da bude mirodjija,pa ajd malo da strpnemo i od poslovnog trzista”29. januar 2007. u 1:49 am #52068Mr_Pingvin
UčesnikZanimjlivo je da Republički seizmoliški zavod koristi Suse Linux. Video sam jednom na vestima Suse sa Kde-om i bile su startovane neke aplikacije za razna merenja. Bio sam iznenađen što jedna državna firma koristi linux.
29. januar 2007. u 7:58 am #52069dejanium
Učesnikne zanosite se djeco ::)
Citat:
” Što se tiče samog Davosa, želeo bih izdvojim tri susreta koje sam imao ovog trećeg dana:
Prvo, razgovarao sam sa predsdnikom Majkrosofta Internejšenl koji vodi u firmi sva tržišta sem SAD, Žan-Filipom Kurtua (Jean-Philippe Courtois) o strateškom partnerstvu koji bi Srbija i Majkrosfot mogli da formiraju. Poslednji kontakt na visokom nivou se dogodio avgusta 2001. godine kada je pokojni premijer Đinđić posetio Bil Gejtsa u Sijeltlu. Tadašnji dogovor je odlazeća vlada veoma traljavo sprovodila. Malo se zna da je u Beogradu jedan od samo četiri razvojna centra van SAD (Kina, Indija, Irska, Srbija !) koji su radili na novom operativnom sistemu Vista koji izlazi 30. januara, za koji dan. Gospodin Kurtua mi je poklonio jedan primerak sistema, a ja njemu moju knjigu.
Dogovorili smo se da se, po formiranju reformske vlade, napravi veoma ambiciozan višegodišnji plan razvoja elektronske srpske državne uprave (e-government) gde tragično kaskamo za našim susedima, kamoli svetskim liderima. Cela ideja je da se od Srbije napravi globalni primer, kako bi Majkrosft uložio više sredstava i vemena od relanog iznosa budžeta koji bi se uložio. Mi to možemo. Mene je naročito ohrabrila njegova volja da se, posle uspešnog prvog iskustva sa razvojnim centrom, i dalje razvija kapacitet u Beogradu. Jedno veliko hvala i bravo momcima i devojkama iz beogradskog centra što su nas prikazali u tako pozitivnom svetlu ! Tako se gradi na pravi, održiv način, reputacija Srbije u ozbiljnom svetu informacionih tehnologija. Uticaj Majkrsofta daleko prevazilazi gigantske razmere tog preduzeća, ono će nam doneti mnogo drugih investitora.
Kao važan simboličan momenat, dogovorili smo se da Bil Gejts lično dođe na jesen ove godine u posetu Beogradu, na potpisivanje novog strateškog parnterstva sa našom zemljom. Već sanjam o prepunom Sava centru (ako treba i Areni…), sa Bil Gejstsom koji nam govori o budućnosti tehnologije i važnom mestu Srbije u njoj ! ”
evo i veze do izvora:
tako da ce nova vlada srbije postaviti resetke na prozore za Red Hat koga je pozvala, sada vec, stara vlada.
nema regionalnog RH centra, nema podrske, nema linuks e-vlade, nema …
spremite svoje digitalne kamere, pa u red za slikanje s cika bilijem 😉 a ne tu m$ ovo m$ ono i ostale pljuvacine.
psssst mir i tisina inace “This program is performing illegal operation …” >:D
29. januar 2007. u 10:13 am #52070miodragz
Učesnik@dejanium
Ostavi nas malo toga ako ne zelis da pomognes nemoj da odmazes. Ako volis toliko sto ce Bili doci u Srbiji pa idi se slikaj s njim nemoj nas da davis svojim MS filozofijom. Ako ti je bolji Windows pogresio si adresu idi na sledeci link http://www.micosoft.co.yu29. januar 2007. u 10:28 am #52071Moneo
Učesnikelektronske srpske državne uprave (e-goverment)gde tragično kaskamo za našim susedima, kamoli svetskim liderima.
To je tacno-prakticno struktura ili ne postoji ili je u povoju-zato je mozda veoma bitno da se linux uvede sad dok je kaubojstina nego kasnije kada bude izgradjen ceo sistem i kada ce to biti daleko daleko teze,a i skuplje
Već sanjam o prepunom Sava centru (ako treba i Areni…), sa Bil Gejstsom koji nam govori o budućnosti tehnologije i važnom mestu Srbije u njoj ! “
A ja vec zamisljam kako neko iskace iz backstage-a i frljaci Biliju tortu u lice
Tako se gradi na pravi, održiv način, reputacija Srbije u ozbiljnom svetu informacionih tehnologija. Uticaj Majkrsofta daleko prevazilazi gigantske razmere tog preduzeća, ono će nam doneti mnogo drugih investitora.
A RH ili Novell su neozbiljne kompanije?
Poenta uvodjenja linuxa je pre svega stvaranje nezavisne domace IT podrske jer bi to moglo da se rasporedi na mala i srednja preduzeca(kakvih je kod nas najvise)koje bi dobile status partnera,uz odgovarajuca sredstva nasle programere i pocela da se bave pisanjem aplikacija i podrskom za linux
Tim bi se nesumnjivo ojacao domaci IT sektor,a mi i dobili nezavisan IT sistem sa isto tako nezavisnom i domacom podrskom umesto da sve zavisi od cefa mogula iz Redmonda
Tek da ne pominjem sve benficije koje ima otvoren kod
O tome se radi-kad imamo para da dajemo MS-u imamo sigurno i da ovako nesto sprovedemo u delo…
Sto da dajemo njima kada mozemo nasim firmama i ljudima-ali ne,eto uboga Srbija se izgleda odlucila da jaca americku ekonomiju…tako da ce nova vlada srbije postaviti resetke na prozore za Red Hat koga je pozvala, sada vec, stara vlada.
nema regionalnog RH centra, nema podrske, nema linuks e-vlade, nema …Nazalost,nazalost-kao sto je rekao moj profesor iz Opste Srednjeg veka “Srbi su kroz celu istoriju znali da nanjuse kao po instinktu i potpisuju paktove/ugovore koji su redovno bili na njihovu stetu”
To sto sa MS-om potpisuju ugovore zemlje kao sto je Srbija,Bugarska i Rumunija,dok se npr Holandija,Francuska i Nemacka sve vise okrecu linux-u govori dosta samo za sebe
Pravi cika Bili kolonije po zemljama treceg sveta i Istocnoj Evropi koje nemaju jasno definisano IT zakonodavstvo ili uopste definisano zakonodavstvo,i gde moze da sprovodi svoju volju bez vecih restrikcija i ostvaruje apsolutan profit na ime monoplizma,dok,eto,nekako u poslednje vreme zaobilazi EU jer na ime tog istog monopolizma mora da plati u startu astronomsku globu kada sa njima zakljucuje ugovor
A znate zasto?Zato sto ce(se) MS ovde da se finansira posredno i to kroz pare poreskih obveznika-drugacije i ne moze jer je stopa piraterije kod nas negde 99%Tako je to kada se plese sa djavolom…
29. januar 2007. u 10:32 am #52072Moneo
Učesnik@dejanium
Ostavi nas malo toga ako ne zelis da pomognes nemoj da odmazes. Ako volis toliko sto ce Bili doci u Srbiji pa idi se slikaj s njim nemoj nas da davis svojim MS filozofijom. Ako ti je bolji Windows pogresio si adresu idi na sledeci link http://www.micosoft.co.yuUzeo si mi rec iz usta-ovakve stvari nam ne trebaju na jednom linux forumu
Siti smo ih vala kroz svakodnevnicu 😡29. januar 2007. u 10:36 am #52073foxbunny
UčesnikZa sada dve tacke koje se mogu argumentovati
1. Nezavisna IT podrska koja ce nas osloboditi vezivanja za jednu kompaniju
2. Mogucnost zaposlenja domacih IT strucnjakaA sto se tice sistema za parking servis. Ako je napisano za Win, moze se napisati i za Linux, zar ne? Sve sto ne postoji, moze se napisati. I verovatno je jevtinije da drzava unajmi par ljudi da se to napise u OSS stilu, nego da se insistira na resenjima koja stvaraju zavisnost od firmi.
29. januar 2007. u 10:46 am #52074Moneo
UčesnikO tome se radi-ja sam to za parking servis naveo kao primer
Veruj mi-ima dosta namenskih aplikacija koje su pisane samo za Win i pisati njih ponovo ili portovati ih na linux je prilicno veliki i ozbiljan posao(a i skup),a treba naci i dobre programere
Po meni to jedini minus(i to ne bas zanemarljiv)linux-a kao resenja…
Ali to moze relativno lako da se prevazidje uz odgovarajuca sredsvta kojih imamo za tu svrhu29. januar 2007. u 11:43 am #52075foxbunny
UčesnikO tome se radi-ja sam to za parking servis naveo kao primer
Veruj mi-ima dosta namenskih aplikacija koje su pisane samo za Win i pisati njih ponovo ili portovati ih na linux je prilicno veliki i ozbiljan posao(a i skup),a treba naci i dobre programere
Po meni to jedini minus(i to ne bas zanemarljiv)linux-a kao resenja…
Ali to moze relativno lako da se prevazidje uz odgovarajuca sredsvta kojih imamo za tu svrhuMoja poenta bese da, ako MS moze da regrutuje ljude sa ETF-a, moze to i drzava. Zaboga, ako mogu da bacaju pare na te iste ljude + MS brend + ufur + PDV, neka plate ljude da urade isto to samo bez poslednje tri stavke. 😀
29. januar 2007. u 11:51 am #52076dejanium
Učesnikbatice, popij lekic, odspavaj. kad se probudis otkrices da je pod navodnicima izjava g.Bozidara Djelica (kandidata za mesto direktora srbije), do koje imas link. btw, nece to stici do tvog mesta, ne boj se, daleko je nis, a dobro znas da beograd nista ne da ostatku zemlje :p :p :p
cccc, jos ti se nije primio pelcer tolerancije i demokraticnosti, cccc
a za link koji bih ti postavio, jos niko nije napravio sajt >:D@ostatak ekipe
stari dobri obicaj – Ubijte glasnika koji donosi lose vesti
dakle gospodo (mada niste zasluzili taj epitet):
– ne zove dejanium bila gejtsa, nego boza djelic zove bila gejtsa
– ne sanja dejanium punu arenu, nego boza djelic sanja punu arenu i bila gejtsa u njojmoji snovi imaju druge aktere i drugu radnju, njih dvojica se tu uopste ne uklapaju 😉
sledeci put obratite paznju, smirite se pa reagujte O0
elem, izjava govori o buducnosti razvoja srbije u IT sektoru (da pojasnim drzava planira razvoj a ne dejanium), koja se bazira na m$ platformi.
parking servis je drzavna firma ciji je vlasnik grad, gradom upravljaju drugovi kandidata za mesto direktora srbije tako da je normalno da koriste m$ i pakete pisane za m$. tako da ni tu nece biti linuksa ni programa portovanih na linuks.
ne zanosite se djeco :'( :'( :'( borba ce biti duga. nista se nije desilo preko noci, NVO Linukso je formiran, krenuce sa punim radom, ali treba vremena da se stekne poverenje i uradi ozbiljan posao. ekstremisti i pljuvaci samo stete, najvise svojoj zajednici, najlakse je padati u nesvest na pomen m$-a, histericno vikati i pokazivati prstom “Witch, witch..”
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.